×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не защитавайте иконописеца Опиц!


Не защитавайте иконописеца Опиц!
Боговете я нарекли Пандора, тъй като тя получила от всички дарове (Пандора, означава “надарена с всички дарове”). Тя трябвало да донесе с появата си нещастие на хората
26 Септември 2012, Сряда, 15:30 ч.
Автор: Огнян МАРКОВ

Знам, че звуча грубо, но не може, не е нормално, да извършиш убийство в мирно време – непредизвикан, ненападнат и само поради едно голо подозрение

Случаят с иконописеца Опиц сякаш отвори кутията на Пандора. Според древногръцката митология това е кутия, която Епиметей приема като дар от Зевс и която жена му Пандора въпреки забраната отваря. В нея се оказват нещастия, злини и болести. Когато Пандора я отваря, те всички плъзват навън. Само надеждата остава вътре.

В случая с иконописеца Опиц обаче надеждата също се оказа раздвоена. Половината от нея също излезе навън. Другата влезе вътре. Като самия иконописец Опиц, когото полицията надлежно прибра да излежи петгодишната си присъда за убийство, наложена му от третоинстанционния български съд.

Някога, в средните векове, в началото на нашето Възраждане и преди дивите орди на османските турци да нахлуят в българските провинции, сеейки разруха и ужас,

иконописците по нашите земи са били хора на изключителна почит.

Защото само на тях като че ли свише е била дадена способността да виждат лицето на Бога и лицата на светците, за да ги рисуват после и по този начин да допринесат за овеществяването на вярата.

Съвременният наш иконописец Опиц може би не е имал тази моралната привилегия и поради това вероятно е рисувал икони само за да се изхранва. Естествено - във времето, когато не е правил експертизи за вътрешното ни министерство, когато не е бил на лов, за да отстрелва животни, както и когато не е убивал хора по улиците.

Знам, че звучи грубо. Знам и че много хора веднага ще ми дадат цял куп примери за многократно ограбвани наши сънародници и за тяхната безсилна мъка, която напълно споделям. Трябва непременно да се добави и това, че тези престъпления унижават човешкото достойнство, стават генератор за социален песимизъм и – съвсем не на последно място, дават обилна храна на желанието за мъст, често не напълно осъзнато, често безадресно и стоварващо се също така често върху напълно невинни хора. Но не може, не е нормално някой,

извършил убийство в мирно време, при това непредизвикан, ненападнат,

само по подозрението, че човекът на мушката е дошъл да ограби него или съседите му, да не изпитва никакво чувство за вина и дори да твърди, че ако може времето да се върне назад, пак би направил същото!

Големият проблем е там, че това вече не е нито медицинска, нито социална диагноза, зад паравана на която съчувстващите на иконописеца Опиц се опитват да скрият случая. Не можем да виним кой знае колко и полицията най-малко поради две причини. Първата е, че е невъзможно до всеки потенциален престъпник да бъде поставен полицай, който в момента на извършването на престъплението да го арестува с неопровержими доказателства. Втората е изцяло системна – законите у нас реално дават повече права на престъпника, отколкото на неговата жертва, а оттам и възможността полицията в много случаи просто да си измива ръцете

Случаят не е и илюстрация за някакво връщане към закона на джунглата, както би се изкушил да заключи някой. Най-малкото защото там понятията справедливост, несправедливост, вина и други от този порядък не съществуват, а тъкмо тяхното индивидуалистично тълкуване мотивира както действията на Опиц, така и липсата на разкаяние у него.

Такова

пресметливо убийство, когато жертвата е заградена от заключена входна врата и гневни съседи,

а убиецът Опиц чака на гюме пред единственото място, откъдето тя може да излезе, за да я простреля, е характерно за действията на щурмоваците и формированията на SS по време на Хитлеровия режим в Германия, на сталинските репресивни органи, преки убийци на милиони граждани на бившия Съветски съюз, а по хладнокръвието, с което е извършено, пряко се родее със стила и метода на бандитските групировки у нас.

И точно това е опасното! Точно това съдът се опитва да пресече със своята присъда – прецедентът, който би позволил възмездието на улицата да се окаже над правото на закона да регулира социалните отношения.

В защита действията на Опиц обикновено се дава следния пример, за който се твърди, че е аналогичен. 1984-та е пикова за престъпността в Ню Йорк. През декември Бърнард Хуго Гьотц стреля и ранява четирима чернокожи тийнейджъри в метрото, които просели пари, но се предполага, че това е било щрих от схема за грабеж. Пътниците не се намесват, за да защитят момчетата. Гьотц излиза необезпокояван от вагона и сам се предава в полицията след девет дни.

Никой не желае да свидетелства срещу него, тъй като Гьотц почва да се възприема като емблема на гнева на обществеността срещу масовата престъпност. Четиримата, попаднали пред пистолета му, са момчета с криминални досиета. Много нюйоркчани заявяват на висок глас, че Гьотц е осъществил фантазиите им за отмъщение.

Вестниците са на негова страна; организират се митинги в негова защита...

В крайна сметка Бърнард Гьотц е осъден на по-малко от година за незаконно притежаване на оръжие, а всички останали обвинения срещу него отпадат.

Аналогията тук обаче е само привидна. Гьотц не е убил никого, общественото мнение изцяло е на негова страна, а и той сам се предава в полицията, с което фактически признава своето закононарушение. Все факти, които липсват при Опиц. А най-същественото е, че това се случва в САЩ, а не у нас, което и исторически, и правно прави всяка аналогия между двата случая неубедителна.

Безспорно нужна е спешна промяна в законовата уредба за неизбежната отрана у нас, която не само да даде на жертвата повече възможности за реакция, но и нормативно да предвиди диференцирането на отделните случаи съобразно тяхната специфика. Защото, съгласете се, когато 30-годишен здравеняк нападне в къщата му 80-годишен старец, за да му вземе последните 5 лева, шансовете на последния да се защити адекватно са буквално равни на нула, тъй като всеки може да си представи какво би се случило при размяната на удари между двамата, ако въобще се стигне до това.

Иначе, от психична гледна точка нещата изглеждат съвсем прости и е добре всеки да си даде сметка за тях. Поради ред исторически и социално-икономически причини ние де факто сме безпомощни да променим живота си в желаната от нас насока. И точно това е нашия главен проблем, колкото и да не го съзнаваме в ежедневието си, понесени от инерцията на живота. Тази невъзможност да следваме винаги желанията си не може да не ни изнервя, да не подклажда непрекъснато у нас желанието на реванш. И става така, че понякога е нужна смешно малка капка, за да започне човек да се движи по хаотичните и екстремални извивки на своята първа сигнална система. И да граби, и да пребива, и да убива...

Но то не решава главния ни проблем, нали? Помислете върху това.


В категории: Опозиция , Политика


Флагман.БГ Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? 11/05/2024, Събота 16:40 1
23
Коментара по темата
23.
eork
03.10.2012 10:15:09
1
0
Адмирале, ама хубаво име си си избрал, отива ти... За другото - ти ако се подмокряш в някои по-сложни моменти, защо мислиш, че и другите го правят?
22.
Адмирал Куроедов
01.10.2012 22:53:54
1
0
Може и да не съм изцяло прав, обаче... колко тъжно, че има и такива сълзотворци... В тази статия верни са едниствено препинателните знаци. Дано на Автора да му се случат всички обстоятелства като на Опиц (без убийството, разбира се,той и без тва би се напикал преди да си помисли нещо такова). Най-въпиющата глупост е авторовата теза, че Опиц бил "непредизвикан, ненападнат!". И още - "пресметливо убийство, когато жертвата е заградена от заключена входна врата и гневни съседи..." Ми кво прави проникнал ДОРИ ПРЕЗ заключена врата? И съседите кви да са - любезни и гостоприемни ли бе... в гнева си бих нарекъл автора чаровен, скудоумен имбецил, но гневът е лош съветник, затова не го наричам така... Пейте робини! Ликуй народе, заради такива юродивия Хр.Ботьов се напи, та прокле робския си корен. Прочее, днес - 1 октомврий - Пловдивския окр.съд даде условна присъда на един циганин, нападна и пребил с винкел двама полицаи щото бил... пиян и празнувал. Отврат.
21.
big hui
01.10.2012 20:02:15
0
0
da toq gey deto sa go ybili e bil drogar. tyrsil e kinta za beloto tyi 4e s pravo e lapnal jelezoto.da go dyxat vsi4ki deto go ojalvat.kavali
20.
Огнян Марков
27.09.2012 21:09:14
2
1
Уважаеми Стефане, радвам се за дългия ти коментар. И добрите разсъждения в него. Отговарям на въпроса ти - ако заваря някой да тараши в къщата ми и не прояви достатъчно разум в този момент, зле ще си изпати. Пък нека ме съди после. Второ, това че потърпевшият има по-малко права от престъпника, който го е нападнал, го казвам и аз, както и че законите трябва да се променят и да не е така в бъдеще. Погледни по-горе в статията, за да се увериш. Но, Стефане, ти ме питаш как ще реагирам, ако заваря крадец в къщата си. Случаят с Опиц е друг, убитият от него не е влизал в дома му и Опиц не е жертвата. Схващаш ли разликата?
19.
СТЕФАН
27.09.2012 19:37:34
0
3
Може да не е законно но ето интересен казус: влиза някой ненрмален наркоман в собственият ти дом.Ти не го виждаш, влизаш си у дома и въобще правиш всички норални действия, които прави човек тогава! изведнъж срещу теб излиза един брадясал, миризлив, неадвекатен субект и или трябва да мине през теб директно - въпръжен с някакво хладно оръжие, или ти да му направиш път, с ясното съзнание, че този туп е претарашил къщата ти! КАКВО ТРЯВБА ДА НАПАРВИШ? ЗАКОНА КАЗВА - АКО ГО НОКАУТИРАПШ, ТОЗИ ТИП ЩЕ ТЕ ОСЪДИ КАТО ЕДНО НИЩО ЗА НАСИЛИЕ, НИЩО ЧЕ НЕ СИ У ДОМА! АКО ГО ПУСНЕШ - ЧАКАЙ ОТ УМРЯЛ ПИСМО ВМЕСТО Д АГО ЗАЛОВИ ПОЛИЦИЯТА! КАКВО Д АПРАВИШ? ЕТО КАКВО ПРЕДЛАГАМ АЗ:
1. кАНИШ ГО НА КАФЕ. 2. ПРИГОТВЯШ МУ БАГАЖ ЗА ИЗ ПЪТ - ВСИЧКИ ЗЛАТА, ПАРИ, СКЪПА ТЕХНИКА И КАКВОТО ЦЕННО ИМАШ. 3. АКО СИ ЗАБРАВИЛ НЕЩО - ВЗМЕИ МУ ТЕЛ НОМЕР ЧЕ ДА МУ СЕ ОБАДИШ ДА ДОЙДЕ ДА СИ ГО ВЗЕМЕ!
УВАЖАЕМИ Г-Н МАРКОВ! ЗВУЧИТЕ ИНТЕЛИГЕНТНО! НО ИСКАМ ДА ПОПИТАМ: АКО НА ВАС НЕ ДАЙ БОЖЕ СЕ СЛУЧИ ДА ВИ ОГРАБЯТ И ВИЕ ВИДИТЕ КРАДЕЦА В МОМЕНТ НА ПРЕСТЪПНАТА МУ ДЕЙНОСТ ВЪВ ВАШИЯТ ДОМ - КАК ЩЕ РЕАГИРАТЕ? ЩЕ ЗВЪНИТЕ НА 112? ИЗВИНЯВАЙТЕ - ПИСАНИЯТА ВИ СА ЛИШЕНИ ОТ СМИСЪЛ, ЛОГИКА И Е НАЙ-ЛЕСНО ДА СЕ НАПРАВИ АНАЛИЗ НА МЯСТОТО НА СВИДЕТЕЛ, А НЕ НА ПОТЪРПЕВШ! ИМАШЕ ЕДИН ВЕЛИК ФИЛМ - МИСИСИПИ В ПЛАМЪЦИ! САМО ЧЕ ЖИВОТА В РЕАЛНОСТТА НЕ Е КИНО И НЕ ВИНАГИ Е ЩАСТЛИВ! ТАКА ВМЕСТО ДА ИЗВЪРШВАТЕ СЛОВЕСНА ГИМНАСИТИКА НА ТЕМАТА, ОПИТАЙТЕ СЕ ДА ОТГОВОИТЕ НА ВЪПРОСА? ЗАЩО НЕВИННИЯТ ГРАЖДАНИН ОБИКНОВЕННО Е ПО ПОТЪРПЕВШ ОТ КРАДЦИ, С ДОКАЗАНА ВИНА! И
18.
герберчок
27.09.2012 18:16:42
0
1
Че ти не знаеш ли кой сере бе, Борко Тенев? Сере този, който я ял. Това е азбучна истина. Ние, които гладуваме, поглеждаме само с надежда отходното място...
17.
borko tenev
27.09.2012 17:43:58
0
0
опааааааааааааа,отговарят преди въпроса ,някой сере по коментарите ,кой ли е
16.
eork
27.09.2012 16:44:42
0
1
До тази, дето приканва Огнян да гледа първо себе си. Ако Огнян е убиец, дайте го на прокуратурата, какво се бавите. А ако не е, какви ги подмятате?
15.
До Огнян
27.09.2012 07:03:11
1
2
Огняне не ти отива да критикуваш другите. Виж първо себе си.
14.
огнян
26.09.2012 20:48:15
3
2
герберчок, не се грижи за мен, гледай себе си.
13.
герберчок
26.09.2012 20:31:00
1
7
огняне,дано ти дойдат такива гости и на теб ,и да имаш заключена врата и гневни съседи за помощници ,а късмет
12.
eork
26.09.2012 16:40:33
0
3
Не, бившата барета ни отърва от едно зло. При самозащита и след като бе нападнат. Да забелязваш някаква разлика?... Между другото, нещо не се чува какво става с неговото дело, но във всички случаи присъда ще има. Иначе просто никой няма да уважава вече закона, колкото и девалвирал да е той сега...
11.
аз
26.09.2012 16:35:45
0
5
оооо ... да те питам за мнението за бившата барета, която уби при самозащита Калоян Стоянчов - Рижата ... той трябваше ли да стои , да коленичи и да се моли да го пощадят , докато го налат с бухалки и ножове ?????????????
като ти чета мненията ми се струва , че ти би направил точно това ... да се молиш , да лазиш като мижетурка , вместо да се защитиш
10.
eork
26.09.2012 16:28:34
0
4
"Аз" ти си екстремист. Значи, ако ти се стори, че някой, който срещнеш случайно на улицата, отива да обере баба ти, тогава - какво, ще го праснеш с кол по главата ли, ще го гръмнеш ли? Нали отгменихме смъртните присъди бе, човече! Ти искаш да ги върнем ли? И на който му скимне, да ги изпълнява! Така ли?
9.
аз до долните двама
26.09.2012 16:14:41
2
2
обират те ... няма виновни ... изнасилвания - няма виновни
блъскат те -няма виновни
е лумпени кой е виновен и къде е вината ??? май е в нас , че не можем да се защитим и да си искаме правата като граждани
8.
аз до долните двама
26.09.2012 16:10:54
0
3
както казах в САЩ имаш законовото право да се защитиш ... влязъл е непознат у вас защитаваш се и не чакаш да те нападнат и да те убият .... Вие четете и се научете да мислите
7.
eork
26.09.2012 16:06:24
0
2
Журналистът Огнян Марков ясно е написал, че всяка аналогия между двата случая неубедителна. Така че по-добре "аз" да чете повече...
6.
До "аз"
26.09.2012 16:04:04
1
5
Естествено, че ще се задейства инстинктът ми за самосъхранение. Но ако всеки реагира като Опиц, тогава ще се изпозастреляме, при това без никаква полза. Или ще си изпотрошим един другиму костите. Е, така ли трябва да бъде? Простотрябва да накараме, както пише "един", полицията и съдът да си гледат както трябва работата.
5.
аз
26.09.2012 16:00:48
0
5
дава се аналогия със САЩ .... нозаконът на САЩ е защита на лична не прикосновеност ... няма значение дали има разрешително или не .... там човек има законовото право да защити себе си и имота си ... Журналистът Огнян МАРКОВ да прочете Конституцията на САЩ преди да пише измишльотини
4.
един
26.09.2012 15:55:13
0
4
За мен писаното значи, че законът трябва да важи за всички. Еднакво. Включително и убийството на пътя, за което досега налагаха само условни. Кой освен ние трябва да наложи това?
3.
white
26.09.2012 15:50:40
1
5
eeeiiiiii vie "jurnalistchetata" ot BSU ste mnogo ustati , no ste i maloumni
2.
аз
26.09.2012 15:45:19
2
6
а и човекът какво да направи ???? да чака да го нападнат и наръгат с нож и тогава ли да стреля ????? какво си мислите , че знаете човешката психика ??? знаете как човек как би реагирал в такава ситуация??? как бихте реагирали вие в такава ситуация ???? няма ли и при вас да се задейства инстинкта за самосъхранение ???????
1.
аз
26.09.2012 15:41:02
3
12
а нормално ли е хората прегазили деца на пешеходна пътека да получават условни присъди ????? нормално ли е мутрите да са на свобода ??? в този случай човек е защитил себе си и имота си !!! не пробутвайте лумпенските си мисли на хората ... тук законите важат само за богатите , но не и за бедните
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. Този скандал разтърси Евровизия Този скандал разтърси Евровизия Дисквалифицираха Нидерландия Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ На събитието присъстваха кандидати за народни представители начело с водача инж. Петър Кънев Мъж загина при челен удар на два автомобила Мъж загина при челен удар на два автомобила Екипи на полицията регулираха движението Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Бургас има специално място в листата на развитите европейски градове и е даван за пример, допълни тя Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване
На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори