Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
Оказва се, че охлаждането променя структурата им дотолкова, че те започват да действат благотворно на метаболизма
Митът, че най-здравословната храна е онази, която още пуши от котлона, вече е развенчан. Нови данни показват, че част от най-често приготвяните продукти придобиват истински лечебни свойства едва след като престоят в хладилник.
Оказва се, че охлаждането променя структурата им дотолкова, че те започват да действат благотворно на метаболизма, като подпомагат контролa на кръвната захар, теглото и функционирането на червата. Според Vogue ключът се крие в химичните процеси, които протичат след приготвянето. Обикновени храни като картофи или ориз могат да се превърнат в мощен инструмент за стабилизиране на глюкозата, особено когато престоят няколко часа на студено.
Тайната е в нишестето. Когато въглехидратите – картофи, паста, ориз или зърнени храни – се охладят, в тях се образува т.нар. устойчиво нишесте. То действа като фибри, които не се усвояват веднага, а достигат до червата и подпомагат развитието на полезните бактерии. Резултатът е по-стабилна кръвна захар, продължително чувство на ситост и по-здравословна микрофлора.
Учените дори определят ТОП 7 храни, които е по-добре да се консумират утре.
-
Картофи Абсолютният лидер. Охладените картофи намаляват скока на глюкозата след хранене с 40%. Дори ако след това се затоплят леко, ефектът се запазва.
- Бял ориз След 12 часа на студено, количеството полезно нишесте се увеличава значително.
- Паста Вчерашната паста, която след това се затопля внимателно, се усвоява по-бавно и не предизвиква рязко освобождаване на инсулин.
- Овесена каша Охладената каша стимулира производството на вещества, които укрепват чревния имунитет.
- Зелени зеленчуци Бланшираните и бързо охладени броколи или грах запазват 25% повече витамин C и антиоксиданти.
- Домати Бавното охлаждане на доматения сос улеснява усвояването на ликопена (мощен антиоксидант).
- Ечемик Подобно на други зърнени храни, когато се охлади, помага за контролиране на теглото и намалява възпаленията в тялото.
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
Взимаме повече пари заради новите ваучери за храна
Даниел Бачорски побесня, изрече гневни думи
Царевичното брашно крие тайна? Здравен ефект, за който малцина подозират
Левът изчезва от банкоматите от 1 януари: Как ще теглим евро през 2026 г.
Влаковете тръгват по ново разписание
Съпричастност с монети: Варна показва как се гради доброто
