×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Англичаните се махнаха, сега руснаците ни криви, но след тях идат фалити


Англичаните се махнаха, сега руснаците ни криви,  но след тях идат фалити
Безплатни автобуси от курортите за руските клиенти осигурява единия мол в Бургас, само и само за да ги привлече да оставят парите си при неговите наематели
02 Август 2012, Четвъртък, 11:00 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА

Май забравихме кризата през 2009 година, когато англичаните отдръпнаха рязко инвестициите си и започнахме да плюем по братушките

В началото на седмицата голяма компания разпрати прессъобщение до медиите за скандалното поведение на руснаците в Слънчев бряг по плажа.

Според него братушките лягали на чужди шезлонги, носели собствени чадъри, които поставяли в непосредствена близост до платените зони или на брега и пречели на останалите плажуващи. Отказвали и да плащат за шезлонги.

Също така руските клиенти не проявявали никакво уважение – идвали на ивицата като на пикник - с килограми храна, с туби с вода, разхвърляли хартии, найлонови торби, пликове, кутии, чупели чадъри, шезлонги, гласи информацията на фирмата. Пред служителите й бесните летовници  обяснявали, че ивицата е държавна собственост, че всичко е безплатно и ще правят каквото си искат.

Такива са си руснаците, за съжаление. Познаваме ги от ги не от вчера . Нахални, претенциозни,  нагли, мнителни, избухливи, придирчиви, но… Голямото НО се състои във факта, че именно руските клиенти успяват да ни измъкнат от големия финансов батак. За нашия регион те са основните, които бутат механизмите на местната икономика. Купуват имотите ни, благодарение на тях Бургаска област е водеща в страната по брой новостроящи се сгради. Благодарение на тях много фирми в строителството и последващите го дейности  успяха да се измъкнат от сигурни фалити.

Май забравихме за отчайващата икономическа ситуация в региона през 2009 -10 година, когато англичаните рязко отдръпнаха инвестициите си от България заради кризата в световен мащаб и стотици имоти по морето се превърнаха в монументи. Хиляди бяха съкратени в строителството и обслужващите го отрасли. Банките посегнаха както върху фирмите, така и върху състоянието на обикновения работник. Резултатът - хиляди лоши ипотеки, благодарение на които стотици жилища, хотели, фабрики, земи излязоха на публична продан.

Кризата се отрази и в туризма. Но за щастие прогнозите от финансовите резултати от този сезон са крайно обнадеждаващи. Благодарение на руските туристи, които даже попълниха и отказаните резервации от евреите заради атентата на летище Бургас, се очаква ръст.

Руснаците също така пълнят заведенията по морските ни курорти, минават като торнадо по магазините ни и опустошават всички рафтове със стоки. Благодарение на това хиляди от областта си получават редовно заплатите и така завъртат колелото на местната икономика.

Докато повечето молове в страната са в тежко финансово състояние, тук в Бургас войната за руски клиенти между двата съществуващи търговски центрове е жестока. Новият – „Галерия Бургас” се принуди да пусне безплатни автобуси от курортите за да привлече руските клиенти, които атакуват основно „Бургас Плаза”. Магазините там съществуват и плащат наемите си благодарение най-вече на оборотите от лятото.

Ситуацията на пазара на имоти също е красноречива за възходящия икономически тренд за региона.

Според анализа на водещи фирми от Националното сдружение „Недвижими имоти”  все повече руснаци предпочитат да закупуват апартаменти в градовете по Черноморието.

Ето и части от анализа:

Руснаците търсят сравнително малки апартаменти (2-стайни), ново строителство, задължително с Акт 16, завършени „до ключ”, а водещ фактор е цената. Често клиентите са възрастни хора в следпенсионна възраст, които желаят да се установят за постоянно в България заради по-ниските цени на имотите и на живота у нас и същевременно близостта на двата народа в културно и езиково отношение.

Засилен интерес от чужденци се наблюдава за закупуване на жилища в морски или планински ваканционни комплекси. Има засилено търсене на имоти от хора от Сибир. Търсещите са предимно руснаци, като почти няма англичани и българи. Най-предпочитани за покупка са жилища във ваканционни сгради по Южното Черноморие – главно Слънчев бряг, Свети Влас и Поморие. През изминалите шест месеца

на 2012 се наблюдава ръст в сключените сделки при ваканционните имоти по Черноморието от над 17%.

Интересът на руснаците към български имоти до голяма степен е провокиран от улесненията при получаване на визи. Наблюдава се засилен интерес от тяхна страна и към селски къщи по Черноморие.

През първите три месеца на тази година най-много нови жилищни сгради са започнати в Бургас – 79 на брой. След Бургас по брой се нарежда Варна с 63, след тях с почти равен брой - Пловдив и София-град съответно с 33 и 32.

Бургас също така е от градовете с най-малка безработица.

Така че криви, не криви, клиентите винаги имат право. Сега те са рускоговорящи. Ако ги изгоним, утре може никой да не дойде. Тогава какво ще правим?


В категории: Бизнес


8
Коментара по темата
8.
choky
18.08.2012 11:50:44
0
0
tova 4e kupuvat imoti hubavo,no niakoi zamislia li se za tezi koito rabotiat v kompleksa i ne im se zapla6ta dostoino truda za6toto hoteliera e nablaskal hotela s evtin turist i si go izkarva na rabotnizite kato im reje zaplatite
Niakoi zamislia li se za targovzite koito liatoto se opitvat da si izkarat hliaba niakoi izob6to se6ta li se za obratnia efekt na ruskata ivazia
Te ni vdignali ikonomikata BLA BLA tolkova ste dale4 ot istinata 4e napravo ste na druga planeta
7.
choky
18.08.2012 11:26:57
0
0
ne ponasiam palnata dezinformazia i izsmukanite ot prastite reportaji.
izraelskite turisti ne samo 4e ne sa namaleli no sa pove4e
No za sajalenie turistite ot ukraina i belarus koito ne sana na nivo navodniavat kurorta
i progonvat drugite turisti koito sa6to kato nas balgarite ne gi iztraivat
za sajalenie turistite imat izbor 6te otidat niakade drugade ,no nie niamame izbor i triabva da tarpim bezumieto nare4eno ruski turist.
Ot tova stradat i targovzite. nai sa dovolni moje bi hotelierite no ne e sigurno
6.
sasko
03.08.2012 19:38:00
1
5
абе селяни мноо сте отворени бе , ще умрете от глад, хубаво е че руснаците са още тука ,ще ви видя догодина, кви свирки ще праите на несебърската гара,като давам стаи за 5 лева с екстри и табелки на врата
5.
skif
03.08.2012 18:19:09
6
4
Ало, бесовете, да не ви плащат руснаците, че такива свирки им правите. Всяка втора статия- руснаците жертви, горките, а българите- изверги. Много сте евтини и продагжни, няма да ни накарате да плачем за сволачите от бившите републики.
4.
sperma v ustata
03.08.2012 12:41:10
7
4
c. ti si golqm olgofren ve, nali kato kupqt apartament go plashtat kesh na sobstvenika, kak da ne e investiciq, nali kato kupuvat hrana plashtat dds.

chak i za hedge fondove mi govorish vse edno zanesh kakvo e oligofren prost.
3.
с.
03.08.2012 08:56:16
5
9
Не обичам да пиша. Какво разбирате под "инвестиция"? Покупка на апартамент по Черноморието, може би, тъй като това струва ми се се третира в статията.
Покупката на апартамент по морето, както обичат да послъгват агенциите, имайки предвид нещо на около 10 км оттам, е инвестиция не в България, а в Русия.
Руснакът (украинецът) купува бърлога от 30 квадрата и започва да го дава под наем на близки и познати в Петербург, Москва, Киев, и т.н. Да, но наемателите не идват тук като туристи, те идват като негови гости, които готвят сами, не плащат такси, не плащат хотел, или поне не в България.
Хотелиери и хазяи пропищяха, защото тази нелоялна конкуренция ги съсипва.

Та, Женя, бизнес инвестиции не направиха англичаните/ирландци. Не я правят и руснаците, освен ако не са от онези, които вашият сайт оплюва.

За кризата допринесоха хедж фондовете в Щатите, а не нашите пършиви строителни фирмички, които след третата тухла се нарекоха Магнати.
2.
П :)
02.08.2012 11:37:04
9
13
ехее ми дай да станем лизегъзци.... и да им се кланяме като ги видим тия нагли руснаци.
1.
матрьошка
02.08.2012 11:33:26
6
11
От руснаци до руснаци има голяма разлика. Говоря за средната класа руснаци,които са чистоплътни, елегантни,дисциплинирани, не си позволяват своеволия. Това е контингентът, характерен за Гърция, а не за България.Останалото е масовка с която се попълват отчетите на псевдо фирми.
Спасибо
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори