Правят кашкавал за 5 бона в България, уникален е
Много е полезен за спортисти
Близо до Сливен в село Селеминово се намира най-голямата ферма за магарета в България. "В момента магаретата са около 400", споделя Иван Кючуков. Той и семейството му започват да отглеждат животните преди 11 години. "Чухме разговор за магарешко мляко, хареса ни идеята и решихме да започнем", разказа Иван по НОВА. И създават ферма за магарета. Производството на магарешко мляко е изключително трудно. А те си поставят задачата да направят нещо, което никой не е успял – кашкавал от магарешко мляко.
"Ние го разработихме и го направихме от 100% чисто магарешко мляко, няма чуждовидово никакво", обяснява Иван. В екипа влиза и проф. Николина Найденова от Тракийския университет. Над 8 години тя разработва технологията за кашкавала и го патентова.
"Нашата цена е 75 лева за литър мляко, а за кашкавала – огромна е цената. Себестойността му е около 5000 лева, без да се слага надценка на нашия продукт", обяснява Иван. "Това е продукт 100% от магарешко мляко. До момента такъв кашкавал не е произвеждан никъде в света", счита той.
Интересът към магарешкото мляко в България расте. В световен мащаб се сочи, че звездата на тениса Новак Джокович използва подобни храни в менюто си.
Подробности за масовата стрелба по време на детско парти
Намериха труп в София
Правят кашкавал за 5 бона в България, уникален е
Хеликоптер се разби фатално в Централна Европа
Ужасна катастрофа в София
Почина Емил Хърсев
Какво ще е времето в началото на декември
„Клечка кибрит“ на Дует „Paradox“ оглави “Ново 10+2” за хит на месеца
Успех за Мъри Стоилов в Турция
Вики от "Ергенът" с нова кауза
Удар по престъпността в София
Кестенът – вкусът на есента
