Тези продукти нямат място в килера!
Някои храни губят вкуса и срока си на годност много по-рано
Много хора обичат да се запасяват с хранителни продукти. Някои я съхраняват в мазета или гаражи, а тези, които нямат такива възможности, използват килерите в апартаментите си.
Не всички продукти обаче са подходящи за съхранение в тъмните шкафове. Някои се развалят много по-бързо, отколкото си мислите.
Какво не трябва да се съхранява в килера
Най-често килерът се използва за продукти с дълъг срок на годност - такива, които теоретично могат да се съхраняват с месеци.
На практика обаче някои храни губят вкуса и срока си на годност много по-рано.
1. Ядки и семена
Орехите, бадемите, лешниците, слънчогледовите семки и другите семена са истински суперхрани, но няма да издържат дълго в килера ви. Заради високото си съдържание на ненаситени мазнини на стайна температура те бързо гранясват, стават кисели и меки.
Ако не планирате да ги ядете в рамките на месец или два, най-добре е да ги съхранявате във фризера.
2. Масло
Повечето масла, като зехтин, кокосово или слънчогледово, могат да се съхраняват спокойно в тъмен шкаф.
Но домашно приготвените масла – чеснов, билков, ленен и сусамов, губят вкуса си бързо и могат да се развалят. Най-доброто място за тях е хладилникът или мазето.
3. Сосове, кетчуп, майонеза, горчица
Неотворените шишета с тези продукти могат да се съхраняват безопасно в килера. След отваряне обаче те стават уязвими за бактерии.
Кетчупът, майонезата и сосовете трябва веднага да се приберат в хладилника. Горчицата издържа малко по-дълго, но на стайна температура губи пикантността си.
4. Хляб
Пълнозърнестият хляб бързо мухлясва в килера. За да запазите свежестта му, е най-добре да го съхранявате в кутия за хляб или, ако е необходимо, да го нарежете и замразите.
Съхранението в хладилника ще удължи срока му на годност, но ще го направи по-сух и твърд.
5. Брашно
Това важи най-вече за пълнозърнестото брашно, в чиито трици се съдържат масла и зародиша на зърното. При стайна температура брашното може да граняса.
За да го запазите за дълго време, прехвърлете го в херметически затворен контейнер и го съхранявайте във фризера.
6. Сушени меса и колбаси
Сушените меса, пеперони, салами, прошуто, чоризо и домашно приготвените колбаси изсъхват бързо на стайна температура и стават опасни за здравето.
След нарязване не забравяйте да съхранявате тези продукти в хладилника.
Правила за съхранение в килера
Използвайте килера си само за храна! Не го смесвайте с домакински химикали, тъкани или други предмети.
Поддържайте го чист и подреден. Дори дребни санитарни нарушения могат да ускорят развалянето на продуктите.
Най-добре е за нехранителните продукти да отделите отделен шкаф или рафт.
Следвайки тези прости правила, ще удължите срока на годност на продуктите и ще запазите техния вкус и полезни свойства. /jenata.blitz.bg
Синът на Алена: Сърцето ми е разбито, но ще нося любовта ѝ със себе си
В куп държавни структури заплатите скачат с много над 5%
Кметският син Орлин оцени творчеството си на 2 милиарда в „Ергенът“
"Магазините за хората" на Пеевски се появиха във виртуалното пространство
