×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бомбата в Бургас – от наша зенитна ракета


Бомбата в Бургас – от наша зенитна ракета
Една от работните версии на експертите за съставките на взривното устройство, което уби седем души на летище Сарафово”, води към българска следа Снимка Булфото
26 Юли 2012, Четвъртък, 08:44 ч.
Източник: БЛИЦ

Взривът е произведен в комплекс "Двина"

Една от работните версии на експертите за съставките на взривното устройство, което уби седем души на летище Сарафово”, води към българска следа. Мощността на експлозията и нанесените поражения подсказват, че не е използван тротил, а вероятно много по-силен експлозив, вероятно част от зенитно-ракетен комплекс “Двина”, който беше на въоръжение в армията ни преди години.

Тези ракети би трябвало да бъдат унищожени и за целта комплексите са били местени неколкократно, като вероятно по време на тези пътешествия са били свалени и изнесени неизвестни количества от веществото “октол”. Именно това взривно вещество е възможно да е било активната съставка на бомбата в Бургас.

Изработването на адската машина не е проблем за запознати с технологията хора, а при наличието и на такъв скъп и качествен материал, нейната сила наистина е страховита. Октолът е смес на тротил и октоген. Най-често тротилът е 20% - 30%.

За Октол 77/23  скоростта на детонация е 8540 m/s при плътност 1,80 g/сm3. Октолът се използва в кумулативните заряди, пластичните експлозиви и като допълнителен енергосъдаржащ компонент в твърдите ракетни горива. Значително превъзхожда тротила по взривни характеристики, казват експерти.




Автор
6
Коментара
Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 1
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
6
Коментара по темата
6.
Васил Станев
28.07.2012 14:36:34
0
0
Уважаеми акад. проф. д-р Юлий Абаджиев,
уважаеми господа, във връзка с колизията в района на военните складове и поделение към МО в региона на Челопечене вероятно са се намирали за съхранение различни видове боеприпаси в количество над 1500 тона. В тях експлозивните вещества са средно 25 - 30%. Това означава от порядъка на 200 тона експлозиви от групата на метателни барути - на нитроцелулозна основа, на тротилова основа, на хексогенова база и смеси вероятно октоген с флуоропласти, флегматизатори за метателните барути, пластификатори и ускорители на детонационните процеси и вероятно съдържащи някакви количества около 3 тона оловни азиди, живачни компоненти, наличието на тежкометални компоненти.

Поради факта, че тези боеприпаси са стари и са оставени за демонтаж и инактивация в заводски условия и полигонни специализирани бази при неконтролируема взривна ситуация с катастрофални размери в атмосферата се излъчват освен газови емисии съдържащи въглероден окис, вода, азотни окиси - голям набор, серни окиси, но и редица особено токсични съединения на флуорна основа, хлорна основа - от евентуални хлорати във взривателните системи на боеприпасите.

Най -опасни обаче са остатъците прахови и емулсии на хексогена и вероятно на октогена. В нашата армия и армиите на Варшавския договор след 1965 година се влага до 30-40 % хексоген в противотанковите снаряди, в кумулативните снаряди, в бризантните експлозиви и боеприпаси - гранати, бойни глави и т.н. Хексоген от 1972 година се влага и в метателните барути на танковите оръдия, гаубиците Д30, 125 мм боеприпаси, 122 мм боеприпасите в авиационните бомби и в системите Фагот, Конкурс, Фактория Метис, Малютка, ракетите за борба с нисколетящи цели тип Игла, Стрела и до 10 М сериите.

Когато хексогена остарее - повече от 10 години при неправилно съхранение в неохлаждаеми до 10 градуса по Целзий складове и погреби търпи химични реакции, заедно с химически добавки в него и намалява рязко процента на „КОВОЛЮМНИЯ ФАКТОР" - СЪОТНОШЕНИЕТО НА ОБЕМА И МАСАТА НА ВЗРИВНОТО ВЕЩЕСТВО/В.В./ - СПЕЦИАЛНО ЗА СЛУЧАЯ ХЕКСОГЕН КЪМ ОБЕМА НА НЕПРОРЕАГИРАЛОТО ВВ.

При свежо Взривно Вещество, хексоген се получава едва 0,3-0,5% коволюмен фактор. Той е нищожен при детонация и експлозия;
Когато е остарял се променя на около 12-15%. Тогава в димните газове възниква прах от непрореагирал хексоген и той се разпростравнява в околната среда.

В бойна обстановка се обезвръща едва след около няколко месеца и прониква през кожата, дрехите, навлиза във водата, и особено силно отравя хранителните припаси.

Хексогтена се получава при дълбочинна нитрификация на уротропин с азотна киселина, Топи се при около 200 градуса по Целзий. Хексогена е слабо хигроскопичен. Изключително силно токсичен!!!

Леталната доза е във въздуха като капки и прах в количество 0,02 грама на литър въздушен обем;

ХЕКСОГЕНА е в пределно допустимата концентрация е 0,001 мг/литър въздушен обем;

Барутите и експлозивите на база ХЕКСОГЕН се смесват с амонали, амонити, карбатоли, пластични експлозиви с тринитротолуол, тен, пентаеритрит-тетранитрат, пикринова киселина, и барути и т.н.

Това означава, че при остарели боеприпаси и експлозиви, съдържащи хексоген и октоген се образуват множество диоксини, фурани, бензпирени и други типични деривати и продукти, свеждани до БОЙНИТЕ ОТРОВНИ ВЕЩЕСТВА.

При около 200 тона експлозивни химически реагенти зоната на поражение е голяма с радиус на поражение над 20 км. В зависимост от състоянието на атмосферата и «розата на ветровете».

Трябват специализирани лаборатории за изследване на непрореагиралия хексоген във въздушния прах и другите газови и капкови БОВ, получени при аварията в Челопечене.

Хексогенът причинява няколко вида рак - на кожата, на белите дробове на кръвотворните органи - левкемия и хемофилия. Особено силно поразява главния мозък и може да предизвика тежки психични заболявания - шизофрения и други.

Особено токсичен е и октогена. Той обаче в старите експлозиви е в малко количество.

За превантивни мерки е необходимо пълно дегазиране, изкъпване с хипохлоридни разтвори, специализирани антидоти, промивки на стомаха с активен въглен. Необходимо е да се диша въздух през противогази до излизане от зоната на поражение. 03.07.2008г.

С ПОЗДРАВ:
«ЧЕСТ И СЛАВА»
майор о.р, доц. д-р, инж. Емил П.Минев
5.
Арогант
27.07.2012 10:46:36
0
1
Никога за водач на кервана не слагай магаре!
Поука от една арабска приказка.
4.
Наблюдател
26.07.2012 19:32:27
0
1
Друга мъдрост:На кокали от умрял кон най-добре се гадае бъдещето.
3.
винету2
26.07.2012 13:00:15
0
1
До Винету...Ак това ти не си го преписал от някъде....да знаеш - много си талантлив и един ден ще стигнеш далеч!!!
2.
един-------до----Винету
26.07.2012 11:51:02
0
3
много добро изказване
1.
Винету
26.07.2012 10:33:33
1
11
Индианците от Дакота имат следната мъдрост:
Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него!!!

Но у нас често предприемаме други стратегии за справяне с проблема:
казваме, че винаги сме яздили този кон !!!
повишаваме стандартите за качество за яздене на умрели коне!!!
плащаме на хора от чужбина, които уж можели да яздят умрели коне !!!
включваме обучителен модул, за да се научим да яздим по-добре !!!
правим сравнение между различни умрели коне !!!
променяме критериите, които определят кога един кон е умрял !!!
впрягаме много умрели коне заедно, за да станем по-бързи !!!
обясняваме: Никой кон не може да е толкова умрял, че да не може повече да го яздим !!!
обясняваме, че нашият кон е по-добре, по-бързо и по-евтино умрял, отколкото други коне !!!
създаваме група по качеството, за да се намери приложение на умрелите коне !!!
откриваме независимо разходно перо за умрели коне !!!
увеличаваме сферата на отговорност на умрелия кон !!!
развиваме мотивациони програми за умрели коне !!!
преструктурираме, за да може една друга област да получи умрелия кон
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори