Смилянският боб вече струва 25 лева за килограм
Родопското село Смилян посреща днес гости от цялата страна на традиционния празник на смилянския фасул. Със залп на „фасулено топче“ бе открито 23-ото издание на бобения фестивал. Новата реколта от деликатесния бобен сорт с едри зърна бе представена на изложението „Чиста храна за нас и нашите деца“. Гостите бяха почерпени с курбан и боб чорба. Производителите от Смилян и региона дариха 200 кг фасул за празничната трапеза въпреки оскъдната реколта. Реколтата тази година е прекалено слаба, големите суши точно по време на цъфтежа унищожиха всичко, оплака се пред БТА Бойко Златев, производител. Само 3 щанда на местни производители на фасул са показани на изложението базар.
„Силното повишение на температурите почти до края на юли доведе до абортиране на цвета и липса на завръз. И въпреки че хората поливаха, културата е много капризна и при температура над 28 градуса тя не прави опрашване и няма добив от продукта“, обясни Илия Годев, секретар на читалището в селото. Според него тази година местните фермери усещат особено силно последиците от глобалното затопляне. Смилянският фасул вирее най-добре в района на Смилян и горното поречие на Арда именно заради специфичния климат, който вече се променя. Наред с оскъдните добиви, намаляват постепенно и производителите.
Все по-малко са желаещите да отглеждат фасула, нямало сметка, допълни Албена Хаджиева, дългогодишен производител. Според нея фасулът е поминък за Смилян. Тя обяснява по-високата цена и с повишените разходи по отглеждането. „Наистина е скъпо, ама и трудът му е много. И орачите вземаха повече, а докато го окопаеш 2 пъти, вейките станаха скъпи, трудно се намират“, разказа Албена Хаджиева.
Смилянският фасул може да се превърне в поминък за региона според Илия Годев, ако производителите се сдружат, за да обработват по-големи площи, използвайки механизация.
Новата реколта смилянски фасул се появи на някои от щандовете с повишена цена, достигаща 26 и 28 лв. за двата сорта.
Известният деликатесен сорт фасул превърна през годините Смилян и околните селища и в популярна туристическа дестинация.
Смилянският фасул беше този елемент на туристическия бранд на горното поречие на Арда, който издърпа всички останали елементи на туристическото предлагане – настаняване, хранене и допълнителни атракции, смята секретарят на читалището.
С популярността на вкусния и полезен фасулен сорт планинският район се превръща и в туристическа марка, смятат производители и хотелиери в Смилян и околните села.
Литературен кабинет в чест на Веселин Пъйнев открита в ПГСАГ Кольо Фичето в Бургас
Най-бързият чийзкейк в света: рецепта с 3 съставки
До Коледа ни очаква спокойно време и малък шанс за сняг, прогнозира синоптик
Патинсън и Зендая „обявиха годеж“, но какъв
Коя е Нобеловата лауреатка за мир и защо Тръмп не е доволен
Окръжен съд - Бургас дари учебници по право за нуждите на СУ „Йордан Йовков“
Коледни любовни чудеса за Дева и Козирог и още един зодиакален знак през декември
19-годишна Криси, загинала в бруталното меле край Бобов дол, била светлината, която докосвала всички около себе си
Пътна обстановка в Бургаска област - актуални ремонти, ограничения и обходни маршрути (2025–2026)
Какво е шопахолизмът по Коледа и защо тази психична зависимост може да се превърне в опасен празничен капан
Салах и Ливърпул на ръба на раздяла – Арне Слот го замрази, а клубът посочи наследник
Петкова към ПП-ДБ: Вие провалихте ПВУ, ние поправихме всичко за 11 месеца!
