Не си и помисляйте да ядете такава храна през есента, вредно е
Отговор дава специалистката по традиционна китайска медицина Ани Пешева, създател на Академия "Ханлин"
Познатата на читателите ни специалистка по традиционна китайска медицина Ани Пешева, създател на Академия “Ханлин”, дава съвети какви храни трябва да ядем през есента, когато “енергията в човешкото тяло започва постепенно да се прибира навътре”.
Това е естествен процес, казва Ани - напролет енергията се разгръща; през лятото е на повърхността на тялото; есента се прибира навътре; през зимата е в най-вътрешните части на организма. В китайската медицина тези цикли са свързани и със съответен подход в храненето. Например ако напролет е необходимо да стимулираме разгръщането на енергията да отива навън чрез храни и билки с остър вкус, то наесен е важно да помогнем на енергията да се прибере навътре в тялото.
Ако сега поемаме пикантни храни, те ще активизират енергията да отива към повърхността на тялото и ще предизвикват изпотяване. Сега е подходящо да наблягаме на повече храни с кисел вкус, защото той помага на енергията да се прибере навътре.
Ето кои храни са от полза през есента: круши, ябълки, киви, смокини, лимони, хинап, мушмули, нар, грозде, глог. Тези плодове имат свойството да помагат на енергията ни да се прибира навътре и по този начин я опазват да не се хаби излишно навън.
Ако така успеем да съхраним правилно силите си, през есента и зимата ще боледуваме по-малко.
Други подходящи храни са тези, които овлажняват белите дробове - круши, тиква, мед, моркови, лющено просо, хинап, фъстъци, китайски гъби "бели ушички", карфиол, коренище от лилиум, годжи бери, ряпа и др. Относно крушите, запомнете следното: в сурово състояние те прочистват горещината и инфекциите, а сварени във вода, на пара или на компот, когато се пият топли - овлажняват белите дробове.
Наесен зачестяват случаите на болно и сухо гърло и настинки. Крушите помагат за предпазането и лечението на тези състояния. В преходния към зимата сезон избягвайте лютивите храни и подправки (джинджифил, чесън, люти чушки, черен пипер), тъй като те карат енергията да отива на повърхността.
Предизвикват изпотяване и дехидратация в момент, когато времето навън и без това е сухо ("есенна сухота" - както се нарича в китайската медицина). Така се стига до още по-голямо усещане за сухота в тялото и влошаване на състоянието на кожата, носната лигавица и гърлото.
Избягвайте също и пържени, прекалено мазни и тежки храни, защото те ще затруднят храносмилането, ще предизвикат образуване на патогенна влага и ще изхабят енергията на стомаха и далака. След ядене на торти, силно маслени и пържени храни, понеже функциите на храносмилателните органи се понижават, човек става пасивен, муден и мързелив, лесно се отдава на заседнал начин на живот.
Избягвайте и храни, които имат силно охлаждаща енергия: студени напитки, сладолед, диня, пъпеш, краставици и морски продукти. Сега те няма да са подходящи за тялото ни!
Разбира се трябва да се съобразяваме с нашето индивидуално състояние и с ежедневните промени на времето. Например ако времето е сухо и топло, тогава избягвайте джинджифил и люти храни. Ако стане влажно, дъждовно и студено - може да взимате мъничко джинджифил, но примерно в съчетание с мента на чай и така ще се постигне балансиране на свойствата им. Пазете енергията си и бъдете здрави, завършва Ани Пешева от Академия „Ханлин“.
Шокиращо, но вярно: Най-богатите източници на омега-3 не са рибите, а тези 5 храни!
Издадени са предупреждения от първа и втора степен
Синът на Натали Трифонова стана на 1 месец, тя го показа и...
„Акулите“ изпуснаха и „Хебър“ в Несебър
