Какво ще се случи, ако миете зеленчуците и плодовете със сода и оцет
Чистите и лъскави ябълки, краставици или домати от рафтовете на супермаркетите изглеждат готови за консумация
Как правилно да почистваме плодове и зеленчуци, за да премахнем замърсявания, микроби и пестициди? Разбрахме дали обикновена вода е достатъчна или са необходими допълнителни почистващи препарати.
Чистите и лъскави ябълки, краставици или домати от рафтовете на супермаркетите изглеждат готови за консумация. Но повърхността на плодовете и зеленчуците може да съдържа цял „коктейл“ от нежелани вещества – от прах и почвени частици до микроби, гъбични спори, остатъци от пестициди и восъка, който понякога се използва за запазване на външния вид на плодовете. Затова всички плодове и зеленчуци трябва да се измиват.
Прах, остатъци от почва и микроби
Експертите са съгласни, че в повечето случаи обикновена течаща вода с комфортна температура е достатъчна. Това е достатъчно, за да се премахнат основните замърсители – прах, почва и повечето микроби. Топлата вода не прави плодовете и зеленчуците по-чисти и понякога дори може да повреди външния им вид или текстурата им.
Най-важното е да измиете старателно повърхността. Твърдите зеленчуци (като картофи, моркови и краставици) могат да се търкат с четка, докато меките плодове с тънка кора могат да се търкат с ръце или гъба. След измиване е най-добре да подсушите продуктите с чиста кърпа или кухненска хартия, за да премахнете останалата влага и евентуални следи от мръсотия.
Сапун и перилни препарати
Избягвайте използването на сапун или други почистващи продукти. Корите на плодовете и зеленчуците са порести, което позволява на вещества от сапуна да проникнат (и е почти невъзможно да се отстранят). Тези вещества могат да попаднат в кожата и да причинят дразнене или алергична реакция.
Сода бикарбонат, оцет и пестициди
Друга причина, поради която мнозина се съмняват в ефективността на простото измиване с вода, са пестицидите. Съвременните плодове и зеленчуци често се третират с химикали, за да се предпазят от вредители и мухъл. Тези вещества помагат за запазване на реколтата, но следи от тях могат да останат върху кората и дори частично да проникнат във външните слоеве на плода. Пълното премахване на тези съединения, особено ако са се абсорбирали в кожата, е практически невъзможно.
Относно ефективността на содата
Някои данни показват, че разтвор от сода бикарбонат може да е по-ефективен от обикновената вода. Например, проучване на учени в лаборатория за анализ на пестициди в Масачузетс показа, че разтвор от сода бикарбонат премахва остатъците от пестициди от ябълките значително по-добре от обикновената вода.
В друго проучване турски учени установиха, че разтвори от сода бикарбонат премахват до 60–80% от някои пестициди. Това е сравнимо с резултатите от търговските почистващи продукти, предназначени за такива цели.
Относно ефективността на оцета
Разтворите на оцет също показват забележим ефект. Например, едно проучване установи , че изплакването на зеленчуци с 5% оцет намалява нивата на някои пестициди с 60–75%. Подобни резултати са получени и за ягоди: 3% оцет премахва почти два пъти повече химически остатъци от обикновената вода.
Как правилно да миете различните видове плодове и зеленчуци
Картофи, моркови, цвекло, репички и други кореноплодни зеленчуци е най-добре да се накиснат в топла вода за 10-15 минути, за да се омекне засъхналата мръсотия. След това ги изтъркайте обилно с четка и изплакнете под течаща вода, докато се отстрани цялата останала мръсотия.
Зеле
Преди да измиете зелето, отстранете външните листа, тъй като те са тези, които най-често натрупват прах и микроорганизми. Потопете главата зеле в хладка вода за няколко минути, за да отстраните всички малки насекоми. По-лесно е да разделите карфиола на розички, така че да можете да измиете всяка част поотделно.
Зелени зеленчуци
Внимателно сортирайте копъра, магданоза, кориандъра, зеления лук, киселеца и листата от маруля, като отстраните корените и повредените части. След това накиснете зелените зеленчуци в хладка вода за около 15 минути, като разбърквате и сменяте водата от време на време, докато стане бистра. За допълнителна дезинфекция накиснете зелените зеленчуци в слаб разтвор на сол или оцет (1 супена лъжица на литър вода) за около половин час, след което изплакнете обилно с чиста вода.
Грозде
Най-добре е да изплакнете гроздовете под течаща вода. След това оставете водата да се отцеди. Ако плодовете са плътно слепени една за друга, те могат внимателно да се отрежат с ножица. Не се препоръчва обаче да се отстраняват плодовете от дръжките им, тъй като те предпазват пулпата от микроби и преждевременно разваляне.
Горски плодове
Малините, черешите, касисът и други деликатни плодове изискват особено внимателно измиване. Най-добре е да ги поставите на един слой в гевгир и да ги държите под течаща вода за около 5 минути.
Ягоди
Най-лесно е да накиснете ягодите за 5-10 минути в хладка вода, за да отстраните пясъка или мръсотията, след което внимателно да ги изплакнете под течаща вода. След това е най-добре да ги подсушите, като ги поставите върху салфетка или кърпа.
Винаги трябва да миете плодовете и зеленчуците, дори и да изглеждат идеално чисти. В повечето случаи обикновена течаща вода и леко механично търкане са достатъчни, докато содата бикарбонат и оцетът трябва да се използват само като добавка. Тези разтвори намаляват нивата на пестициди, но не ги премахват напълно.
Бате Енчо се ожени на 68
Виктор от "Ергенът" не помни дали е бил с мъже
RSV набира скорост по света и причинява тежки респираторни, сърдечни и неврологични усложнения
Не изхвърляйте утайката от кафето
Най-лесният начин да се спасите от мухъла у дома
Ампутираха крака на бащата на Меган Маркъл, бори се за живота си
Цветелина Бориславова купи втора банка
Напусна ни поетесата Ружа Велчева
Руен подкрепи Бургас за Европейска столица на културата 2032
Бургас е на крачка от откриване на филиал на Лесотехническия университет
Подкрепете бургаската танцова школа „Estrella“ – на крачка е от големия финал на „България търси талант“
Масова смърт на пингвини в Южна Африка
