Ядем орехи от Китай, българските - по-скъпи
Родните обаче били "суперхрана", споделя производител
Тази година производители съобщават за драстично ниски добиви на орех, които няма да могат да покрият нуждите на вътрешния пазар.
Една от големите вериги в България направила запитване към българските производители. Оказава се, че са нужни и 5000 кг орехови ядки, нещо, което те не могат да доставят. Всичко това сочи, че и цената на орехите тази година ще бъде доста по-висока.
В района на старозагорското село Голямо Дряново се намира най-големият орехов масив в България от над 10 000 декара. Сортовете са български, дърветата са над 40-годишни. Но орехи тази година няма, предава dnes.bg.
Пред Нова тв производителят Георги Василев споделя, че годината е предизвикателна - ранна пролет, измръзвания, които са поразили 100% от реколтата.
“Тази година е наистина пагубна, наистина много предприятия, които се занимават с черупкови плодове, са на ръба на оцеляването. Има колеги, които изобщо не са правили беритба на градините, защото няма какво да се обере”, обяснява още Георги и добави, че тази година орехите, които ще се консумират, са основно внос от Китай.
“Цените, на които се внася ядка в България, са много по-ниски от това, на което ние може да продаваме. Цената е висока, тази година ще бъде предполагам над 20-25 лева. Крайният потребител не може да различи всеки път коя ядка е китайска, коя българска, много трудно разпознаваемо е. Всичко опира до цената и клиентът предпочита, по-ниската”, коментира Василев. Въпреки ниските добиви, разходите по прибиране на ореха остават. “Как да обясня, че от това дърво, като мине машината и събори ореха, от него паднат да речем 50 кг. Разходът за тези 50 кг е един. А тази година пада 1 кг и разходът е същият”, обяснява Георги Василев.
“Мазнините в българските орехи са 68-75%. Тази мазнина, този вкус и качества, които ги имат орехите в България, аз поне не съм опитвал по-вкусни от тях. Нито от Чили съм опитвал по-вкусни, нито от Калифорния, за Китай изобщо не коментирам. Българският орех определено е суперхрана”, категоричен е производителят.



















