×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разследват Андрий Ермак по най-голямото дело за корупция в Украйна
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се прави турският кашкавал на конци


14 Октомври 2025, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Това сирене е не само вкусно, но и истински символ на изкуството на млекарството в Турция

Турската кухня е необятна вселена от вкусове, аромати и традиции, които се предават от векове. Сред най-любопитните и обичани продукти е известният турски кашкавал на конци. Той е мек, еластичен и лесно се разделя на нишки, поради което носи името "кашкавал на конци“. Това сирене е не само вкусно, но и истински символ на изкуството на млекарството в Турция.

История и традиция

Кашкавалът на конци има дълбоки корени в селските райони на Анадола и източната част на страната. В миналото жените в селата събирали прясно мляко, подквасвали го и след внимателна обработка получавали сирене с уникална структура. С времето то се превърнало в деликатес, който присъства на трапезата по време на закуска, празници и специални събития. Турците го ценят високо, защото съчетава хранителна стойност и неповторим вкус. За мнозина той е същият символ, какъвто е бялото саламурено сирене за българската кухня.

Какво представлява кашкавалът на конци?

Кашкавалът на конци е вид сирене, което се прави от краве или овче мляко. Характерното за него е, че след специална термична обработка и месене се получава продукт с влакнеста структура. Когато се разчупи, той се разделя на дълги нишки, напомнящи на тънки конци. Именно тази особеност го прави толкова различен от останалите видове сирена. Вкусът му е леко млечен, с деликатна соленост и изключителна еластичност, която го прави подходящ както за консумация в чист вид, така и за кулинарни рецепти. 

Необходими продукти и подготовка

Основата на този вид кашкавал е млякото. В Турция традиционно използват прясно краве мляко от местни ферми, но в някои региони се добавя и овче за по-богат вкус. Освен млякото, задължителна е маята за сирене, която спомага за пресичането. Солта също има важно място, тъй като придава вкус и същевременно действа като естествен консервант. Най-важната част от подготовката обаче е внимателното загряване и месене, които осигуряват характерната влакнеста текстура.

Първи етап – подквасване и образуване на извара

Прясното мляко се загрява до около 32–35 градуса, след което се добавя маята. Съдът се покрива и се оставя за известно време, докато млякото се пресече и се образува плътна извара. Тя се нарязва с дълъг нож или шпатула на малки кубчета, за да може суроватката да се отдели по-лесно. Този процес е решаващ, защото от качеството на изварата зависи и крайният вкус на кашкавала.

Втори етап – пресоване и отцеждане

След нарязването изварата се оставя да се утаи и се пресова, за да се отдели максимално количество суроватка. В традиционните турски села това често се прави с помощта на тежки камъни или дървени преси. Получената маса се оставя да отлежи няколко часа, докато се стегне. Така сиренето придобива плътност, необходима за следващата обработка.

Трети етап – топлинна обработка и месене

Това е най-специфичната и характерна част от приготвянето на турския кашкавал на конци. Отцедената извара се нарязва на парчета и се потапя в гореща вода, загрята до около 70–80 градуса. Под въздействието на топлината сиренето омеква и става еластично. След това започва ръчно месене и разтягане. С майсторски движения сиренето се дърпа, сгъва и отново разтяга, докато придобие влакнеста структура. Именно тук се раждат нишките, които правят този продукт уникален.

Четвърти етап – оформяне и съхранение

След достатъчно месене кашкавалът се оформя на топки или плитки, които се потапят за кратко в студена вода, за да се стегнат. После се посоляват леко и се оставят да отлежат. В някои региони сиренето се консумира веднага, докато е свежо и меко, а в други го оставят да престои няколко дни, за да придобие по-интензивен вкус. Независимо от начина на съхранение, кашкавалът на конци винаги запазва своята характерна влакнеста структура.

Употреба в турската кухня

Кашкавалът на конци е изключително универсален. Турците го обожават за закуска, поднасяйки го с топъл чай, маслини и пресен хляб. Често се добавя и в традиционни печива като "пиде“ или "гьозлеме“. В ресторантите се използва за пица в турски стил или като плънка за тестени изделия. Разтопява се прекрасно, образувайки дълги конци, които правят всяко ястие апетитно и неустоимо.

Ползи за здравето

Освен че е вкусен, кашкавалът на конци е и хранителен. Той съдържа калций, който укрепва костите, белтъчини за енергия и изграждане на мускули, както и витамини от група В. Като млечен продукт, произведен по традиционен начин, той носи и полезни пробиотици, които подпомагат храносмилането. Поради високата си хранителна стойност е особено ценен за децата и младите хора, но се препоръчва и за възрастни като част от балансирано хранене.

Съвети за перфектен резултат у дома

Макар че приготвянето на кашкавал на конци изисква търпение и известна практика, то може да се направи и в домашни условия. Най-важно е да се използва качествено прясно мляко. Температурата на водата при топлинната обработка трябва да се следи внимателно, защото ако е прекалено висока, сиренето ще се разпадне, а ако е ниска, няма да стане достатъчно еластично, пише actualno.  Месенето трябва да бъде ритмично и постоянно, докато се усети, че масата се разделя на нишки. Това е моментът, в който кашкавалът придобива своята магия.


В категории: Здраве


3
Коментара
Тервел ИЛИЕВ Историческо завръщане на Клоп във футбола? Историческо завръщане на Клоп във футбола? 28/11/2025, Петък 19:03 0
Тервел ИЛИЕВ Владимир Путин се обади на 10-годишно момче Владимир Путин се обади на 10-годишно момче 28/11/2025, Петък 18:37 0
Флагман.БГ Десерт чудо и то само с три съставки Десерт чудо и то само с три съставки 28/11/2025, Петък 17:02 1
3
Коментара по темата
3.
КАШКАВАЛА ША ГО ЗЕМЕШ ЛИ ....КАШКАВАЛА
15.10.2025 15:08:20
0
1
ДО 2
2.
SS
15.10.2025 12:22:57
1
2
Край, решението е взето.
След такава изчерпателна енциклопедия написана от Флагман, отварям мандра за кашкавал на конци.
1.
а такъв
15.10.2025 11:30:55
0
4
бгхъик
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо не трябва да сушим прането върху радиатора Защо не трябва да сушим прането върху радиатора Какви проблеми може да си навлечем Плъзна жестока мълва за Сияна от Биг Брадър Плъзна жестока мълва за Сияна от Биг Брадър Фенове реагираха като ужилени Защо Борисов се отказа да изтегля бюджета? Объркан е и за осигуровките Защо Борисов се отказа да изтегля бюджета? Объркан е и за осигуровките Забърка се в глупав спор за това кой му дърпа ушито и накрая пак се извъртя. „Ако трябва ще го изтеглим“, каза той Носи ли Марко Рубио президентски жезъл в раницата си? Носи ли Марко Рубио президентски жезъл в раницата си? Кметът Коцев,  у дома кадър от семейната му идилия Кметът Коцев, у дома кадър от семейната му идилия По-рано днес той беше пуснат на свобода след платена гаранция В кои общини ще има повишаване цената на водата В кои общини ще има повишаване цената на водата В Ямбол,  Сливен, Пазарджик и Перник ще има намаление на цените Социалните работници в Бургас излязоха на протест-настояват за 20% увеличение заплатите  Социалните работници в Бургас излязоха на протест-настояват за 20% увеличение заплатите  В бюджета до сега бяха предвидени само 5% от догодина, както и за подобряване на условията на труд. Фотографът Милуш Киряков дари част от изгревите си на Колежа по туризъм в Бургас Фотографът Милуш Киряков дари част от изгревите си на Колежа по туризъм в Бургас „Надявам се тези изгреви да им вдъхват увереност, че всяко трудно начало си струва“, допълни авторът Десерт чудо и то само с три съставки Десерт чудо и то само с три съставки Без фурна, желатин и нишесте Кметът на Варна от дома си: Моята свобода е ваша победа Кметът на Варна от дома си: Моята свобода е ваша победа Някои битки си избираме сами, други – ни поднася животът. Последната ми отне 142 дни, а победител в нея дори не съм аз, написа Благомир Коцев
Как притиснаха бедните България, Румъния и Молдова да участват на „Евровизия“ Как притиснаха бедните България, Румъния и Молдова да участват на „Евровизия“ Трите страни са били почти насила вкарани във фестивала, за да го спасят след масовите бойкоти заради Израел, твърди източник Историческо завръщане на Клоп във футбола? Историческо завръщане на Клоп във футбола? Ливърпул може да се обърне за помощ към специалиста Путин изрази благодарност към Орбан за домакинството му за срещата на върха Путин изрази благодарност към Орбан за домакинството му за срещата на върха Руско-американските преговори ще се проведат в Будапеща Абсурден експеримент на инфлуенсър доведе до смъртта му Абсурден експеримент на инфлуенсър доведе до смъртта му Той почина от сърдечен арест, след като се подложи на екстремно предизвикателство с преяждане - за да промотира новата си програма за отслабване. 40 български туристи са блокирани в Шри Ланка 40 български туристи са блокирани в Шри Ланка Заради наводнения в страната Това е 25-годишната туристка загинала при ужасяваща атака на акула в Австралия Това е 25-годишната туристка загинала при ужасяваща атака на акула в Австралия Нейният приятел отчаяно се борел да я спаси Ето как младоженец изкара хиляди долари в сватбения си ден Ето как младоженец изкара хиляди долари в сватбения си ден Френски предприемач превърна най-романтичния ден в отлично платена сделка – и вече всички говорят за него Орбан пътува за Москва, за да осигури енергийните доставки на Унгария Орбан пътува за Москва, за да осигури енергийните доставки на Унгария Той напомни, че американците въведоха санкции срещу руските енергийни компании и ние бяхме във Вашингтон неотдавна, за да постигнем освобождаване от тези санкции  Ето коя държава изпреварва България по поскъпване на имотите Ето коя държава изпреварва България по поскъпване на имотите Малко не ни достига да бъдем водещият европейски пазар по поскъпване на жилищата Великата китайска стена е българска? Великата китайска стена е българска? Тартария е най-древната държава на българите
Благомир Коцев Благомир Коцев Докато гражданите писаха история по площадите, аз можех само да гледам от килията Виц на деня Виц на деня Вчера с детето рисувахме котенце. Сутринта пред вратата си намерихме пухкаво коте. Днес рисуваме къща с басейн, Ферари и сейф със зелени банкноти. Виц на деня Виц на деня Счетоводството е наука, която е възникнала на границата между математиката и черната магия. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Време е да направя почистване на "приятели".
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори