×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Отмениха полети от София до Брюксел заради стачка на летището в Белгия
  • Рок легенди се събират за концерт в памет на Кирил Маричков
  • Цигуларят Васко Василев навършва 55 г.
  • Съдът в Хасково ще гледа делото за отстраняване на кмета на Минерални бани
  • От АПИ обявиха временни промени в движението по магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Тракия“
  • Продават на търг в Монако посмъртната маска на Владимир Висоцки, цената е 120 хил. евро
  • Мексико изправено пред тежки последици от унищожителни наводнения
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се прави турският кашкавал на конци


14 Октомври 2025, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Това сирене е не само вкусно, но и истински символ на изкуството на млекарството в Турция

Турската кухня е необятна вселена от вкусове, аромати и традиции, които се предават от векове. Сред най-любопитните и обичани продукти е известният турски кашкавал на конци. Той е мек, еластичен и лесно се разделя на нишки, поради което носи името "кашкавал на конци“. Това сирене е не само вкусно, но и истински символ на изкуството на млекарството в Турция.

История и традиция

Кашкавалът на конци има дълбоки корени в селските райони на Анадола и източната част на страната. В миналото жените в селата събирали прясно мляко, подквасвали го и след внимателна обработка получавали сирене с уникална структура. С времето то се превърнало в деликатес, който присъства на трапезата по време на закуска, празници и специални събития. Турците го ценят високо, защото съчетава хранителна стойност и неповторим вкус. За мнозина той е същият символ, какъвто е бялото саламурено сирене за българската кухня.

Какво представлява кашкавалът на конци?

Кашкавалът на конци е вид сирене, което се прави от краве или овче мляко. Характерното за него е, че след специална термична обработка и месене се получава продукт с влакнеста структура. Когато се разчупи, той се разделя на дълги нишки, напомнящи на тънки конци. Именно тази особеност го прави толкова различен от останалите видове сирена. Вкусът му е леко млечен, с деликатна соленост и изключителна еластичност, която го прави подходящ както за консумация в чист вид, така и за кулинарни рецепти. 

Необходими продукти и подготовка

Основата на този вид кашкавал е млякото. В Турция традиционно използват прясно краве мляко от местни ферми, но в някои региони се добавя и овче за по-богат вкус. Освен млякото, задължителна е маята за сирене, която спомага за пресичането. Солта също има важно място, тъй като придава вкус и същевременно действа като естествен консервант. Най-важната част от подготовката обаче е внимателното загряване и месене, които осигуряват характерната влакнеста текстура.

Първи етап – подквасване и образуване на извара

Прясното мляко се загрява до около 32–35 градуса, след което се добавя маята. Съдът се покрива и се оставя за известно време, докато млякото се пресече и се образува плътна извара. Тя се нарязва с дълъг нож или шпатула на малки кубчета, за да може суроватката да се отдели по-лесно. Този процес е решаващ, защото от качеството на изварата зависи и крайният вкус на кашкавала.

Втори етап – пресоване и отцеждане

След нарязването изварата се оставя да се утаи и се пресова, за да се отдели максимално количество суроватка. В традиционните турски села това често се прави с помощта на тежки камъни или дървени преси. Получената маса се оставя да отлежи няколко часа, докато се стегне. Така сиренето придобива плътност, необходима за следващата обработка.

Трети етап – топлинна обработка и месене

Това е най-специфичната и характерна част от приготвянето на турския кашкавал на конци. Отцедената извара се нарязва на парчета и се потапя в гореща вода, загрята до около 70–80 градуса. Под въздействието на топлината сиренето омеква и става еластично. След това започва ръчно месене и разтягане. С майсторски движения сиренето се дърпа, сгъва и отново разтяга, докато придобие влакнеста структура. Именно тук се раждат нишките, които правят този продукт уникален.

Четвърти етап – оформяне и съхранение

След достатъчно месене кашкавалът се оформя на топки или плитки, които се потапят за кратко в студена вода, за да се стегнат. После се посоляват леко и се оставят да отлежат. В някои региони сиренето се консумира веднага, докато е свежо и меко, а в други го оставят да престои няколко дни, за да придобие по-интензивен вкус. Независимо от начина на съхранение, кашкавалът на конци винаги запазва своята характерна влакнеста структура.

Употреба в турската кухня

Кашкавалът на конци е изключително универсален. Турците го обожават за закуска, поднасяйки го с топъл чай, маслини и пресен хляб. Често се добавя и в традиционни печива като "пиде“ или "гьозлеме“. В ресторантите се използва за пица в турски стил или като плънка за тестени изделия. Разтопява се прекрасно, образувайки дълги конци, които правят всяко ястие апетитно и неустоимо.

Ползи за здравето

Освен че е вкусен, кашкавалът на конци е и хранителен. Той съдържа калций, който укрепва костите, белтъчини за енергия и изграждане на мускули, както и витамини от група В. Като млечен продукт, произведен по традиционен начин, той носи и полезни пробиотици, които подпомагат храносмилането. Поради високата си хранителна стойност е особено ценен за децата и младите хора, но се препоръчва и за възрастни като част от балансирано хранене.

Съвети за перфектен резултат у дома

Макар че приготвянето на кашкавал на конци изисква търпение и известна практика, то може да се направи и в домашни условия. Най-важно е да се използва качествено прясно мляко. Температурата на водата при топлинната обработка трябва да се следи внимателно, защото ако е прекалено висока, сиренето ще се разпадне, а ако е ниска, няма да стане достатъчно еластично, пише actualno.  Месенето трябва да бъде ритмично и постоянно, докато се усети, че масата се разделя на нишки. Това е моментът, в който кашкавалът придобива своята магия.


В категории: Здраве


Коментари
Тервел ИЛИЕВ Нов тотален срам за футболна България Нов тотален срам за футболна България 14/10/2025, Вторник 18:41 1
Тервел ИЛИЕВ Пребиха учителка по време на час Пребиха учителка по време на час 14/10/2025, Вторник 18:10 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пътят за "Сарафово" е блокиран, шофьори са в потрес Пътят за "Сарафово" е блокиран, шофьори са в потрес "50 минути не мога да изляза от Бургас", споделя водач Задават ли се предсрочни избори след провала на ГЕРБ в Пазарджик? Премиерът отмени заседанието на МС Задават ли се предсрочни избори след провала на ГЕРБ в Пазарджик? Премиерът отмени заседанието на МС Политически анализатори коментираха, че изпълнението на историческата задача – членство в еврозоната, може да се наредим пак пред урните Държавата избира кой да стане изп. директор на УМБАЛ Бургас - проф. Владимир Гончев или доц. Даниел Петков Държавата избира кой да стане изп. директор на УМБАЛ Бургас - проф. Владимир Гончев или доц. Даниел Петков Двамата са допуснати до финалния етап на конкурса, събеседването ще е след дни Проф. д-р Севдалина Турманова: За поредна година реализираме по-висок прием в сравнение с изминали периоди Проф. д-р Севдалина Турманова: За поредна година реализираме по-висок прием в сравнение с изминали периоди Амбициозни личности от цял свят избират да учат „Медицина“ в Бургас Общинският съветник от БСП Явор Костов кани бургазлии на среща в приемната си Общинският съветник от БСП Явор Костов кани бургазлии на среща в приемната си Гражданите могат да поставят своите въпроси и предложения на 15 октомври от 16:00 ч. в централата на партията на ул. "Фердинандова" 60 Затварят се за месец част от ул. „Дебелт“ в Бургас Затварят се за месец част от ул. „Дебелт“ в Бургас В участъкът от ул. „Георги С. Раковски“ до ул. „Васил Левски“. Ето кой ще е  домакин на мачовете от Евроволей 2026 в България Ето кой ще е домакин на мачовете от Евроволей 2026 в България Това решение взе БФО на извънредно заседание Кой етаж е опасен за живота ви Кой етаж е опасен за живота ви Какво показват различни изследвания Заплата в държавния сектор вече е с 200 лв. по-висока от тази в частния Заплата в държавния сектор вече е с 200 лв. по-висока от тази в частния Твърдението е на икономисти икономистите Румен Гълъбинов и Никола Филипов, спрямо брутната възнаграждение в двата сектора   Кв. Крайморие хвърли ръкавицата на Сарафово, вече ги бие по цени Кв. Крайморие хвърли ръкавицата на Сарафово, вече ги бие по цени В премиум класа кварталът на юг от центъра на Бургас е абсолютен фаворит, цените на имоти достигат до 3 хил. евро за кв.м, но има още много работа по инфраструктурата
Почина турският журналист, ранен при нападение в Истанбул Почина турският журналист, ранен при нападение в Истанбул Хакан Тосун се лекуваше в интензивно отделение Как се прави турският кашкавал на конци Как се прави турският кашкавал на конци Това сирене е не само вкусно, но и истински символ на изкуството на млекарството в Турция Това е най-добрата рецепта за кисели краставички Това е най-добрата рецепта за кисели краставички Рецептата не е никак сложна, но знайте, че методът на приготвяне е по-различен 7 месеца след огнения ад в Кочани почина още един от членовете на ДНК 7 месеца след огнения ад в Кочани почина още един от членовете на ДНК Панчо е 63-aта жертва на пожара, разразил се в следствие на фойерверки по време на концерта в дискотеката „Пулс” на 16 март Британка избра да роди в дома си и...умря Британка избра да роди в дома си и...умря Майката се почувствала неподкрепена от акушерите при раждането на първото й дете Защо тази държава не пусна футболистите си в квалификациите за Световно първенство Защо тази държава не пусна футболистите си в квалификациите за Световно първенство Има масови бягства  Мъж и дете починаха при корабокрушение в близост до Родос Мъж и дете починаха при корабокрушение в близост до Родос 19  са спасени при операция на бреговата охрана   Не може в държавния сектор да се вземат по-големи заплати от частния, категоричен е Васил Велев Не може в държавния сектор да се вземат по-големи заплати от частния, категоричен е Васил Велев „Ако сега не се направят корекции, щетите за политическата класа ще бъдат по-големи в бъдеще, предупреди председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Защо Виктор Николаев побесня тази сутрин Защо Виктор Николаев побесня тази сутрин Причината е случай от Пловдив Разбих колата на жена си, плаче тази холивудска звезда Разбих колата на жена си, плаче тази холивудска звезда Засече ме огромен боклукчийски камион, по-голям от кит, коментира Алек Болдуин
Иво ХРИСТОВ Иво ХРИСТОВ Светът, който ни е познат от последните 30 години, приключи Виц на деня Виц на деня Двама циганина си говорят:
- А бе биритчед, как е новото работа ф пътното?
- А бе заплатото е доообре, почифката доообре, работното време доообре, ама тоз оранжавата жилетка много сиганско бе...
Виц на деня Виц на деня - Мамо, този чичко е плешив!
- Шшшт... тихо, че ще те чуе!
- Защо? Той не знае ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Шведска тройка - перфектен начин да разочароваш две жени едновременно!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори