Този любим плод лекува болки в ставите
Във Франция го наричат „лекарство за артрит“
Авокадовото масло е склад от ценни вещества за организма. То не само има благоприятен ефект върху много органи, но и подобрява състоянието на кожата и косата. Може да се консумира сурово или да се прилага локално.
Авокадовото масло съдържа много ценни вещества, предимно мощни антиоксиданти като полифеноли, проантоцианидини, каротеноиди, лутеин, както и витамини А и Е. Освен това маслото съдържа главно олеинова киселина, чийто благотворен ефект върху кръвоносната система е научно доказан. Проучванията върху животни показват, че маслото от авокадо помага за регулиране на кръвното налягане и понижаване на холестерола
Това намалява риска от атеросклероза и сериозни сърдечносъдови заболявания като инфаркти или инсулти. Антиоксидантите в маслото регулират съсирването на кръвта и укрепват кръвоносните съдове. Важно е да се знае, че зехтинът и маслото от авокадо са най-ефективните мазнини, които също така повишават добрия холестерол.
Мощните антиоксиданти, открити в маслото от авокадо, помагат за елиминирането на свободните радикали, които са отговорни за възпаленията, ускоряват процеса на стареене и дори допринасят за развитието на рак.
Диета, богата на антиоксиданти, намалява риска от невродегенеративни заболявания. Ползите от маслото от авокадо върху ставите са научно доказани дотолкова, че във Франция то е наречено „лекарство за артрит“. Установено е, че облекчава болките и сковаността в ставите, свързани с остеоартрит, причинен от разрушаване на ставния хрущял. Маслото от авокадо съдържа голямо количество от витамина на младостта – само една порция (2 супени лъжици) осигурява почти 50% от дневната нужда на организма от витамин Е. Затова маслото трябва да се прилага локално върху кожата и косата – стимулира образуването на нови епидермални клетки, намалява бръчките, стяга и хидратира кожата
Маслото от авокадо също ускорява заздравяването на рани, намалява белези и стрии и облекчава симптомите на псориазис. Но не забравяйте, че някои хора трябва да избягват авокадото или да го консумират с повишено внимание.
Въпреки че авокадото има голяма хранителна стойност, не всеки може безопасно да консумира този плод. Има определени групи хора, които трябва да го избягват или да го консумират с повишено внимание. Алергия към авокадо е рядко срещано състояние, но не е невъзможна.
Симптомите на алергия включват сърбеж, обрив, подуване на устата или гърлото или затруднено дишане. Някои хора могат да изпитат и храносмилателен дискомфорт след консумация на авокадо - подуване на корема, газове или коремна болка. Това може да се дължи на непоносимост към определени компоненти - фруктоза или полиоли, които се съдържат в авокадото.






















