×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Журналисти се питат „защо“ в покоите на Диневи край Св. Влас


Журналисти се питат „защо“ в покоите на Диневи край Св. Влас
Диана Найденова от "Опасно близо" като победител край яхтеното пристанище на братя Диневи миналата година. Чекът й бе за 10 000 лв. Питаме кой ги даде?
17 Юни 2012, Неделя, 09:54 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Гражданска позиция или ядене и пиене за сметка на домакините, които май са и спонсори на наградите за най-изявените на българския тв екран

Тенденцията за спад на свободата на словото е много сериозен проблем и ние трябва да си отговорим на въпроса откъде идват трудностите за упражняване на журналистическата професия. Така се обърна към присъстващите председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов по време на международна конференция на тема "Журналистика и гражданска позиция".

С тази фраза започва прессъобщение до медиите. Организаторите фигурират официално като сдружение „Награда за телевизионна журналистика Свети Влас“, а за домакин на двудневното лятно събитие е посочен, забележете, курорта Свети Влас – като някакво общо географско понятие. Не става ясно чии са парите за нощувки и прехрана на стотината столични гости в петзвездните хотели на местните строителни предприемачи братята Динко и Йордан Диневи, нито пък кой дава 15-е хиляди лева за първата награда.

Продължавам да чмета разпространеното до медиите прессъобщение, в което спецът Гого Лозанов „открива топлата вода“: През последните години българската медийна среда преминала през няколко етапа на развитие:"митингов" период, пазарен, в който на българския пазар влезли големите чуждестранни инвеститори и последният "ожесточен" период. В него, стимулирани от кризата медиите влезли в яростна конкурентна битка. Конкуренцията от бяла, започнала да се превръща в черна. Тя започнала първо от публицистиката в телевизиите, после минала през печата - желанието е не само да си конкурентен, но и да потопиш другия.

 „Територията на качествената журналистика започва да се стопява,  "медийните войни" са проблем на тясната връзка между собствениците на медиите и тяхното съдържание. Работата на собствениците е единствено да осъществяват прозрачен и честен бизнес, не им е работа да правят журналистиката. Единствената самозащита на журналистите е в тях самите, те нямат съюзници нито в аудиторията, нито в лицето на собствениците“, казва Лозанов.

След Лозанов „дълбоки прозрения“ е направил и Петко Бочаров, според когото журналистите, които нямат собствени разбирания, концепции, предпочитания - не могат да упражняват тази професия. „Журналистиката не е само репортерство, най-важното е един журналист да отговаря на въпроса „защо“!“, отсича Бочаров. В дискусията са се включили още и радиожурналистката с активна позиция - Лили Маринкова, която с болка говори за автоцензурата, превърнала журналистиката в скучно съсловие, безгръбначно, което не може да се справи с „теста Борисов“.

В същия дух са се изказвали Иван Гарелов, Любен Дилов-син, Стефан Димитров и представителите на тв-екипите, които са номинирани за отличията през 2012 година.

Днес събитието продължава с пресконференция на Марина Диневи – край яхтеното пристанище на братята Диневи, а довечера пак там – само че в амфитеатъра, който братята построиха, ще се връчат и наградите.

Ако обаче присъстващите от столицата спецове и номинираните десетки колеги  от телевизиите имат достойнство, изричайки и подкрепяйки всичко това от написаното по-горе – нека кажат с чии пари се финансира двудневният им луксозен престой на територията на Диневи, които притежават най-голямата несебърска партия, с най-голямата група общински съветници, представляваща мнозинството в местния парламент на Несебър. Същата партия е гръбнакът на втория мандат за кмета Николай Димитров, който пък, на практика, управлява най-богатата община на България.

Е, питам се, след този сладък уикенд на Свети Влас, организиран за толкова много спецове и номинирани от всички столични телевизии, дали после ще се замислят върху Петко-Бочаровото твърдение, че журналистът преди всичко трябва да отговоря на въпроса „защо“. А около братята Диневи и около кмета Николай Димитров има много „защо“, най-малкото, защото иде реч за Несебър.


В категории: Опозиция , Политика


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
6
Коментара по темата
6.
глас от Несебър
19.06.2012 09:14:47
1
6
Най-много гласове в Несебър на миналите избори купиха именно братя Диневи. Имаха официално 500 застъпници на които дадоха по 300 лв. Освен това техни хора са обикаляли по къщите и са плащали на семейство по 500 лв., за да гласуват за Николай Димитров. А журналистическия материал за купуване на гласове беше поръчков. Всичко е било подготвено още през лятото на 2011 г. Всички несебърлии знаят кои са най- големите крадци в община Несебър - Кмета, братя Диневи и Динко Пицата. На следващите избори и парите няма да им помогнат да се задържат на власт. Ако бат Бойко не е вкарал до тогава Кмета на топло...
5.
от Бургас
18.06.2012 13:50:17
3
8
Щом Бочаров - склеротичния нагаждач на всяка власт и Любенова - карикатурата на журналист са лицето на бг журналистиката , крахът е пълен ! В тая държава вече освен достойни политици, липсват и достойни журналисти.
4.
Elina
18.06.2012 08:29:14
6
3
Касабова май я е яд, че не са я поканили и нея
3.
До №1
17.06.2012 21:08:13
1
9
Странно как този журналист пропусна да отбележи във т .нар . журналистическо разследване за купуване на гласове в Несебър , купуването от страна на Димитров и сие . И странно как сега е награден за това . Айде моля ви се за какво говорим . Дори и спонсори да са Софарма и т .н . пак може да се говори за платена журналистика. Нима забравихте далаверите на Софарма с лекарствата и кои медии ги отразиха . Да не говорим за останалите фирми . Не стига , че политиците ни правят на балъци като вземат да говорят за борба с корупцията ами сега и журналистите взеха да ни правят на глупаци . Няма оправия и това си е . И журналистите като политиците станаха супер лицемери . И тези хора ще ми говорят за свобода на словото . Нали знаете приказката , който плаща той поръчва музиката . Едно се чудя обаче как така на никой журналист не му хрумва да попита - уж бяха разкрили далавери в Несебър , уж имаше повдигнати обвинения - какво стана , къде потъна всичко . Как не се намери един любопитен журналист / наплатен / да стигне до дъното на далаверата .
2.
Гражданин
17.06.2012 11:45:33
2
13
Падението е тотално. Журналистите в България достигнаха дъното. Да получиш награда за филм за купуване на гласове (филма е много добър) , от тези които купуваха, от основните участници в тези грозни и престъпни действия , това е повече от безгръбначно поведение и слугинаж. А в същото време между консумирането на скъпи напитки се държат речи за морала на журналистиката. Надявам се , че разбирате защо никой не Ви вярва , дами и господа от медиите.
1.
истински журналисти?
17.06.2012 10:51:29
8
9
Ами вместо да преписваш комюникета от БТА да си беше вдигнала задника да отидеш да видиш на място... Доста по-интересно е кои са спонсорирте - Софарма, Техномаркет, Девин АД, община Несебър, Чиваз ригъл... Най-забавното е, че наградата за разследваща журналистика се връчи точно за материала за купуване на гласове в Несебър на Росен Цанков, ама трябва да си истински журналист, за да ги научиш тези работи, а не да преписваш прес-съобщения
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори