Сладките изкушения поскъпват, шоколадът удари 50 лв. килото на едро
За да се избегне драстично поскъпване, вторият вариант би бил да се използва имитативен шоколад с минимални количества какао
50 лева за килограм на едро стигна цената на шоколада от 18 юли. Това съобщиха от една от водещите сладкарски къщи в столицата. От бранша смятат, че това неминуемо ще доведе до поскъпване на шоколадовите десерти.
За да се избегне драстично поскъпване, вторият вариант би бил да се използва имитативен шоколад с минимални количества какао, което качествените сладкарници не биха позволили. А третият - да спрат продукцията на всичко, което се прави с шоколад.
"От днес е поредното увеличение на шоколада... Цената на килограм на едро е близо 50лв. Ние купуваме стотици килограми. Имаме избор. Или да вдигнем (отново) цените на всички десерти с шоколад, или да спрем да правим десерти с шоколад. Вариант, в който да ползваме имитационен шоколад - няма. И внимавайте! Защото ако сладкарница Х не вдига цените си, то със сигурност не използва истински шоколад.
Какво значи имитационен шоколад? (Всъщност по европейското законодателство, продукт с под 35% какаово съдържание не може да се нарече шоколад, а "какаов продукт"). Имитационен шоколад или какаов продукт е продукт с много ниско съдържание на какао, без какаово масло, вместо това с палмово и/или хидрогенирано масло. Съдържа също множество емулгатори, аромати и какво ли още не.
Такъв продукт се ползва масово, нямате идея колко масово. От малки квартални сладкарски работилници с надписи "домашни сладкиши", до големи вериги, които всички познаваме. Попаднах преди време на пекарна с доста високи цени, в която се ползва - "шоколад" с 9% какао. 9!
Цената невинаги е единствен показател за качеството, както всички знаем. Бъдете и критични към вкуса. Продукти със съдържание на такъв имитационен шоколад, са блудкави, твърде сладки, твърде много ароматизирани и често "полепват" по небцето.
Хубавата храна е лукс, става лукс. Всички го виждаме. Затова нека изберем приоритетите си", пишат от една от изтъкнатите бутикови сладкарници в София.
Оттам твърдо заявяват, че няма да ползват подобни нискокачествени суровини в производството си.
Труд
България иска отмяна на забраната за продажба на коли с ДВГ
Отрупаха Софи със злато за юбилея
Трикът, който спестява пари през зимата: Експерти разкриват как се ползва правилно климатикът
Полицията ще дава указания по високоговорители на протеста в София в сряда
Това е най-сполучливата рецепта за неустоимата торта "Трите тайни" - кремообразна, пухкава и удивително лесна
3 зодии се прераждат в края на 2025 г.: След умората и объркването пристигат изобилие, енергия и любов
Ромите са станали по-богати, отчете вицепремиерът Атанас Зафиров
Доказано: Ако приемате определена доза от този витамин, ще стареете по-бавно
Златото вече не е най-търсеният метал
Мария Илиева с 40 кг надолу
Рязко поскъпване на ремонтите - за баня от 8 кв. м вече плащаме около 12 000 лв. труд
Спите ли правилно? Експерти разкриват кои пози вредят най-много и кои са най-полезни за здравето

Първо дума имитативен няма и второ шоколадът с какао поф определено количество няма да може да се казва шоколад. Пак доказахте, че сте срам за журналистиката! Надолу няма да чета