Какво не трябва да ядем в жегата
Избягвайте пикантни храни
Някои храни помагат за запълване на загубата на течности. Други създават допълнителен стрес и пречат на тялото да поддържа нормална температура. В тази статия ще разберем кои храни трябва да консумирате, ако навън е горещи и кои задължително да избягвате.
Какво се случва с тялото
При температури на въздуха над +30 °C тялото започва активно да се предпазва от прегряване: кръвоносните съдове се разширяват, започва изпотяване. По този начин тялото отделя топлина и поддържа стабилна температура. Но при липса на течности или електролити този механизъм се нарушава.
Дори лека дехидратация (само 0,5-1 литър под дневната нужда) може да доведе до главоболие, умора и намалена концентрация. Загубата на течности се увеличава значително в горещо време, особено по време на физическа активност или хронични заболявания.
Американската академия по хранене и диететика препоръчва дневната нужда от течности да бъде около 3,7 литра за мъжете и 2,7 литра за жените. Тя се увеличава при горещо време. Храни, които трябва да се избягват по време на горещини:
Пикантна храна
Лютите чушки и другите люти подправки увеличават производството на топлина. Телесната температура може временно да се повиши, което създава допълнителен стрес в горещи условия. Също така, пикантните храни могат да раздразнят стомаха и да причинят дискомфорт.
Мазни и тежки храни
Пърженото месо, ястията с много олио и богатите десерти са трудни за смилане и създават допълнително натоварване на храносмилането. По време на храносмилането на такива ястия тялото изразходва повече енергия и произвежда повече топлина. В горещо време това увеличава прегряването и може да причини усещане за мудност.
Алкохол
Клиниката в Кливланд напомня: Алкохолът има изразен диуретичен ефект. Той увеличава загубата на течности и намалява способността за адекватно възприемане на сигналите на тялото. В горещи условия това увеличава риска от прегряване и усложнения, защото човек може да не забележи влошаване на здравето навреме.
Солени храни
Наденичките, чипсът, осолените ядки, консервираните храни и бързото хранене съдържат много натрий. Излишната сол повишава концентрацията на натрий в кръвта и тялото се нуждае от повече вода, за да възстанови баланса. Ако няма достатъчно течност, рискът от дехидратация се увеличава.
Какви храни помагат да се избегне дехидратация
Тялото получава около 20-30% от дневната си нужда от течности от храната. Зеленчуците и плодовете, които съдържат много вода, са особено полезни: те едновременно утоляват жаждата и осигуряват витамини, антиоксиданти и електролити.
Краставиците съдържат около 96% вода. Те са богати на витамин К, както и на растителни антиоксиданти, които помагат за предпазването на клетките от увреждане. Салата айсберг има подобни свойства - тя също съдържа около 96% вода. Марулята Ромен и спанакът съдържат по-малко вода, но повече фолат и магнезий.
Целината е 95% вода и съдържа електролити - калий и натрий, които тялото губи чрез потта. Следователно, тя може да попълни загубите на сол и да помогне за поддържане на нормално кръвно налягане.
Тиквичките и тиквата съдържат около 95% вода. Те са богати на лутеин, зеаксантин и бета-каротин, антиоксиданти , които са особено важни за защитата на очите от ултравиолетовата радиация.
Доматите съдържат около 95% вода и ликопен , антиоксидант, за който изследванията показват, че може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
Динята е един от най-сочните плодове: съдържа около 92% вода. Съдържа ликопен и аминокиселините цитрулин и аргинин, които спомагат за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане.
Чушките и карфиолът съдържат около 92% вода . Чушките са богати на витамин C и каротеноиди, а карфиолът съдържа глюкозинолати, които според Националния институт по рака могат да намалят риска от развитие на рак.
Ягодите съдържат малко над 90% вода. Освен течност, те са богати на флавоноиди, които подпомагат мозъчната функция. Едно проучване, публикувано в Journal of the American Neurological Association, установи , че редовната консумация на горски плодове може да забави загубата на памет с две години и половина.
Можете да допълните диетата си с аспержи, които съдържат 92% вода. Те съдържат аспарагин и глутатион, съединения, които помагат на тялото да се възстанови от дехидратация и предпазват клетките от стрес.
















