Много малко хора знаят какво се случва със сливите, когато сложите във фризера само за 12 часа
Ледът подобрява състава на този плод, правейки го още по-здравословен
Сливите, които скоро ще започнат да зреят, са не само вкусен плод, но ще ви помогнат да отслабнете и могат да бъдат и лечебни.
Малко хора знаят защо е добре да ги замразяваме.
Сливата е богата на минерали като калий, желязо и флуор.
Желязото има значително влияние върху изграждането на червените кръвни клетки. Калият е важна част от клетките и телесните течности, които регулират сърдечната честота и кръвното налягане.
Богатите на витаминни комплекси от група В, като ниацин, витамин B6 и пантотенова киселина, допринасят за метаболизма на протеините и мазнините в организма. Съдържа и витамин К, който е важен за лечението на кръвосъсирването, костни заболявания и болестта на Алцхаймер.
Слива и нейните ползи за здравето
Плодът е много нискокалоричен, не съдържа наситени мазнини, но съдържа витамини, минерали и много други ползи за организма.
Сливите се използват като слабително – съдържат фибри и сорбитол, които подпомагат метаболизма на храносмилателната система.
Сливите са отличен източник на витамин С, който е ефективен антиоксидант.
Витамин С помага на организма да се бори с инфекции, възпаления и свободни радикали.
Сливата, особено мирбелата, е ценен източник на витамин А и бета-каротин.
Витамин А има благоприятен ефект върху зрението, кожата и лигавиците.
Изследванията са заключили, че този витамин предпазва от рак на белия дроб.
Плодът съдържа значителни количества полифенолни антиоксиданти като лутеин и криптоксантин зоаксантинол.
Тези съставки помагат в борбата със свободните радикали и реактивния кислород, които играят важна роля в процеса на стареене и други заболявания.
Плодът е изключително полезен и за зрението ви, предпазва го от дегенеративни заболявания.
Почиства кръвта, понижава кръвното налягане и холестерола в кръвта.
Сливите почистват черния дроб и се борят с бъбречни заболявания.
Витамините от група В в сливите имат благоприятен ефект върху нервната система и мозъчната функция.
Този витамин е много важен за нервната система, той помага на мозъчния метаболизъм и по този начин поддържа правилното мислене, учене и памет.
Сложете сливите във фризера!
Не можете да видите вътрешността на този плод и следователно не знаете в какъв етап на зрялост е сливата (дори плод, който е по-мек на допир, не винаги може да е напълно узрял).
Може да се случи така, че когато опитате по-неузрял плод, езикът и цялата ви уста буквално да изтръпнат. Вкусът е тръпчив и всяка хапка е трудна за преглъщане. Това неприятно усещане се причинява от танин, който е не само неприятен на вкус, но може да причини и стомашно дразнене.
Това е растително вещество, което не е смилаемо и следователно причинява чести храносмилателни проблеми, особено при хора с чувствителен стомах.
Наличието на танини е доказателство, че сливите не са узрели и следователно нямат толкова хранителни вещества, колкото очакваме от този чудотворен плод. Ако обаче замразите такива плодове, танинът ще се загуби напълно, а плодовете ще бъдат по-сладки и по-хранителни.
Ледът подобрява състава на този плод, правейки го още по-здравословен.
Така че, следващия път, когато имате плодове у дома, които не са толкова сладки, колкото очаквате, не ги изхвърляйте, а ги замразете.
Според експерти, замразените сливи са особено полезни при тези проблеми:
нормализират нивата на кръвната захар
подпомагат образуването и здравината на костната тъкан
укрепват косата и ноктите и подпомагат храносмилането.
Въпреки това, това е и много практичен начин за съхранение на сливи в продължение на години.
Замразяването и сушенето са сред най-добрите методи.























