Цените в София по-солени, отколкото край морето
Това е неочаквано за туристите, които обикновено се готвят за ценови шок на брега
Тази година за първи път цените по морето се оказват по-ниски от тези в столицата. Проверка на „Телеграф“ показва, че шопската салата, кебапчето, пържените картофки и бирата са по-евтини в морските курорти, отколкото в София, което е неочаквано за туристите, които обикновено се готвят за ценови шок на брега, пише изданието.
В София традиционната шопска салата започва от 10-12 лв., докато във Варна цената варира между 8 и 10 лв. Кебапчето във Варна може да се купи за максимум 3 лв., докато в столицата цената му варира между 1,20 лв. и 4 лв. В някои молове обаче порция с варени картофи и кебапчета може да достигне 15 лв., което предизвика възмущение в социалните мрежи. През 2023 г. вечеря за един човек в София струваше около 15 лв., а през 2025 г. същото ястие излиза между 32 и 33 лв.
Основните ястия в столичните ресторанти са поскъпнали значително. Салатите в пицариите започват от 12 лв. и могат да стигнат до 20 лв., а в луксозните ресторанти цените надминават 30 лв. Процесът на поскъпване беше ускорен след връщането на ДДС за заведенията от 9% на 20%. Най-осезаемо повишение има при пържените картофки, които сега струват 8-9 лв. вместо 3-4 лв.
Ресторантьорите сочат пържените картофки като ястието, което е поскъпнало най-драстично. Това се дължи на факта, че те са една от най-популярните храни, особено сред децата, което прави трудно да се откажеш от тях, дори при по-висока цена. Ресторантьор от София обясни, че евтините холандски картофи, които се използват за фритюрник, са с ниско качество и често се разкашкват, което принуждава заведенията да купуват по-скъпи картофи за по-добро качество.
Ресторантьорите в София твърдят, че поскъпването на цените е резултат от растящите разходи за електрическа енергия и наеми, както и от високото ДДС. Те отбелязват, че малките семейни ресторанти, които не са регистрирани по ДДС, са с най-незначителни увеличения в цените, но те не могат да се възползват от субсидиите за енергия.
Черни миди със специален сос в малка квартална кръчма в столичния квартал „Иван Вазов“ са на пика на популярността това лято. Ястието струва 12 лв. за порция и е толкова търсено, че резервации за него трябва да се правят две седмици предварително. Цените на храната в това заведение са нараснали с около 20%, но клиентите все пак са доволни от качеството.
В Русе цените на традиционните ястия също са нараснали. Шопската салата, която преди 3-4 години струваше 5 лв., сега е 8 лв., а в по-скъпите заведения може да достигне 12 лв. Порцията шкембе също е поскъпнала, като в някои места вече струва 5-6 лв. вместо 2,60 лв.
Възможно е поскъпването на храните да се дължи на различни фактори като качеството на продуктите и по-високите разходи за суровини, които ресторантите използват. Цените на пържените картофки, таратора и шкембе чорбата са най-забележими в този контекст.




















По крайбрежната се чува само румънска, циганска и руска реч. Нещата отиват към селска помия, дотам я докараха. Повечето музика е чалга.