Задава ли се сух режим? Казаните за ракия са пред фалит, но не заради еврото

Чудо невиждано стана тази пролет - за първи път акацията не цъфна, а това е страшно знамение, защото от нея се прави най-пивката огнена вода
Изправени сме пред сух режим като този във времето на най-жестокият и славен български владетел хан Крум, който уж забранил алкохола и наредил всички лозя да бъдат изкоренени, а от главата на византийския император направил чаша, за да си пие виното за ужас на враговете си. Като с машина на времето българите може да се върнат в 8-9 век, когато са можели да пият само богатите, но причината за сухия режим няма да е еврото, а климатичните условия.
Чудо невиждано стана тази пролет, вайкат се хората в айтоското село Пещерско. За първи път не цъфна акацията, а от нея става най-пивката ракия.
Джанките пък са били отрупани с цвят, но заради зимата през пролетта сега нямат никакъв плод. Няма никакви плодове и причината е не само снега през април, но и късните слани, обясняват местните. Затова те разчитат на само на пещерска гроздова, но се очаква цените на гроздовете да догонят европейските, а заради слабата плодова реколта казаните за ракия са застрашени от фалит.
Познавачи на технологията за ферментация обаче предупреждават авантюристите да не вкарват в домовете си съдове с джибри, защото може да се превърнат в плодови бомби. Звучи невероятно, подобни адски машини цъкат в бургаски блокове. Взривната им сила не е толкова голяма, че да събори стените, но е достатъчна да превърне дома ви в подходящ за снимане на филм на ужасите. Ако не искате да миете почервенели плочки, да триете с шкурка мухлясала мазилка, да боядисвате, опитвайки се да замажете следите от експлозията, не експериментирайте с ферментиращи плодове, съветва бургазлийката Ваня Иванова, в чийто дом неотдавна гръмнаха пет пластмасови бутилки със сок от бъз.
„Хареса ми една рецепта на билкаря Петър Димков, но тъй като бях изпуснала с няколко месеца времето, когато цъфти черния бъз, реших да експериментирам с плодове, без да мисля, че ферментацията може да е толкова страшна като явление. Шишетата се разпръснаха на части в банята и коридора на дома ми. Добре, че с мъжа ми и децата не си бяхме у дома“, споделя Ваня.
Гърмежът не бил много силен, но някои от стените на апартамента й били облени в червена течност.
„Беше „окъпан“ от сок дори тавана. Опитахме се да измием стените, но следите останаха. После изби мухал и сега се налага да правим ремонт“, разказва жената.
За щастие тя и близките й не си били в къщи, когато бутилките с бъз гърмели.
“Дъщеря ми отключи вратата и изпищя. Чух я докато се качвах по стълбите и побързах да разбера защо. Видях червена локва на плочките в коридора. Течността приличаше на кръв. Това е зловещо и прилича на сценарий на Стивън Кинг, но не става въпрос за негов роман, а за нещо, което се случи моя дом. Първата ни мисъл беше да не е станало престъпление”, споделя 37-годишната Ваня. За щастие, жертви няма.
“Успокоихме се като видяхме, че и стените на банята са изцапани със същата течност, а пластмасовите двулитрови бутилки със сироп са се разпаднали на части. Побиха ме тръпки като се погледнах в изцапаното огледало. Настръхна от ужас дори и съпругът ми. Това, което видяхме, не може да се сравни нито с “То”, нито на “Тъмната половина”. От нещото, което може би е трудно да се нарече взривна вълна, лопатката и метлата бяха изхвърчали на два метра, а една кофа намерихме счупена”, добавя жената, която решила да подсилва имунитета на децата си с бъз по рецепта на най-известния български билкар.
Не са по-безопасни от бутилките с бъз и бидоните с джанки, които фенове на домашната ракия оставят в избите си.
Домашните инсталации за изваряване на ракия, които се срещат често по балконите, също може да причинят поразии, предупреждават експерти.
Някога спиртоварните ги е имало в почти всяко село, но високите акцизи и демографската криза разклатиха и този бизнес. Младите бягат в чужбина, а старите пиячи нямат с какво да транспортират тежките бидони с джибрите и затова с принудени вместо от своя елексир да се развеселяват с огнена вода от магазините.
България обаче остава в топ 10 по консумация на спиртни напитки.
По данни на Световната здравна организация, Европа е най-пиещият континент. Начело са чехите, с годишна консумация на човек от близо 14 литра и половина чист алкохол. Челната тройка се допълва от Латвия и Литва, а България остава на седма позиция, с годишна консумация от 12 литра и половина, което е с точно три литра повече от средната консумация на алкохол в общността.
През 2018 г. обаче страната ни е била на второ място в Европа по консумация на твърд алкохол – 5,34 л, но едва на 22-ро място по употреба на вино – 2,55 л. Догодина, когато ще сме в зоната на еврото и на богатите, а домашните запаси от джанковия спирт се изчерпят, се очаква да паднем още по-надолу в класацията на пиянските нации.



















По едно време единия казва:
– Брат'чед трябва да се стягаме, че казана взе да ни насмогва!
Флагман - само най-важното