×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Странджа разкри мистериите си на Фестивала на зелениката


Странджа разкри мистериите си на Фестивала на зелениката
Кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев (в средата) обеща на гостите си да бъдат събуждани всяка сутрин от странджанския птичи хор край Стоилово
25 Май 2012, Петък, 22:51 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, снимки: автора

Село Стоилово събра жители и гости на трите странджански общини, за да им покаже красотата и обаянието на най-магичната планина в България

В общините Царево, Приморско и Малко Търново живеят хора с древен произход, общ за всички тях. Те споделят обичаите, нравите и диалекта на т. нар източни рупци. Да, това са рупците, научихме го днес.  И докато в древността със сигурност е имало много поводи за събирането им заедно, днес разделението е голямо, а повечето местни жители отиват в големия град и идентичността им се претопява през масовата култура. Останали са обаче ритуали, пазени още от онези времена, които припомнят на днешното ни модерно общество, че там, в сърцето на най-мистичната планина в България, наследниците на древните тракийци са готови да приемат всеки, отворил душата си за духовни преживявания и себепознание. Там, където целият живот е окъпан от чистата енергия на Странжа планина, има място и за вас.
В местността Чардака край село Стоилово, Община Малко Търново днес бе открит отново фестивалът, посветен на странджанската природа и култура, наречен „Фестивал на зелениката“ (виж видеоматериала). За девета поредна година той събра жителите и гостите на трите странджански общини (виж пълната програма на фестивала тук ).

„Зелениката е растение, което се намира само в Странджа и вярваме, че то съдържа есенция от мистиката на планината“, обясни Мария Патронова, старши експерт към дирекция Природен парк "Странджа". Според нея събитието е от особена важност за всички в околностите - те трябва да се събират заедно, на едно място и да споделят идеите си. То е повод за семейства, разделени от растоянията и времето, да седнат на обща трапеза и да се забавляват с автентичната странджанска музика и песни. 

Фестивалът се провежда за девети път, но уникалното тази година е, че организатор е Природен парк Странджа с подкрепата на Община Малко Търново. Въпреки лошото време, стотици жители и гости на общината се събраха на широката поляна, за да се потопят в странджанските нрави и обичаи.
 
Баби от село Стоилово откриха празника с традиционни странджански песни, след което изпълниха ритуала „жътва“ за здраве и берекет
Да се покажат възможностите на Странджа като туристическа дестинация, най-вече за селски или алтернативен туризъм. Това е целта на фестивала според Стефан Златаров, директор на Природен парк „Странджа“. Посетителите ще се запознаят с богатото културно наследство, духовност, фолклор на региона. За тази цел са организирани туристически походи до Петрова нива и до параклиса „Св. Троица“.

Всяка година Фестивалът на зелениката се провежда в различна местност. Тази, домакин е село Стоилово. Традиционни странджански песни, изпълнени от местни фолклорни състави повдигаха духа и разведряваха атмосферата, усетихме и от тайнството на ритуала „жътва“. Той представлява зажънване на снопове трева от най-възрастните жени от селото, които гадаят за здраве, благодат и берекет през годината чрез ритуално хвърляне на парички в центъра на големия сноп.

На своеобразни щандове от градински навеси бяха изложени продукти и изделия от странджанския край. Посетителите можеха да опитат от наглед чудати, но много вкусни ястия, няколко вида баници и мишмаши. Странджалии особено се гордеят със своя „зелник“, представляващ вид баница с плънка от пресен лук. На съседния щанд пък бяха показани изделия от глина, а до него две баби представяха плетива от вълна.

Специални гости от Турция, дошли заради празника на зелениката, поздравяват кмета на Малко Търново Илиян Янчев (вляво)
Село Българи, Бръшлян , Кондолово, Граматиково, Звездец и други населени места имаха поне по един представител, който да разказва за традициите на околността, в която живее.
Възрастен мъж и младо момче, рамо до рамо организираха открит уъркшоп, демек работилница по плетене на кошници. На няколко метра от тях бяха закачени няколко комплекта народни носии с традиционни за региона шарки. Читалището в Малко Търново предлагаше на по-любознателните книги, в които са разказани истории за околните населени места.

„Странджалии за прекрасни хора и най-добрите домакини, които познавам“ каза кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев. За него това е уникален шанс да се демонстрира огромния потенциал на Странджа за развитие на селски и алтернативен туризъм. Янчев е уверен, че всеки, докоснал се до мистичната атмосфера на Странджа планина ще се връща тук. Фестивалът е с много важна обединяваща функция за живеещите в региона и приветства всички участници и гости с добре дошли на откриването му.

10  зелени щанда представиха традиционни странджански продукти, тук бе и лидерът на БСП-Бургас Павел Маринов (с шапката), макар и неглиже
На празника бяха и зам.-областните управители на Бургаска област Атанас Терзиев и Златина Дукова. Екипът ни забеляза сред множеството и Владимир Павлов, миналогодишен опонент за кметското място в Малко Търново и понастоящем общински съветник от РЗС. Лидерът на БСП-Бургас Павел Маринов също бе гост на странджанския празник. Сред посетителите на фестивала имаше местни земеделски производители, собственици на къщи за гости и занаятчии. Не липсваше интерес и от страна на съседите ни от Турция. Минимум два автобуса, пълни с туристи от южната ни съседка, бяха спрени в центъра на село Стоилово.

Празникът ще продължи няколко дни, като лично кметът на Малко Търново Илиян Янчев обеща всяка сутрин да събужда гостите си със странджанския птичи хор.




В категории: Малко Търново


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
9
Коментара по темата
9.
mangal
17.06.2012 07:00:34
9
4
за кой да ги пази тез традиции-че то там останахме само ние циганите -а да ви видим след неколко годинки
8.
keti drencheva
09.06.2012 23:34:00
4
11
bravo stranja. bravo m. tarnovo da si zapazi za vinagi traditsiite
7.
5667
01.06.2012 20:58:45
8
10
Браво за фестивала!!!!Не сваляй очилата!!!
6.
syratnik
01.06.2012 17:51:15
6
1
Ако това стане във всички села и кмета премахне кючеците, да бъде кмет 50 години. Най накрая нещо българско. Махни градешките цигани поне от общинските жилища. Не срами общината.
5.
кактус
31.05.2012 17:16:18
1
6
Абе кметеее, за къв чеп се кланяш на тоз рязяния бе ?! Жалко за гордостта и героизма на странджанци ! Язък ! На таз поляна на която Илиянчо митничарчето се кланя едно време хайдутите и преображенци кръвта са си проляли за наща свидна СВОБОДА . Ееех, кво ли не правят парите..., взимат душата на всеки.
4.
Химн на парк Странджа
27.05.2012 14:20:10
13
18
Вдъхновен от песните на птичките, пчеличките и други някои звуци в гората:

Ясно слънце пак изгрява
Над зелената гора
В цяла Странджа Щил запява
Песен нова юнашка

През потоци реки бърда
Нещо върви застава
Дали весели туристи
Или заблуден гъбар

Не са весели туристи
Нито заблуден гъбар
А чета цигани с резачки
И ловец бракониер

Бързат бързат да пристигнат
Кой където си рече
Да ги друг не изпревари
И гората изсече

Но шпионско око зорко
Откъде ги съзряло
Тозчас тръгва и отива
В Горско чета предава

Там на никой му не пука
Стаж, заплатки си вървят
Еколози сладко дремят
Тежък чака ги банкет

Вой резачка. Гръм. Отново
Падат бук и дъб и бряст
Камиони трупи влачат
Към пристанище Бургас

Странджа, Странджа, място славно
Няма да си нивга веч
Векове си оцеляла
Днес си парк под гола сеч.
3.
Стела
26.05.2012 16:12:19
2
26
Страхотно видео, благодаря ви! Гледайки се потопих в атмосферата и вълшебството на мястото, замечтана, си пожелах да попадна там скоро. Българския бит и култура от стари времена са се запазили живи. Всеки път щом чуя български народни песни и се хвана на хорото, в душата ми трепват дълбоки емоции, радост, щастие! Не съм националист и не ми пука за политизирането. Важното е да се чувстваме добре сред свои! Явно факта, че баща ми е от Странджата ме свързва дълбоко с тази музика и страсти. Всеки, който е от там, ще го потвърди :)
2.
тервел
26.05.2012 11:52:55
0
21
прекрасен фестивал! задължителен за всеки, който има някаква връзка със Странджа
1.
разочарован
26.05.2012 11:18:38
12
13
Всичко е хубаво дотогава , докато започне да се политизира . Особено когато пишете за Янчев не пишете глупости -просто савате смешни !!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори