Донка Байкова развенча голям мит за храните на Гергьовден
Тя разкри как да разпознаем ако рибата е била замразявана, а ни се продава като охладена
Мит е, че замразените храни, включително месо, са вредни. Това обяви пред Нова телевизия известната наша диетоложка проф. Донка Байкова, цитирана от БЛИЦ.
„Те до голяма степен запазват своите нутриенти. Да, леко се окисляват, но е важно разразяването да не се прави в гореща вода”, подчерта експертката. Този метод е безвреден за плодове и зеленчуци, но не и за месните продукти, допълни тя. По думите й месото трябва да се размразява в хладилник.
Проф. Байкова разкри как да разпознаем ако рибата е била замразявана, а ни се продава като охладена. „Тя започва да мирише на амоняк, защото белтъците се разграждат”, обясни диетоложката.
Дни преди Гергьовден тя развенча и тайните, които крие агнешкото месо. „То е богато на пурини. В човешкия организъм те се разграждат до пикочна киселина. Агнешкото е противопоказно за хората с метаболитен проблем, защото крие риск от подагра”, подчерта проф. Байкова.
Препоръката на експертите е месото от агнета да се консумира леко охладено и в никакъв случай горещо, за да може механично да се отстрани излишната мазнина.
Русия твърди, че е превзела Покровск
"Коледното селце" на Банско се отменя поради нещастен случай
Руски топ банкер плаши с 50 години съдебни спорове, ако ЕС даде на Киев замразените активи
Русия удари енергиен обект в Одеска област
Денков официално: От днес скандираме "Оставка!"
Шарън и Кели Озбърн се появиха за първи път след смъртта на легендата Ози Озбърн
От 2026 г. винетките ще се таксуват в евро без промяна в цената
След безредиците: Щети по трамваи и инфраструктура в София
Имаме два месеца да прекратим договорите си оператори без неустойка при повишение на тарифите
Напълно възстановено е електричеството в столицата
Путин и американският пратеник Стив Уиткоф ще проведат ключови преговори за Украйна
Исторически успех! Белослава Кръстева стана първа в Европа по ускорен шах
