Донка Байкова развенча голям мит за храните на Гергьовден
Тя разкри как да разпознаем ако рибата е била замразявана, а ни се продава като охладена
Мит е, че замразените храни, включително месо, са вредни. Това обяви пред Нова телевизия известната наша диетоложка проф. Донка Байкова, цитирана от БЛИЦ.
„Те до голяма степен запазват своите нутриенти. Да, леко се окисляват, но е важно разразяването да не се прави в гореща вода”, подчерта експертката. Този метод е безвреден за плодове и зеленчуци, но не и за месните продукти, допълни тя. По думите й месото трябва да се размразява в хладилник.
Проф. Байкова разкри как да разпознаем ако рибата е била замразявана, а ни се продава като охладена. „Тя започва да мирише на амоняк, защото белтъците се разграждат”, обясни диетоложката.
Дни преди Гергьовден тя развенча и тайните, които крие агнешкото месо. „То е богато на пурини. В човешкия организъм те се разграждат до пикочна киселина. Агнешкото е противопоказно за хората с метаболитен проблем, защото крие риск от подагра”, подчерта проф. Байкова.
Препоръката на експертите е месото от агнета да се консумира леко охладено и в никакъв случай горещо, за да може механично да се отстрани излишната мазнина.
Италия е готова да посрещне 25-те Зимни олимпийски игри
Почти двойно поскъпване на стоматологичните услуги, зъболекарите оспорват данните
Роботът, който предвиди оставката на кабинета: На протеста усетих енергия за промяна
Фон дер Лайен към Тръмп: Не се меси в европейската политика
"Тук и сега" са ключовите тенденции за здравословен живот през 2026
Поморие вече има красива пейка за кърмене, обвита с крила на пеперуда
Ванеса Калинкова от Бургас със златен медал от световна олимпиада и бъдеще в българската наука
Крие ли АЕЦ „Козлодуй“ за инцидент в централата? Възможно е извънредно спиране
Само категоризирани и регистрирани обекти имат право да предлагат настаняване
Поморие награждава най-добрите спортисти за 2025 година
