Как ще се преизчисляват в евро цените у нас
Новата валута идва с ясни правила, но трябва да има контрол срещу злоупотреби
С наближаването на евентуалното преминаване към еврото в България, един от най-честите въпроси сред гражданите е: „Как точно ще се преизчисляват цените?“ Отговорът е ясен и вече е заложен в законодателните правила, които ще важат при въвеждането на новата валута.
Първо, стойността на всяка цена в лева ще бъде разделена на официалния фиксиран курс, който е:
1 евро = 1,95583 лева.
Това означава, че ако например хляб струва 1,95 лв., изчислението ще изглежда така:
1,95 ÷ 1,95583 = 0,996 EUR
Следва вторият важен момент – закръгляването. То ще се прави до втория знак след десетичната запетая, според стандартното математическо правило: ако третата цифра след запетаята е по-малка от 5 – закръгляването не променя стойността. Ако е равна или по-голяма от 5 – втората цифра се увеличава с едно.
В горния пример - 0,996 закръгля се на 1,00 евро
Така ще изглежда всяко преизчисление – прозрачно, математически точно и с минимално отклонение. Целта е не само коректност, но и защита на потребителите от изкуствено завишаване на цени по време на прехода.
Очаква се всички търговци, доставчици и институции да прилагат тези правила стриктно – под строгия надзор на контролните органи.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
