Как ще се преизчисляват в евро цените у нас
Новата валута идва с ясни правила, но трябва да има контрол срещу злоупотреби
С наближаването на евентуалното преминаване към еврото в България, един от най-честите въпроси сред гражданите е: „Как точно ще се преизчисляват цените?“ Отговорът е ясен и вече е заложен в законодателните правила, които ще важат при въвеждането на новата валута.
Първо, стойността на всяка цена в лева ще бъде разделена на официалния фиксиран курс, който е:
1 евро = 1,95583 лева.
Това означава, че ако например хляб струва 1,95 лв., изчислението ще изглежда така:
1,95 ÷ 1,95583 = 0,996 EUR
Следва вторият важен момент – закръгляването. То ще се прави до втория знак след десетичната запетая, според стандартното математическо правило: ако третата цифра след запетаята е по-малка от 5 – закръгляването не променя стойността. Ако е равна или по-голяма от 5 – втората цифра се увеличава с едно.
В горния пример - 0,996 закръгля се на 1,00 евро
Така ще изглежда всяко преизчисление – прозрачно, математически точно и с минимално отклонение. Целта е не само коректност, но и защита на потребителите от изкуствено завишаване на цени по време на прехода.
Очаква се всички търговци, доставчици и институции да прилагат тези правила стриктно – под строгия надзор на контролните органи.
Над 2,4 милиарда деца в 195 държави: Дядо Коледа скоро ще донесе първите подаръци
Как да намалим симптомите на астма: Тези два природни продукта помагат
Статистика: Европа най-сетне се възстановява от пандемията COVID-19
НИМХ публикува прогнозата за 25 декември
Голям експерт каза как да разпознаем фалшивите евро дни преди въвеждането му
Защо напълняваме, докато тренираме и спазваме режим
Иво Димчев разкри скандална подробност за Евровизия и защо няма да участва
Билките, които помагат за поддържане здравето на кръвоносната система
2026 ще бъде годината на тези 3 зодии
Мис България трогна с палто от зайчета: Не убивайте от суета
Днес е магичен ден! Никой не трябва да става от масата, а ето къде се поставя глава лук
Най-накрая содената ми питка да стане пухкава, а не като камък! Ето какво сложих освен сода
