6 причини защо да ядете печени ябълки, вместо пресни
Подобно лакомство ще се хареса и на децата, и на възрастните, а липсата на захар прави десерта напълно диетичен
Изключително полезен продукт, като за сушене се използват плодове с плътна, мека част и ненаранена кора. Достатъчно е да отделите средата със семките и да ги сложите във фурната. Когато ябълките омекнат, са готови за консумация.
Ако ги приготвяте в микровълновата печка, са ви нужни 5 минути, ако е в обикновена фурна - 20 минути. Те са вкусни сами по себе си, но можете да добавите по ваш вкус мед, канела, да изстискате лимонов сок. Подобно лакомство ще се хареса и на децата, и на възрастните, а липсата на захар прави десерта напълно диетичен.
Печените ябълки притежават шест ценни свойства, които непременно ще оцените:
1. Въздействат деликатно на храносмилателната система. При термична обработка твърдата съединителна тъкан се размеква, а плодовите киселини се разрушават. Благодарение на това меката част вече не въздейства агресивно на стените на хранопровода и червата. Печените ябълки са полезни за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт.
2. Попиват токсините и предпазват органите. Това е плод, богат на пектинови вещества, който действа подобно на сорбентните препарати. Те поглъщат със собствената си повърхност токсините и ги изкарват от червата. Едновременно с това обвиват сякаш стените на хранопровода, облекчавайки състоянието на човека при подуване и при диария.
3. Насищат с микроелементи, но не и с желязо. Печените ябълки са богати на калий, калций, селен и йод. Но пък витамините не са много в този плод. Въпреки разпространеното мнение ябълките не са богати на витамин С, а под въздействието на температурата при печене той се разрушава напълно. По съдържание на желязо ябълките също не се приемат за шампион. От този микроелемент максимум се съдържа в продуктите от животински произход, откъдето желязото се усвоява добре.
4. Изкарват от организма солта и водата. Причината е отново в пектините, които поглъщат излишъците от вода и сол. Това свойство на печените плодове е особено ценно при хипертония и склонност към отоци. Редовната употреба на печени ябълки помага за понижаване на кръвното налягане и подобрява бъбречната функция.
5. Понижават холестерола. Редовната употреба на тези плодове в печен вид нормализира холестероловата обмяна и понижава съдържанието на холестерол с ниска плътност в организма. Диетолозите препоръчват в продължение на 2 седмици да изяждате по 2-3 печени ябълки, за да нормализирате нивото на холестерола и да прочистите съдовете от излишъци.
6. Помагат за отслабване. В една голяма запечена ябълка, без да са добавени захар и мед, се съдържат до 120 ккал. И въпреки това този плод засища добре, а благодарение на целулозата и пектина, задълго запазва усещането за ситост. Целулозата понижава поглъщането на захарите от червата, като в същото време не провокира покачване на инсулина и внезапните пристъпи на глад. Пресните ябълки стимулират изработката на стомашен сок и възбуждат апетита, затова те са за препоръчване 20 минути преди ядене на деца, които нямат апетит. А печените ябълки точно обратното, те понижават апетита, създават продължително чувство за заситеност.
Три зодии ще имат пробив през 2026 година
Тостът "Скаген" - как един сандвич се превърна в символ на шведската кухня
Станка Златева: На следващата олимпиада искаме българи, а не натурализирани състезатели
Агресивен нов вариант на грип А се разпространява по света: лекарите предупреждават за тежки симптоми
Китайската полиция тества смарт очила с изкуствен интелект и преводач
Съдът остави в ареста Росен Кръстев - Стъкларя, обвинен за лидер на престъпна група
Русия обяви Deutsche Welle за „нежелана“ и фактически забрани дейността ѝ
Все повече сигнали за хлебарки в жилищните сгради: експерт предупреждава за ръст на заразяванията
78 млн. лв. дупка в социалния бюджет: защо хората с ТЕЛК растат лавинообразно
Коледа и Нова година са най-рисковият период за изневерите
Кметът на Царево Марин Киров поздрави за младите спортисти от ФК "Странджанец"
