×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Няма да забраним всеки строеж по морето


30 Април 2012, Понеделник, 14:20 ч.
Автор: Христо Николов
Източник: Труд.бг

Разумният компромис трябва да се търси по средата и личното ми мнение е, че трябва да подкрепим кметовете

- Господин Червенкондев, кой ще победи в спора за строителството по морето - правителството, което готви почти пълна забрана с промени в закона, или кметовете на морските общини, които вече говорят и чрез депутати от ГЕРБ?

- За всяка крайност си има мотиви, но никоя не е приемлива. Защо в момента се предлага като краен вариант пълна забрана за строителство в 100-метровата зона от морето?

- Защо ли наистина?

- Защото ако се разходите в голяма част от нашите курорти, ще видите пълни безумия - строежи до пясъците, в самите пясъци. Без строителни книжа, узаконени по съмнителен начин.

Но това вече е направено, построено е. Ако ние сега въведем пълна забрана, нищо повече няма да може да се прави оттук нататък в този район.

Законът за устройство на черноморското крайбрежие, който влезе в сила през 2008 г., вече забрани достатъчно неща и вкара конкретни правила при изграждането на строежи, които стопираха безумията. Не може заради нещата, които са се случвали преди това, ние сега да забраним всякаква дейност. Разумният компромис трябва да се търси по средата и личното ми мнение е, че трябва да подкрепим кметовете. Да няма безконтролно поставяне на преместваеми обекти - да, но да не се спира инвестиционният процес. Защото общините разчитат на приходи от строителните такси, разчитат на приходи от туризма за местното население.

- А какво пречеше на общините да си приемат общи устройствени планове? Готвената забрана все пак е само за общини без планове.

- Две са причините. Тяхното оправдание е, че нямат административен капацитет. Другото обяснение е, че има множество интереси от заинтересувани лица с парцели, върху които се предвижда да не може да се строи. Трудно се постига конструктивен компромис в местните общински съвети.

Но не можем да съсипем туризма. Той е един от приоритетните ни отрасли, всяка година отбелязва по 5% ръст на туристите, имаме ръст и на приходите и не бива да му пречим да се развива. Защото това е отрасъл с потенциал, тъй като България има прекрасни природни дадености.

- Именно - точно тези дадености се съсипват със застрояванията.

- Така е, но това вече е направено. Не можем да върнем времето назад и да разчистим онова, коетовече е изградено.

- Готвите промени в закона за енергетиката - действително ли държите от следващата зима да се въведе помесечно отчитане на показанията на радиаторите в домовете? Не се ли опасявате, че това ще оскъпи още повече услугата?

- Нека въведем малко конкуренция сред топлинните счетоводители и дадем възможност всеки от тях да предложи по-ниски цени за отчитане. Така или иначе уредите по радиаторите трябва да се подменят. Ако се въведат такива с дистанционно отчитане, ще избегнем ходенето на инкасатори всеки месец по жилищата и това ще е буквално безплатно.

В Пловдив, Бургас и другаде има въведени цели блокове с радиоотчитане по различни проекти и по желание на клиентите.

И всеки плаща реалното си потребление, а не прогнозно. Виждал съм с очите си, че в Пловдив и в Бургас сметките са по-ниски от тези в столицата.

До лятната ваканция едва ли ще можем да направим промените в енергийния закон, засягащи топлоснабдяването. Защото сега бързаме с въвеждането в текстовете на ангажиментите по третия енергиен пакет на ЕС. Но ще ги направим преди зимата, най-вероятно след лятната ваканция. Дотогава ще имаме достатъчно кръгли маси, срещи, конференции, на които ще се опитаме да убедим обществеността.

- Кой според вас ще надделее за възможностите за отказ от парното - вие, който настоявате това да става с гласовете на 50% от собствениците на апартаменти, или идеите за тотално закрепостяване? Дори зам.-министър Валентин Николов заговори да няма възможност за отказ от парно, ако живееш в топлофицирано жилище...

- Възможността да живееш в топлофицирано жилище трябва да е екстра, да е търсено предимство при купуване и наемане на жилище. А не да е тежест и бреме.

Сега в много градове има ръст на желаещите да се включат към централизирано топлоснабдяване. Но ако топлофикациите не си оптимизират разходите, ако не вкарват нови ефективни технологии, ако не снижат загубите, те ще губят клиенти. И ще бъдат наистина бреме за онези, които им остават.

- Знаете ли, че в Русе и Варна вече има случаи хората с общо съгласие да си обръщат инсталациите в съвременни хоризонтални, при които всяко жилище си има истински топломер?

- Бих подкрепил всяка промяна в закона, която адмирира такова преобръщане на инсталациите. Но ако го вкараме като задължение, веднага всички ще кажат, че това струва скъпо.

- Законите не се правят само за да задължават и да наказват...

- Разбира се. Съгласен съм да въведем поощрения за такива проекти, само че те трябва да се огледат добре от специалисти. Една от идеите, които ми идва сега, е да обсъдим облекчено кредитиране за такива проекти, било чрез Българската банка за развитие, било чрез някоя от програмите за енергийна ефективност. Въпрос на разчети е.

- Твърди се, че в България приемаме много по-рестриктивен режим за сървърите на онлайн хазартните оператори, отколкото в ЕС членки.

- Напротив, ние уеднаквихме условията на двата канала за хазарт - онлайн и офлайн хазарта. И за двата е предвидено да плащат налози. За онлайн операторите предвидихме, както е в цяла Европа, да допускаме оператори със сървъри извън ЕС, но които имат огледален сървър в страната, който да е свързан с Националната агенция за приходите.

- А смятате ли, че интернет доставчиците ще следят за незаконен трафик към онлайн сайтове за хазарт?

- Това е закон и те са длъжни да го изпълняват. И второ - никой не е казал, че те ще следят трафика. Ние изготвихме текстове, според които Държавната комисия по хазарта прави черен списък на оператори, които никога не са кандидатствали или не са получили лиценз за дейност. Тя го обявява на своя сайт и ако в обозрим срок не се преустанови хазартната дейност на този сайт, го дава на Софийския районен съд, който да постанови прекратяване на достъпа. Интернет доставчикът ще трябва да се подчини на решението на съда и да ограничи достъпа до този сайт.

Това е обичайна практика, да не говорим, че в много европейски страни има и блокиране на банковите преводи към такива сайтове.

- Не смятате ли, че вицепремиерът Симеон Дянков става все по-изолиран в управлението на страната?

- Ако питате за Сребърния фонд, въпросът е кой какви доводи има. Г-н Дянков изложи своите тези, които смятам, че почиват на обективни критерии. БНБ и Комисията за финансов надзор също имат своите мотиви. Но становище на парламентарната група на ГЕРБ по въпроса още не сме разглеждали.

- Тоест още не знаете дали ще подкрепите част от средствата във фонда да се влагат в български държавни ценни книжа?

- Не съм убеден в какви граници трябва да става това.

Ние трябва да осигуримдоходността на парите във фонда, защото сега общественият интерес не е защитен - доходността не покрива дори инфлацията. Не казвам защо и как се е стигнало дотук, но досега тези пари не са защитени. Но ако не се конкретизират точни правила за инвестирането, наистина има опасност да се манипулира пазарът на ценни книжа. А и изливането на тези пари на пазара на ДЦК няма да е постоянно, а ще е еднократен акт, затова трябва да се обмисли внимателно. Ние ще поканим представители на БНБ и на КФН по време на обсъжданията в комисии и в пленарната зала и ще вземем най-уместното решение.


В категории: Бизнес


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Коя е най-опасната поза под завивките Коя е най-опасната поза под завивките

За най-безопасна позиция се счита класическата мисионерска поза

Британският щам на Ковид-19 вече е тук, скоро може да няма разхлабване на мерките Британският щам на Ковид-19 вече е тук, скоро може да няма разхлабване на мерките

Доказахме 8 щама от пациенти-българи, които имат характеристики на новия вариант на коронавирус, каза проф.Тодор Кантарджиев

 

Наталия Кобилкина: 10 причини защо жената казва "НЕ" Наталия Кобилкина: 10 причини защо жената казва "НЕ"

Уважението на мъжа към жената играе изключително важна роля

Кои са най-добрите и най-лошите в зодиака Кои са най-добрите и най-лошите в зодиака

Вижте тук

Време е за нещо вкусно: Сладък бриош с масло Време е за нещо вкусно: Сладък бриош с масло

Френски сладък хляб

Борците от СК "Бургас" спечелиха 9 медала от държавния шампионат Борците от СК "Бургас" спечелиха 9 медала от държавния шампионат

"Положиха много труд. Честито на всички, утре продължаваме със свободния стил", каза треньорът им Николай Дачев

Бургаската екоинспекция - републикански шампион по глобяване на кметове за 2020 г. Бургаската екоинспекция - републикански шампион по глобяване на кметове за 2020 г.

Става въпрос за санкции за нерегламентиращи сметища

Гърдите на Кичка са най-яки в естрадата Гърдите на Кичка са най-яки в естрадата

Противно на очакванията, че Катя от Ритон е номер едно, феновете решиха да дадат първото място на Кичка, а Ритонката, остана едва на трето

Мария Бакалова: За да участвам в „Борат 2“ трябваше да смърдя ужасно Мария Бакалова: За да участвам в „Борат 2“ трябваше да смърдя ужасно

Смесих бананови кори, стари яйца, оцет, зехтин и лук. Сложих всичко това върху себе си започнах да прегръщам хората по улицата, разказа бургазлийката

 

Ревизоро вдига ограниченията от „Камчия“: Има вода за цяла година, няма нужда от икономии Ревизоро вдига ограниченията от „Камчия“: Има вода за цяла година, няма нужда от икономии

Увеличи разрешените обеми за Варна, а от 1 февруари това предстои и за Бургас

Доказа ли се Мелания Тръмп като силна личност Доказа ли се Мелания Тръмп като силна личност

Първата дама имаше малко по “незначителни” от гледна точка на либералното мислене отговорности, една от които е да участва във формирането на духовността и в частност на религиозния живот в страната

 

Този равин превъртя играта! Обяви, че ваксината срещу К-19 може да Ви направи гей Този равин превъртя играта! Обяви, че ваксината срещу К-19 може да Ви направи гей

Според него  всяка ваксина, направена с помощта на ембрионален субстрат, може да обърне резбата на човек

 

Борис Джонсън с извънредно обръщение, предупреди целия свят за опасността от новия щам Борис Джонсън с извънредно обръщение, предупреди целия свят за опасността от новия щам

С 30 % по-смъртоносен е и доста по-заразен

 

Блумбърг: Кремъл иска да хвърли Навални в затвора за над 13 години Блумбърг: Кремъл иска да хвърли Навални в затвора за над 13 години

Твърдата позиция идвала от мнението на Кремъл, че опозиционерът работи „от името на западни правителства“ и от страх от масови протести

 

Мелания Тръмп проговори с облеклото си, преоблече се в самолета и сложи рокля със странна щампа Мелания Тръмп проговори с облеклото си, преоблече се в самолета и сложи рокля със странна щампа

Мелания бе избрала чисто черен тоалет, който представляваше комбинация от сако Chanel и рокля Dolce & Gabbana

 

Смразяващо! В Турция е минус 30 градуса Смразяващо! В Турция е минус 30 градуса

Мразовитото време настъпи след спирането на продължилите няколко дни снеговалежи в района

 

Какво направи Джо Байдън в първия си ден в Белия дом Какво направи Джо Байдън в първия си ден в Белия дом

Върна САЩ в климатичното споразумение, спря строежа на стената и отмени забраната за влизане на граждани от 13 мюсюлмански държави

 

Отменят Олимпийските игри в Токио и през 2021 година? Отменят Олимпийските игри в Токио и през 2021 година?

Япония е слабо засегната, но правителството се притеснява от новия щам на ковид-19

 

Въвеждат нова тъмночервена зони в ЕС за региони с най-много заразени с коронавирус Въвеждат нова тъмночервена зони в ЕС за региони с най-много заразени с коронавирус

Евролидерите обсъдиха и ваксинационните сертификати, които засега ще се използват само за медицински цели

Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни

Президентът обяви, че Америка се завръща в световната дипломация и това е най-важното в речта му, коментира преподавателят в университета във Вашингтон 

Калоян Методиев, бивш съветник на президента Калоян Методиев, бивш съветник на президента Залогът на тези избори е дали ще си отиде една епоха, един модел на управление, олицетворяван от личността на Борисов Виц на деня Виц на деня На касата в супермаркет добре облечена възрастна дама плаща. Касиерът:
- В брой ли ще платите?
- Е, да! Вече съм стара за в натура...
Виц на деня Виц на деня Свири млад пианист. На първият ред в публиката седи стар джебчия и си мисли:
- Какъв талант, какви пръсти... а се занимава с глупости!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Фантазията, лишена от разум, създава чудовища
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори