×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Контрабандни накити, укрити в кисело мляко, задържаха на „Капитан Андреево“
  • Вдигнаха въздушна линейка за родилка от Благоевград с обилна кръвозагуба
  • Израел обяви примирие след нови въздушни удари в Газа
  • Предвиждат начална заплата от 1860 евро за младите лекари
  • Сигнали за бомби затвориха посолствата на САЩ и Франция в София
  • Утре от 14 ч. в Колежа по туризъм 104 бургаски млади учители и техните ментори ще получат признание за старта в кариерата си от кмета Димитър Николов
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На празника в неделя ястията на трапезата трябва да са...


21 Февруари 2025, Петък, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. "заговяват от месо"

Месни заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Всяка година той се пада на различна дата, като тази година е на 23 февруари. 

Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. Затова и на трапезата се слагат само месни ястия.

На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. "заговяват от месо". В седмицата след "Месни заговелки" се яде много сирене, масло и яйца, преди неделята на Сирни заговезни.

В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо. Момъкът иска прошка, за да получи момата, която си е избрал.

Обичаи
Някъде е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си; така се прогонват бълхите от всяка къща.

Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна нощ на Заговезни.

Семейството на момата стои будно, за да гаси, ако трябва, пламъците. В това време момата събира стрелите – колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана.

Традиции
По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта.

На празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени.

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

За да хапнете всички нещо вкусно на празника, от jenata.blitz.bg ви предлагаме няколко рецепти на традиционни ястия, с които да отрупате трапезата:

Свински ребра със зеле

Необходими продукти:

1 кг свински ребра
1 средно голяма зелка
1 малко бурканче едросмляна лютеница или 1 ч. ч. домати от консерва
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
2 бр дафинов лист
щипка черен пипер
1 равна с.л. червен пипер
сол на вкус
60 мл. олио или 2-3 с. л. свинска мас
2 ч.ч. топла вода
Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера със сгорещено олио или свинска мас запечатвайте ребрата, докато придобият златист загар от двете страни. Ребрата се оставят настрана.

Зелката се измива и се нарязва на дребно и се слага в подходяща тава.

В дълбок тиган или в тенджера се запържват една глава лук и две скилидки чесън, нарязани на ситно. Добавят се червеният пипер, лютеницата и дафиновият лист. Вместо лютеница може да ползвате домати от консерва или 1-2 супени лъжици доматено пюре.

Добавят се ребрата заедно със сока, който са пуснали. Всичко се разбърква добре и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.

Така приготвените ребра с подправките и запръжката се прехвърлят в тавата при зелето като всичко се разбърква добре с ръце. В тавата се изсипват две чаени чаши вода и зелето се покрива с фолио.

Пече се на загрята на 200 градуса фурна за около половин час, след това температурата се намалява на 170-180 градуса и се пече още един час.

Към края фолиото се премахва и тавата се връща във фурната докато зелето се запече, като трябва периодично да се разбърква до получаване на желания загар.

Свинско месо с нахут

Необходими продукти:

200 гр сух нахут или консерва с нахут
около 700 гр свинско месо
1 консерва домати (около 500 г)
1 морков
1 глава лук
2 бр. дафинов лист
2 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
2-3 с.л. свинска мас (или 3-4 с. л. олио)
червен пипер на вкус
лют червен пипер по желание
 мащерка
пресен магданоз
сол
Начин на приготвяне: 

Почистете нахута, измийте го и го накиснете за една нощ в студена вода, ако ползвате сух нахут. Сложете накиснатия нахут да ври. 

Докато нахутът ври, нарежете месото на хапки. Загрейте тиган с незалепващо покритие, разтопете маста и запържете месото, за да се запечата.

Извадете го от тигана и там поставете зеленчуците. Задушете ги леко и добавете дафиновите листа, нарязаните скилидки чесън и сухата мащерка. Сложете червения пипер и разбъркайте. По желание поръсете и лют червен пипер на вкус.

Добавете доматеното пюре. Оставете да поври за кратко. Пасирайте доматите от консервата и ги прибавете към зеленчуците. Налейте и чаша вода. Прибавете месото и изчакайте ястието да заври.

Прехвърлете ястието в подходящ съд за печене с капак и печете около час и половина – два часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Когато месото е почти напълно готово, прибавете отцедения нахут и допечете ястието за още 15 минути.

Поръсете с пресен магданоз, непосредствено преди сервирането.

Зелеви сарми

Необходими продукти:

500 гр кайма смес
200 гр ориз
1 глава лук
1 морков
листа от кисело зеле
червен пиппер
чубрица
кимион
Начин на приготвяне:

Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на много ситно. Каймата се омесва с малко вода, чубрицата, кимиона и черния пипер.

Лукът и морковът се задушават в малко мазнина, след което се добавя каймата. Запържва се до полуготовност на каймата и се слагат оризът и чаша вода. Сместа се оставя да ври на слаб огън до полуготовност на ориза  за десетина минути. Ако е необходимо, се долива вода.

В рецептата няма сол, тъй като киселото зеле по принцип е много солено. Ако прецените, може да добавите сол по ваш вкус, но имайте предвид, че и каймата обикновено е солена.

Когато сместа е готова, се гребва по лъжица-две според големината на зелевите листа и се слага върху листата, на които предварително са почистени с ножче твърдите части в основата. Сармите се сгъват като пакетче и се подреждат в обилно намазнена тавичка.

В тавата може да сложите и малко домати от консерва, за да  се образува нещо като сосче.

След като подредите сармите, ги заливате с вода, покривате с алуминиево фолио и печете за около час на 180-200 градуса. По време на печенето наблюдавайте дали има нужда да се долее още вода в тавата.

След като изтече един час, отвийте сармите и печете още 10 минути, за да придобият апетитен загар.

Баница с кайма и гъби

Необходими продукти:

600 гр кайма
1 връзка зелен лук
200 гр нарязани гъби
1 пакет кори за баница
3-4 яйца
200 мл. газирана вода
1 к. ч. олио + 2-3 с. л. за намазване
2 щипки чубрица
млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:

Каймата се размива с малко хладка вода, за да не стане на бучки. Зеленият лук се нарязва, след което бялата част се отделя от зелената.

Мазнината се загрява на котлона и в нея се задушават за кратко гъбите и бялата част на лука, а след това се добавя каймата. Пържи се до изпаряване на водата, като продължава да се бърка. Добавя се зелената част на лука и се подправя с черния пипер и чубрицата.

Върху намазнена тава се разстила кора. Намазва се с олио. Върху нея се слага още една намачкана кора и се поръсва от сместа. Всичко това се повтаря до изчерпване на корите.

За да има повече въздух между корите, ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Най-отгоре баницата завършва с две цели кори.

Нарязва се на парчета и се полива със заливка от олиото, яйцата и газираната вода, предварително добре разбити. Отгоре можете да поръсите със сусам.

Баницата се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, която след това се намалява на 170 градуса.

Блиц


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
2785 лева са нужни за тричленно семейство на месец 2785 лева са нужни за тричленно семейство на месец Това сочат данните на синдикалистите от КНСБ за издръжка живот   Григор Димитров се оттегли от турнира в Париж, точно преди мача с Медведев Григор Димитров се оттегли от турнира в Париж, точно преди мача с Медведев Все още няма официална информация от щаба на българина каква е причината за неговото решение БДУ откри нов курс по роботика за младежи с висок потенциал БДУ откри нов курс по роботика за младежи с висок потенциал Близо 50 ученици, които имат интерес към бъдещите технологии, ще имат възможността да усвоят основните принципи Над 8000 души си поставят инжекции за диабет, за да отслабнат. Други си слагат ботокс у дома Над 8000 души си поставят инжекции за диабет, за да отслабнат. Други си слагат ботокс у дома Това са изводите на ендокринолог Моторист се заби в микробус на пътя Несебър-Свети Влас Моторист се заби в микробус на пътя Несебър-Свети Влас Инцидентът е станал на околовръстния път, малко преди светофара за с. Тънково ГЕРБ, ИТН и БСП подписаха анекс за ротацията на председателя на НС ГЕРБ, ИТН и БСП подписаха анекс за ротацията на председателя на НС Партньорите във властта постигнаха съгласие по въпроса във вторник Млади учители от Бургас и менторите им ще бъдат отличени за успешен старт в кариерата Млади учители от Бургас и менторите им ще бъдат отличени за успешен старт в кариерата Тържествената церемония ще се проведе на 30 октомври от 14.00 часа в актовата зала на Колежа по туризъм в Парк „Езеро“ Каква е тайната напитка помагаща при настинка и не само Каква е тайната напитка помагаща при настинка и не само Няколко причини да пиете мляко с канела редовно   Пътят от илюзията към чудния свят, наречен анимация Пътят от илюзията към чудния свят, наречен анимация С анимацията светът празнува силата на въображението, усмивката на детството и изкуството да оживяваш мечтите си – кадър по кадър Бургазлийка се съмнява, че няма да й върнат 4 хил. лв. за провалена почивка в Кипър Бургазлийка се съмнява, че няма да й върнат 4 хил. лв. за провалена почивка в Кипър Два дни преди датата на отпътуване казали, че гидът имал лични проблеми, екскурзията била отменена
7-етажна сграда рухна в Турция, има затрупано семейство 7-етажна сграда рухна в Турция, има затрупано семейство Намерено е тялото на едно дете Четирима българи застават пред съда в Париж заради... Четирима българи застават пред съда в Париж заради... Обвинението към тях е заради вандализиране на Мемориала на Холокоста във френската столица Седеметажна жилищна сграда се срути край Истанбул Седеметажна жилищна сграда се срути край Истанбул Не е ясно дали има жертви Мъск пусна Grokipedia, която да се конкурира с Wikipedia Мъск пусна Grokipedia, която да се конкурира с Wikipedia Съдържанието се генерира от изкуствен интелект и генеративния AI асистент Grok Уникална страна дава заплата до 9000 лв. Уникална страна дава заплата до 9000 лв. Има сериозен глад на кадри Силен трус удари Турция, има разрушени сгради! Разлюляха се Бургас, Пловдив и дори София Силен трус удари Турция, има разрушени сгради! Разлюляха се Бургас, Пловдив и дори София Земетресението е усетено в цяла Южна България Лукойл продава рафинерии и бензиностанции заради санкциите? Лукойл продава рафинерии и бензиностанции заради санкциите?  От руската компания уточниха, че става въпрос за международните активи Ето коя е новата приятелка на Еминем Ето коя е новата приятелка на Еминем Не е ясно от колко време са двамата заедно Bcичĸи гoвopexa зa іРhоnе Аіr, нo пoчти ниĸoй нe cи гo e ĸyпил Bcичĸи гoвopexa зa іРhоnе Аіr, нo пoчти ниĸoй нe cи гo e ĸyпил Изглeждa, чe oпититe зa пo-нeтpaдициoнeн іРhоnе - cлeд cпpeнитe mіnі и Рluѕ вapиaнти, oтнoвo нe ca ce yвeнчaли c ycпex Тръмп ще срещне с новия японски премиер Тръмп ще срещне с новия японски премиер Очаква се двамата лидери да се разбират добре, тъй като Такаичи е протеже на покойния японски премиер Шиндзо Абе
Радостин ВАСИЛЕВ, лидер на МЕЧ Радостин ВАСИЛЕВ, лидер на МЕЧ за шефката на парламента: Смениха едно мюре с друго

Виц на деня Виц на деня Строг баща се кара на дъщеря си:
- Видях те в една кола на паркинга да се натискаш с някакво момче. Кой е той?
- Какъв цвят беше колата?
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, за Нова година, ще ми купиш ли нов телефон?
- Ами този другия, дето го имаш?
- Е, той ще ми купи таблет!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Защо си продаде барабаните?
- Защото комшията си купи пушка...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори