×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще отбележи първите 100 дни от управлението си с митинг в Детройт
  • Ето какво ще е времето днес
  • Тръмп ще намали въздействието на автомобилните мита
  • След великденската ваканция, депутатите се събират за две заседания, започвайки с извънреден парламентарен контрол днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На празника в неделя ястията на трапезата трябва да са...


21 Февруари 2025, Петък, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. "заговяват от месо"

Месни заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Всяка година той се пада на различна дата, като тази година е на 23 февруари. 

Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. Затова и на трапезата се слагат само месни ястия.

На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. "заговяват от месо". В седмицата след "Месни заговелки" се яде много сирене, масло и яйца, преди неделята на Сирни заговезни.

В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо. Момъкът иска прошка, за да получи момата, която си е избрал.

Обичаи
Някъде е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си; така се прогонват бълхите от всяка къща.

Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна нощ на Заговезни.

Семейството на момата стои будно, за да гаси, ако трябва, пламъците. В това време момата събира стрелите – колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана.

Традиции
По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта.

На празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени.

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

За да хапнете всички нещо вкусно на празника, от jenata.blitz.bg ви предлагаме няколко рецепти на традиционни ястия, с които да отрупате трапезата:

Свински ребра със зеле

Необходими продукти:

1 кг свински ребра
1 средно голяма зелка
1 малко бурканче едросмляна лютеница или 1 ч. ч. домати от консерва
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
2 бр дафинов лист
щипка черен пипер
1 равна с.л. червен пипер
сол на вкус
60 мл. олио или 2-3 с. л. свинска мас
2 ч.ч. топла вода
Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера със сгорещено олио или свинска мас запечатвайте ребрата, докато придобият златист загар от двете страни. Ребрата се оставят настрана.

Зелката се измива и се нарязва на дребно и се слага в подходяща тава.

В дълбок тиган или в тенджера се запържват една глава лук и две скилидки чесън, нарязани на ситно. Добавят се червеният пипер, лютеницата и дафиновият лист. Вместо лютеница може да ползвате домати от консерва или 1-2 супени лъжици доматено пюре.

Добавят се ребрата заедно със сока, който са пуснали. Всичко се разбърква добре и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.

Така приготвените ребра с подправките и запръжката се прехвърлят в тавата при зелето като всичко се разбърква добре с ръце. В тавата се изсипват две чаени чаши вода и зелето се покрива с фолио.

Пече се на загрята на 200 градуса фурна за около половин час, след това температурата се намалява на 170-180 градуса и се пече още един час.

Към края фолиото се премахва и тавата се връща във фурната докато зелето се запече, като трябва периодично да се разбърква до получаване на желания загар.

Свинско месо с нахут

Необходими продукти:

200 гр сух нахут или консерва с нахут
около 700 гр свинско месо
1 консерва домати (около 500 г)
1 морков
1 глава лук
2 бр. дафинов лист
2 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
2-3 с.л. свинска мас (или 3-4 с. л. олио)
червен пипер на вкус
лют червен пипер по желание
 мащерка
пресен магданоз
сол
Начин на приготвяне: 

Почистете нахута, измийте го и го накиснете за една нощ в студена вода, ако ползвате сух нахут. Сложете накиснатия нахут да ври. 

Докато нахутът ври, нарежете месото на хапки. Загрейте тиган с незалепващо покритие, разтопете маста и запържете месото, за да се запечата.

Извадете го от тигана и там поставете зеленчуците. Задушете ги леко и добавете дафиновите листа, нарязаните скилидки чесън и сухата мащерка. Сложете червения пипер и разбъркайте. По желание поръсете и лют червен пипер на вкус.

Добавете доматеното пюре. Оставете да поври за кратко. Пасирайте доматите от консервата и ги прибавете към зеленчуците. Налейте и чаша вода. Прибавете месото и изчакайте ястието да заври.

Прехвърлете ястието в подходящ съд за печене с капак и печете около час и половина – два часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Когато месото е почти напълно готово, прибавете отцедения нахут и допечете ястието за още 15 минути.

Поръсете с пресен магданоз, непосредствено преди сервирането.

Зелеви сарми

Необходими продукти:

500 гр кайма смес
200 гр ориз
1 глава лук
1 морков
листа от кисело зеле
червен пиппер
чубрица
кимион
Начин на приготвяне:

Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на много ситно. Каймата се омесва с малко вода, чубрицата, кимиона и черния пипер.

Лукът и морковът се задушават в малко мазнина, след което се добавя каймата. Запържва се до полуготовност на каймата и се слагат оризът и чаша вода. Сместа се оставя да ври на слаб огън до полуготовност на ориза  за десетина минути. Ако е необходимо, се долива вода.

В рецептата няма сол, тъй като киселото зеле по принцип е много солено. Ако прецените, може да добавите сол по ваш вкус, но имайте предвид, че и каймата обикновено е солена.

Когато сместа е готова, се гребва по лъжица-две според големината на зелевите листа и се слага върху листата, на които предварително са почистени с ножче твърдите части в основата. Сармите се сгъват като пакетче и се подреждат в обилно намазнена тавичка.

В тавата може да сложите и малко домати от консерва, за да  се образува нещо като сосче.

След като подредите сармите, ги заливате с вода, покривате с алуминиево фолио и печете за около час на 180-200 градуса. По време на печенето наблюдавайте дали има нужда да се долее още вода в тавата.

След като изтече един час, отвийте сармите и печете още 10 минути, за да придобият апетитен загар.

Баница с кайма и гъби

Необходими продукти:

600 гр кайма
1 връзка зелен лук
200 гр нарязани гъби
1 пакет кори за баница
3-4 яйца
200 мл. газирана вода
1 к. ч. олио + 2-3 с. л. за намазване
2 щипки чубрица
млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:

Каймата се размива с малко хладка вода, за да не стане на бучки. Зеленият лук се нарязва, след което бялата част се отделя от зелената.

Мазнината се загрява на котлона и в нея се задушават за кратко гъбите и бялата част на лука, а след това се добавя каймата. Пържи се до изпаряване на водата, като продължава да се бърка. Добавя се зелената част на лука и се подправя с черния пипер и чубрицата.

Върху намазнена тава се разстила кора. Намазва се с олио. Върху нея се слага още една намачкана кора и се поръсва от сместа. Всичко това се повтаря до изчерпване на корите.

За да има повече въздух между корите, ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Най-отгоре баницата завършва с две цели кори.

Нарязва се на парчета и се полива със заливка от олиото, яйцата и газираната вода, предварително добре разбити. Отгоре можете да поръсите със сусам.

Баницата се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, която след това се намалява на 170 градуса.

Блиц


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона 29/04/2025, Вторник 22:00 0
Флагман.БГ На десния си крак носи бижута за... На десния си крак носи бижута за... 29/04/2025, Вторник 21:03 1
Големи проблеми с водата в...
Големи проблеми с водата в... 29/04/2025, Вторник 20:40 0
Млада жена нападна полицаи
Млада жена нападна полицаи 29/04/2025, Вторник 20:00 0
Флагман.БГ Спечели чисто нова кола Спечели чисто нова кола 29/04/2025, Вторник 19:40 0
Флагман.БГ Каза за българския футбол Каза за българския футбол 29/04/2025, Вторник 19:24 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Отстраненият от шоуто готвач се появи на вечерната резервация с цветя и любовно послание Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Вече са договорени първите групи и стартираха резервациите за организираните пътувания Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона Добрин не завоюва колата от Турнирите, но получи награда за атрактивност Световен шампион пристига в Бургас Световен шампион пристига в Бургас Нафтата със силен трансфер Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици 60% дял на ВЕИ в мощностния баланс е критичен, поясни енергийният експерт Иван Хиновски Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Той сподели, че се съмнява кибератака да е причината за аварията на Иберийския полуостров, заради която няколко държави останаха без ток Големи проблеми с водата в... Големи проблеми с водата в... Хората във врачанско село бедстват Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Европол казва, че влиза от двете пристанища, поясни бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов Промяна в движението по "Тракия" утре Промяна в движението по "Тракия" утре Движението при 251-ви км, в посока Бургас, ще е в активната лента за няколко часа Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Гражданите настояват за реализацията й от години
Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Терористът е избягал със скутер Медведев отсече: Русия и САЩ са... Медведев отсече: Русия и САЩ са... Политикът счита, че няма да има крайно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон Драмата с тока не спря Григор Димитров Драмата с тока не спря Григор Димитров Българинът победи чисто великобританец Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака В Мадрид обаче не бързат с констатациите
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори