Доц. Михайлова от лаборатория „ЛИНА“ участва в IX Международен конгрес на нутриционистите в Загреб
Темата е особено актуална през ноември – месеца за повишаване на осведомеността относно бактерията
Доц. д-р Сашка Михайлова, д.м. е специалист „Клинична микробиология“ и „Хранене и диететика“. От 10 години тя е част от екипа на медицинска лаборатория „ЛИНА“. В края на миналия месец доц. Михайлова участва в Девети международен конгрес на нутриционистите в Загреб, Хърватия.
- Доц. Михайлова, разкажете ни какво представихте на научния форум?
- Тази година участвах с постер за ролята на макронутриентите и микронутриентите в диетата на пациенти с Clostridium difficile. Темата е особено актуална през ноември – месеца за повишаване на осведомеността относно бактерията. Значението на макронутриентите – белтъци, мазнини и въглехидрати – е проучено основно при животни. За микронутриентите вече има натрупани данни и при хора. Ключова роля се отрежда на витамин D. Ниските му нива са свързани с по-висок риск за тежко протичане, рецидиви, усложнения, удължен болничен престой и поява на инфекцията извън лечебни заведения.
Колегите съобщиха за ниски нива на витамин D при висок процент деца с новооткрити захарен диабет тип 1 и цьолиакия. Витамин D често е необходима добавка и при активни спортисти.
- Има ли други витамини, на които се обърна внимание?
- Да, друг акцент на конгреса бяха витамините от група B. Професори-гинеколози изнесоха данни за тяхната роля при жени със синдром на поликистоза на яйчниците и при жени с ендометриоза. Това са заболявания, от които са засегнати много пациентки, и които водят до репродуктивни проблеми. Коригирането на нивата на витамините от група В, на витамин D, както и на някои микроелементи, на първо място магнезий, е допринесло за забременяване на жените, включени в проучванията.
- Намерихте ли допирни точки на лабораторната медицина с актуални теми, които бяха разгледани на конгреса?
- Лабораторните изследвания съпътстват всяка диагноза в медицината. Това, което ми направи впечатление е, че специално се постави въпроса за тестовете за хранителна непоносимост. Гастроентеролозите потвърдиха, че те имат подпомагаща роля при функционалните стомашно-чревни нарушения, включващи оста черва-мозък, най-честото от които е синдром на раздразненото черво.
- Доц. Михайлова, като диетолог и микробиолог, с вдъхновение от конгреса, какво бихте препоръчали на пациентите?
- Храненето е процес, който ни съпътства през целия живот. Още Хипократ е казал, че храната може да бъде и лекарство, и отрова. Препоръчвам на пациентите да бъдат любознателни за храните, които укрепват техния имунитет и ги предпазват от инфекции, и да бъдат бдителни за храните, които предизвикват оплаквания или дефицити със сериозни последствия. Лабораторната медицина постоянно разширява възможностите за диагностика на такива състояния, а оттам и за справяне с възникналите проблеми.
Взимаме повече пари заради новите ваучери за храна
Даниел Бачорски побесня, изрече гневни думи
Царевичното брашно крие тайна? Здравен ефект, за който малцина подозират
Левът изчезва от банкоматите от 1 януари: Как ще теглим евро през 2026 г.
Влаковете тръгват по ново разписание
Съпричастност с монети: Варна показва как се гради доброто
Велико Търново се обедини в маратон с кауза
Мистерията с бетонираните тела, изплували от Дунав, свързана с изчезналите милиони от Белград
Шамани се опитаха да предскажат победителя в изборите в Чили, но духовете мълчат
Явор Божанков: Арогантността на властта събори правителството, не бюджетът
Крал Чарлз III с обнадеждаваща новина за битката си с рака
Деца от Константиново написаха най-дългото писмо до Дядо Коледа – с мечти за мир, здраве и дом за всички
