Бадеми и кашу намаляват риска от деменция
Кашуто подобрява функциите на кръвоносните съдове и понижава холестерола
Бадемите и кашуто без сол намаляват риска от развитие на деменция, сочат резултатите от проучване, публикувано в GeroScience, научно списание, фокусирано върху биологията на стареенето.
Анализатори от Испания и Уругвай са направили проучване с над 50 000 участници. Изследването е показало, че редовната консумация на ядки помага за намаляване на риска от развитие на сенилна деменция с 12%.
Ако се консумират редовно от възрастните хора, ядките предпазват от възпаления, причиняващи мозъчни разстройства като деменция и болест на Алцхаймер, предава lupa.bg.
Бадемите са източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции. Те съдържат и много витамини и минерали. Богати са на фибри, витамин Е, полезни мазнини, магнезий и манган. Също така понижават холестерола и високото кръвно налягане и намаляват риска от инсулт.
Кашуто подобрява функциите на кръвоносните съдове и понижава холестерола.
Лекарите препоръчват да избирате бадеми и кашу, които не са солени. Според доктора на медицинските науки Владимир Захаров халюцинациите и безсънието са сред първите симптоми на деменция. По думите му това заболяване е второто по честота след болестта на Алцхаймер.
Отиде си музикант от легендарната шведска група ABBA
Четирима младежи пострадаха при катастрофа, край язовир "Огоста"
Валери Божинов към Борислав Михайлов: Мислите ми са с теб!
От понеделник можем да сменим джипито
На МВР му е твърде скъпо да се раздели с пенсионерите си
Само защото са жени: 109 българки са убити за 5 години
Мъж се преобличал като починалата си майка, за да взима пенсията й
Как да не изгубим своя платен годишен отпуск
Отиде си музикант от легендарната шведска група ABBA
25/11/2025, Вторник 10:33
0
Алкохолът в храните и защо често не разбираме, че го консумираме
Черният петък чука на нашите врати - за какво да внимаваме
Новото лице на измамните схеми-жени като примамка
