Бадеми и кашу намаляват риска от деменция
Кашуто подобрява функциите на кръвоносните съдове и понижава холестерола
Бадемите и кашуто без сол намаляват риска от развитие на деменция, сочат резултатите от проучване, публикувано в GeroScience, научно списание, фокусирано върху биологията на стареенето.
Анализатори от Испания и Уругвай са направили проучване с над 50 000 участници. Изследването е показало, че редовната консумация на ядки помага за намаляване на риска от развитие на сенилна деменция с 12%.
Ако се консумират редовно от възрастните хора, ядките предпазват от възпаления, причиняващи мозъчни разстройства като деменция и болест на Алцхаймер, предава lupa.bg.
Бадемите са източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции. Те съдържат и много витамини и минерали. Богати са на фибри, витамин Е, полезни мазнини, магнезий и манган. Също така понижават холестерола и високото кръвно налягане и намаляват риска от инсулт.
Кашуто подобрява функциите на кръвоносните съдове и понижава холестерола.
Лекарите препоръчват да избирате бадеми и кашу, които не са солени. Според доктора на медицинските науки Владимир Захаров халюцинациите и безсънието са сред първите симптоми на деменция. По думите му това заболяване е второто по честота след болестта на Алцхаймер.
Откраднаха спрян от движение автомобил и го продадоха за скрап
Драма в "Игрите": Императора се завърна и ...
Студът идва! Днес ни очаква много дъжд, а на места ще вали и сняг
Зловеща автобусна катастрофа в чужбина, има много загинали
Жена обра касата на църква пред детето си
Голяма част от Пловдив остава без вода
Шокиращо убийство на 18-годишно момиче
Много българи празнуват имен ден
23/11/2025, Неделя 08:47
0
Адел дебютира в киното
Десетки наводнени къщи и улици след дъжд и градушка
