×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Георги Илиев отново ще е кмет на "Слатина", в "Искър" ще има балотаж
  • Димитър Маринов ще снима филм със Скарлет Йохансон
  • Шефът на Renault подаде оставка
  • Печки, перални и хладилници поскъпват с до 1000%
  • МВР се събира на национално съвещание
  • Над 50 хил. десетокласници се явяват на НВО по математика
  • В Източните Родопи се родиха три нови зубърчета
  • Официално: Стартират разговорите между Филипов и Зингаревич за ПФК Ботев
  • Смърт на пътя затапи движението на важен участък на магистрала Струма
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рецепта от 1958 година разкрива тайната на сочните кебапчета и кюфтета от соца


07 Ноември 2024, Четвъртък, 16:51 ч.
Автор: Флагман.Бг

Когато се разтресе с щипката, хубавото кебапче не трябва да се прекършва

Рецептурник на някогашното „Обществено хранене“, който е бил в сила от 1958 до 1989 година, показва как точно се приготвят прочутите с вкуса и сочността си кебапчета и кюфтета, които се предлагаха поотделно или в т.нар. „мешана скара“ в ресторантите, когато България беше народна република.

Според рецептата, сочни кебапчета стават само от свинска кайма: 500 г мляно свинско от плешката, 500 г от гърдите и 100 г сланина, пише Bgspomen.com.

Подправките са 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо.

Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100-150 г вода, добавяна на порции. Отлежава едно денонощие в хладилника, в тавичка на пласт, не по-дебел от 6 см. След като е почивала, премесва се отново и отлежава още 5-6 часа.

Кебапчетата се оформят, като се „полират“ с пръсти, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1.

Скарата трябва да е много добре загрята и почистена с телена четка. Следва мазането ѝ с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чинийка с олио.

При печенето им кебапчетата се търкалят само в една посока три пъти.

Не трябва да се притесняваме от мазната кайма (тя трябва да е такава, докато се пекат). Излишната мазнина изтича в съд под скарата. Сланината, която при омесването на каймата е образувала гел с водата, остава и прави кебапчето сочно!

Кебапчето се пробва, като се хване с щипките за единия край и се разтресе.То не трябва да се прекършва. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е достатъчно дълго отлежавала.

Готовото кебапче може да се дели само с вилица в чинията, не е необходим нож, за да се отреже.

От същата кайма могат да се опекат и кюфтета.

Лукът, по 5 г на кюфте, се реже с много остър нож на ситно, (колкото ви харесва). Всяка гребка кайма се топва в кълцания лук и се меси с ръце, докато лукът „се скрие“. После се прехвърлят с пляскане от ръка в ръка. Когато почнат да плющят, значи са добре хомогенизирани и загладени.

Кюфтетата се обръщат на скарата само веднъж. Като обърнете първото, ще разберете дали останалите са готови за обръщане.

 


В категории: Животът


14
Коментара
Флагман.БГ Пакистан заплаши с атомна бомба Израел Пакистан заплаши с атомна бомба Израел 16/06/2025, Понеделник 11:12 0
Две седмици пост от днес
Две седмици пост от днес 16/06/2025, Понеделник 10:40 0
Флагман.БГ Почина един от най-богатите мъже в света Почина един от най-богатите мъже в света 16/06/2025, Понеделник 09:50 2
"Лъвовете" не успяха срещу Канада
"Лъвовете" не успяха срещу Канада 16/06/2025, Понеделник 09:00 0
14
Коментара по темата
14.
Бутан
30.01.2025 09:06:17
0
0
По соца ядяхме телешко което не се дъвчеше и свинско пълно със сланина. Така беше.
13.
Янко
10.11.2024 16:04:37
0
7
Добро кебапче става от 4 части свинска плешка , 2 части свински гърди , 3 части телешко и 1 част овнешко месо,
12.
Miki
10.11.2024 14:29:05
1
8
Ясно ,обаче каймата не е кайма вече ,това е проблема.Основата не е ок с една дума.
11.
Дядо
10.11.2024 13:34:58
3
17
И да не забравям, че телетата и прасетата бяха други породи които вече ги няма заради ЕС
10.
Дядо
10.11.2024 13:31:59
2
15
Кебапчетата и кюфтетата от онова време освен това което е описано по горе се добаваше и свински джолан!
Затова бяха вкусни но тези майстори вече ги няма от време оно...
9.
I kak
10.11.2024 06:27:04
4
8
До 3.Умнико,преди да политизираш и кулинарията,пообразовай се ,кои бяха в СДС....С ДС
8.
Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.
09.11.2024 10:22:05
10
31
От каймата за кебапчета НЕ СЕ правят кюфтета.
Разликата е, че ВМЕСТО кимион, на кюфтетата се слага лук,
другото е същото...
7.
, Владислав
09.11.2024 07:57:01
4
68
Рецептата е истинска, но за да станат кебапчетата и кюфтетата истински трябва и старите български породи прасета, а не днешните селектирани и хранени с всякакви хранителни добавки прасета които дори и нямат вкус на свинско
6.
СТРАЦИМИР
09.11.2024 06:16:02
24
85
КАКВА СТАНА ТЯ?МАЙ СОЦА НЕБЕШЕ
ТОЛКОВА ЛОШ А ПЪК СРАВНЕНИЕ С ДЕМОКРАЦИЯТА СИ БЕШЕ КЪДЕ КЪДЕ
ПО-ДОБРЕ
5.
Папуров
08.11.2024 21:15:30
9
96
Флагман, не пишете глупости и не ми обяснявайте какво е кебапче. То не се прави от хибридни германски, холандски и испански прасета. Става с месо от бяла българска свиня, каквато отдавна няма. На това, което се предлага днес, само името му е кебапче. Толкова.
4.
Станчев
08.11.2024 20:46:51
8
56
От стария кръчмар бай Ради при когото всички му боготворяха кюфтетата знам : на 5кг кайма,3кг лук,2 хляба,5 супени лъжици сол и подправки по желание ... омесва се на етапи с малко газирана вода !
3.
ОцелялОтСДС-Чумата
08.11.2024 19:22:03
26
116
Защо давате рецепта от "соца".Нали всичко от "соца" беше некачествено и лошо. Нали за това СДС -шайката унищожи всичко,свързано от това време. Ядяхме ли тогава замразено и ГМО месо,седяло 30г.в хладилници, ядяхме ли сирене смесено с палмово масло, децата ни пиеха сухо и гранясало мляко?Дайте някоя рецепта от западните ни партньори ,например - кебапчета от скакалци,бръмбари,хлебарки и плужаци. "Партньорите" са стигнали до извода, че били много вкусни и полезни за Стадото, което позволи унищожаването на всичко, свързано със "соца"
2.
Лакомник
08.11.2024 19:05:25
9
87
Не пишете глупостите...разликата в качеството на месото опишете
1.
Теди
07.11.2024 17:59:42
2
47
Много "лекарства" за масови заболявания,които не помагат на заболяването.Спрете тези обяви въпреки печалбите!И публикувай,поради свобода на словото!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Въоръжен екшън на пътя: Мъж извади пистолет срещу жена край Руен Въоръжен екшън на пътя: Мъж извади пистолет срещу жена край Руен Не е ясна причината за заплахата, но вероятно е заради спор на пътя  Две седмици пост от днес Две седмици пост от днес Петровият пост е по-малко строг и по-щадящ от Великденския Смърт на пътя затапи движението на важен участък на магистрала Струма Смърт на пътя затапи движението на важен участък на магистрала Струма Трафикът от Кулата към Благоевград и София се осъществява само в дясната лента на аутобана Почина един от най-богатите мъже в света Почина един от най-богатите мъже в света Той беше икона и пионер, спечелил уважението на хората по целия свят Зрелищна катастрофа край Камено! Млад шофьор направи ключова спасителна маневра Зрелищна катастрофа край Камено! Млад шофьор направи ключова спасителна маневра Бе избегнат челен удар в последния възможен момент Открито е огнище на шарка по овцете в Бургаско Открито е огнище на шарка по овцете в Бургаско Заболяването е установено в обект със 183 дребни преживни животни След кончината на Явор от Варна: Имат ли полицаите нужните помощни средства за арести? След кончината на Явор от Варна: Имат ли полицаите нужните помощни средства за арести? "Униформените нямат лютив спрей и тейзъри", каза бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов и уточни, че въпросните са много ефективни при задържане Развитие по шокиращия случай във Велинград Развитие по шокиращия случай във Велинград Кола удари дете в инвалидна количка, жената зад волана избяга, но после сама отиде в полицията Жега в страната Жега в страната Термометрите ще достигат до 34 градуса „Бургас и морето“ удължава срока за участие – знак за липса на силни песни? „Бургас и морето“ удължава срока за участие – знак за липса на силни песни? Има още няколко седмици за приемането на нови песни, а причината може да е творческа суша
Очертава се много гаден ден за тези зодии Очертава се много гаден ден за тези зодии Вижте кои са Пакистан заплаши с атомна бомба Израел Пакистан заплаши с атомна бомба Израел Коментарът идва на фона на засилващите се ирано-израелски военни действия, които вече доведоха до 248 жертви и предизвикаха остри предупреждения от президента на САЩ Доналд Тръмп Промени в движението по АМ "Тракия" Промени в движението по АМ "Тракия" Временната организация на движение е за изкърпване на асфалтовата настилка в активната и аварийната лента, като трафикът ще преминава само в изпреварващата Царя посрещна световноизвестен гост Царя посрещна световноизвестен гост Дизайнерът е в България по покана на Борис Делчев, художник и декоратор, завършил Националната художествена академия „Боз-Ар" в Париж Защо този път режимът на аятолласите в Иран ще падне Защо този път режимът на аятолласите в Иран ще падне Израел първо разчисти терена наоколо, за да отслаби властта в Техеран. Помага му и турбулентният свят Илон Мъск включи Starlink над Иран Илон Мъск включи Starlink над Иран Счита се, че това е удар по правителството в Техеран   Нови смъртоносни атаки в Израел и Иран! Ударен е и щаб на специални части Нови смъртоносни атаки в Израел и Иран! Ударен е и щаб на специални части В Тел Авив и Йерусалим не спаха тази нощ Сирени за тревога звучат в Израел Сирени за тревога звучат в Израел Иран с нови военни удари От Иран с тежки обвинения към Израел От Иран с тежки обвинения към Израел Стотици са убити при израелските удари, от Техеран сочат, че 90 процента от жертвите са цивилни Полетя отново Полетя отново Дуплантис с пореден рекорд
Никушор Дан, президент на Румъния Никушор Дан, президент на Румъния Единственият език, който Русия разбира, е този на силата Виц на деня Виц на деня - Тате, как се запознахте с мама?
- Язе тогава карах такси, а она немаше пари да си плати...
Виц на деня Виц на деня Редник подмазвач:
- Господин старшина, вие сте гений!
- Ти да не си по-хубав бе?! Два непоряда по служба...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За съжаление в Европа сме познати като разбойници, проститутки и рафинирани мошеници
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори