×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Буй в морето генерира ток от вълни. Made in Tsarevo


Буй в морето генерира ток от вълни. Made in Tsarevo
Схема на изобретението на Румен Урумов. Снимка: Личен архив
26 Март 2012, Понеделник, 12:18 ч.
Автор: Бесове.бг
Източник: Днес.бг

Изобретението е дело на пловдивчанина от Царево Румен Урумов

Дали по ирония на съдбата или пък точно навреме ден след като премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът АЕЦ "Белене" навярно няма да го бъде, един българин представи своето изобретение за произвеждане на енергия от морските вълни.

Това не е шантав сценарий за фантастичен филм, а реалният проект на Румен Урумов от Царево.

Цялото наименование на изобретението му, което вече има патент, е вълнови енергогенериращ буй.

Според неговия създател то ще е в пъти по-евтино от една вятърна перка и стотици пъти по-ефективно.

"Една шамандура, ако влезе в производство, ще струва не повече от 35 хил. лв. За сравнение един ветрогенератор втора употреба от най-малките струва 120 хил. евро. Друго предимство е, че буят произвежда много повече енергия", обясни Румен Урумов.

Освен това няма да е необходимо да се търси подходяща площ за шамандурата, тъй като тя ще е разположена на около 400 м навътре морето.

По изчисления на изобретателя при височина на вълната в Черно море средно между 25 и 35 см мощността на съоръжението е 1,1 мегавата.

"Поради ред съображения моделът, който е патентован, е с размер 3 метра в диаметър и е разчетено да произвежда 100 квтч електроенергия. Тези шамандури могат да бъдат на разстояние 5-6 метра една от друга", заяви Урумов.

Той допълни, че тестването на такъв прототип енергогенериращ буй е добре да се направи през всичките 4 сезона. А за самата направа на съоръжението са нужни 6 месеца.

След като е минал през 3-годишна борба, докато получи патент и всички разрешителни, сега предстои не по-леката задача да се намери финансиране за реализирането на проекта.

Изобретателят се е обърнал към всички възможни министерства, имащи отношение към проблема. Те обаче не проявили интерес.

От министерството на енергетиката му отговорили, че приливите в Черно море не са достатъчно големи.

"Това не е приливно съоръжение, а такова, което се влияе от височината на вълните. Дори не са разбрали за какво става въпрос. Насочват ме да търся европейски фондове. Ако ще е така, по-добре ще ми е да намеря направо европейски инвеститор", коментира изобретателят.

Към изобретението му вече има интерес от австрийска и турска страна. С него са се свързали и японци. Той обаче не иска, завладян е от патриотизъм, Румен е решен да реализира проекта си тук.

"Всички виждаме, че в България нищо не става и затова искам да направя нещо в страната си. Ако се реализира другаде, парите ще отидат в чужбина", казва изобретателят.

По думите му, ако буят се произвежда масово, той може да работи във всяка точка на света.

"В океана например големината му няма да е три метра, а ще е с размерите на сграда и ще произвежда няколкостотин мегавата. То може да направи световна революция в производството на електроенергия", допълва той.

Румен Урумов е родом от Пловдив, но от години живее в Царево. Винаги е обичал да майстори разни неща. Идеята за този проект се родила преди 14 години в града под тепетата.

Докато наблюдавал как дете си играе с пумпал, в главата му се зародила интересна мисъл.

"Хрумна ми, че цикличното движение на играчката го има и при вълните. В общи линии това е самото изобретение – пумпал, въртящ се в кожух, към който са прикрепени генератори", обяснява с прости думи сложното си изобретение Румен.


В категории: Царево


23
Коментара по темата
23.
до 22
08.04.2012 21:34:10
0
2
нито го жаля,нито го оплаквам Лапчев.Със своята самонадеяност и самовлюбеност той е първия кмет в Царево,който показа,че е кмет на една партия, а не кмет на всички граждани.Такъв реваншизъм Царево не помни.Вижте съседни общини- Приморско,Созопол,Бургас- навсякъсе кметовете обединяват усилия на бивши и настоящи ,за да има просперитет на града им.Явно опита им като администратори е основната слабост на младото ни кметче.Как се садят фиданки е много по различно от това как да си стопанин на една община и как да решаваш проблемите на ВСИЧКИ ХОРА в общината
22.
доброжелателен до 19
08.04.2012 16:21:36
0
1
прав сте 19, да не почнат да звънят телефоните от софия...всеки си избира, всеки има своите безсънни нощи...ама да го жалиме и да го оплакваме кметът Лапчев ми се струва наивно, който скача в гората не го е страх от мечки, специалистите по дивата природа намалиха посещенията, бензина ли стана скъп... не мога да си обясня...
21.
изчакващ
08.04.2012 16:11:14
0
2
то досега само на власт си играем и присъди издаваме в несвяст, лека полека ще трябва да има изтрезняване и да видим кои ще бъдат мъже и кои жени, че много силно тръгнахме и големи ги приказвахме
20.
до 19
08.04.2012 13:42:20
0
4
ех,вие "успели" и не дотам успели бизнесмени.Защо бързахте да се намърдате в администрацията или в общинския съвет лично вие,или вашите женички? Смятахте,че като влезете в общината всичко ще потече като мед и масло.Така изглежда може би отстрани.Не знаехте,че нещата се решават от София, не знаехте че ще бъдете използвани да одобрявате чрез гласуване сделките на "онези,горните".Две са личностите,които ще си играят игрите Костадинов и Каридков.А кмета Лапчев ще понася на гърба си целия натиск от управляващи,институции и избиратели.
19.
РЕМСИСТ
07.04.2012 21:31:58
1
0
До коментар 11.Викаш Цигулари и Джонки станали червиви от пари?Не знам кой си,явно си някой комплексар завиждащ на успелите хора,но те и всички около тях си имаха доста пари и доходен бизнес много години преди да влязат във властта.Червивите от пари вече ги няма ама можеш да им видиш "схлупените къщурки" в кв.Василико на ул.Крадливка.Повечето от тях в това число и другаря Арнаудов нямаха пари да си купят хляб,живееха в мизерия и караха раздрънкани коли,а я ги виж сега!
18.
доволен
05.04.2012 11:05:03
0
2
агент, виждам развитие у вас, в смисъл някакво очовечване, следва излизане от пубертета
17.
agent
04.04.2012 16:01:25
12
3
Браво г-н Лапчев,браво млади и нови хора на Царево.Личи си,че със спечелването на есенния вот здраво сте настъпили по петата кликата на П.А. и всички самодоволни и наяли се покрай него служители.Никога не ги забравяйте...не забравяйте Д.Алексиев,П.Войнов,М.Нешева и ред други уникални специалисти,които години наред се храниха от вас.
Дайте поглед напред към бъдещето.Дайете подкрепа за новия кмет,и време,за да се случат нещата.
Жалките коментари,които го оплюяват се пишат от едни и същи ощипани моми,които години наред властваха и сега си стоят по домовете и нервно пишат и плюят.
Безпосрно П.Арнаудов е направил достатъчно за този град,изградил е инфратруктура,комуникации,сграден фонд...но времето му отдавна е отминало,екипа и начина му трябваше да се сменят.И се радвам,че това се случи.
Дайте глътка въздух на Царево.Дайте шанс на младите да се докажат.
Вие които най-много сте мързелували през тия 10 години и сте свикнали само джоп пара да борите,не бъдете сега толкова злобни.Изчакайте си времето.
г-н Лапчев...за вас гласуваха 60% от жителите на общината...за Арнаудов 40%...нека това всеки ден си го спомняте,за да вършите добри дела,за всички тия 100% граждани на общината. Но и да не допуснете да стопят разликата между вас и него.
Успех! Успех! Успех
16.
политолог
04.04.2012 12:33:28
0
4
ако това момче надмине по самовлюбеност, надменност, високомерие и чувство за непогрешимост предишни кметове, ако както се говори г-н Каридков се е намърдал в общината, за да си отмъщава има опастност новата власт да се капсулира и самоизолира, софиянци да ги разберат колко струват и да започне една всенародна веселба в планетата пайнер и касабата, а за простосмъртните люде да остане въпросът кой ще връща парите...
15.
предполагащ
04.04.2012 12:01:03
0
5
всяка администрация трябва да изгражда мостове към хората, обществото, отделните личности и морални стожери, да решава проблеми и поема отговорност, притеснявам се от това в един момент хората да спрат да им обръщат внимание на тези младоци, да им се радват и надсмиват тихичко и предвид тежкото икономическо състояние в държавата и фалитът на средния и малък бизнес, тези момченца да изпаднът в състояние на озлобеност и параноя, което няма да е добре за всички
14.
кахърен
04.04.2012 11:46:39
0
4
то и навремето партията никога не беше виновна, само отделни нейни личности, та така и сега то мона лиза е добро момче, ама тия около него не струват, а той защо се хвана с тях, щото е жадно за власт, жадничко, ще подлепи ли иначе чуждия труд, (брошура с автори и фотографи) със собствения си лик, как може човек да си го помисли, камо ли да го направи, първото което може да си помисли е за липсата на елементарно възпитание и култура, но после като разсъждаваш почва да става чак страшно, как може да се опияни човек от четири месеца власт
13.
Q TV
03.04.2012 17:12:01
0
1
Новини от последния час:
Неизвестен напръскал 500 000 евро с химическа отрова и ги дарил на детската градина в Босилково,постарадали са няколко общински съветници от партия СЪРП,зам.кмета по селскостопанството и предс.на общоселския съвет. За щастие пострадали деца няма,парите просто не са достигнали до тях.
Честит първи април със закъснение
12.
do bebo
03.04.2012 15:55:10
0
3
Човек ние се превърнахме в някво подбалканско село за няма и половин година, какво да го рекламираш това нещастие. Да ни се смеят Руснаците на мизерията. Виж какво става, не се строи, спират се разрешенията за строителство, хората нямат работа и пари, общината няма пари. Немогат да привличат нови инвеститори трагедия. За нищо не стават гербаджиите освен да плющят чалгата и маанета, иначе Мона Лиза може и да е добро момче.
11.
юс
03.04.2012 08:33:44
1
2
мона лиза го избрахме уж за промяна, а то кво ще стане Цигулари и Жонки станаха червиви от пари !
10.
бебо
02.04.2012 21:14:43
0
2
КМЕТЕ! МНОГО ТЪЖНО МИ СТАНА КАТО ПРОЧЕТОХ ЧЕ ПРИМОРСКО СА БИЛИ НА МИТТ В МОСКВА.
КАКВОТО И ДА КАЗВАТЕ ЗА ПЕТКО-ПО НЕГОВО ВРЕМЕ БЯХМЕ НА 2-РО МЯСТО СЛЕД НЕСЕБЪР ПО ТУРИСТИЧЕСКА РЕКЛАМА-ФАКТ.
а сега четете-При огромен интерес премина участието на община Приморско в 19-тото международно туристическо изложение Mitt, проведено в Москва. Съчетанието на отлични условия за морска почивка с културни и исторически забележителности се оказа печелившата формула за привличане на интерес както на туроператорите от Русия, Беларус и Украйна, така и на представители на местни институции.

Атрактивната визия на щанда на община Приморско, показваща освен големи пясъчни плажове и най-прекрасните кътчета от Ропотамо, Аркутино и Странджа, не остана незабелязана за домакините на изложението. Екипът, изготвил презентацията, получи грамота за отлично представяне на туристическия продукт и покана за участие на юбилейното 20-то издание следващата година. От своя страна българското посолство в Русия също направи жест към впечатляващата презентация на Приморско и предложи безплатен щанд за участие в следващото туристическо изложение през май- «Гостильничный сад». От посолството не пропуснаха да поканят и представители на Приморско към делегацията на община Бургас за осъществяване на търговско-икономическо сътрудничество, планирана отново за май.
9.
Gerbadjia
01.04.2012 17:43:23
3
1
Ei Tolkova Godini komunizam c tva tzarevo samo papla4 se vadi ve eee stiga de sagrajdani moiii gledate li kva mandra se poiavi i barabar s mandrajiite i vie balgarite predavate jeliazo za niakoi lev.Dokade e dokara komunizma a haresvali vi !!! Haide da ostavim partiite a da natisnem mladite hora da se slu4at ne6tata-ama stabilni mladi hora koito razbirat a ne oligovreni koito edat pri maikite si den i no6t.Bravo na GERB pone nau4i dartite slujiteli da se otnasiat kam mladoto pokolenie s uvajenie a ne da gledat lo6o i da spat v kancelariite.
8.
СЕРТ
29.03.2012 13:29:13
0
1
Те царевски почти изядоха ГЕРБ-аджийския електро буй...сега предстои няколко години до изборите да им го наместват,отпред отзад...
7.
Ф.Ф.Х.
27.03.2012 16:03:34
2
6
Членовете на БСП в Царево са в критичен минимум,но симпатизантите тепърва ще се увеличават.
Съвсем скоро ГЕРБ ще усетят,че не е важно само да спечелиш/напазаруваш едни избори.Важно е какво правиш след това.

Призовавам БСП,НФСБ и СДС да направят широк опозиционен фронт срещу властта.Сега му е времето.
6.
Do 5
27.03.2012 08:13:46
1
7
Страшното е че вместо да намаляват стават повече феновете на старите комунисти, защото новите комунисти от пертия герб станаха за резил.
5.
Д.С.
26.03.2012 23:59:52
6
2
taka kakto gledam ima oshte podrujnici na bate Petko ! Jalko za tqh ! Mnogo e jalko tova 4e zavijdat za uspehite na novoto i po dobro upravlenie na Obshtina Carevo !
4.
гербаджи
26.03.2012 19:18:15
1
14
Браво на лудите гербаджии и на дървената мафия, с тоя проект ще спечелят барем един евро-фонд и ще дръпне общината. Тази година ще направят половин шамандура догодина цяла и ако не сме ги изгонили от управлението до тогва ще цъфне общиата и ще върже.Ех какъв живот ще настане, ще се сипе пелин, Жонката ще раздава безплатни кебабчета на мегдана и чалгата няма да спре никога повече в Царево. Мона Лиза удари в десетката, точно от шамандура има нужда селото.
3.
Ротор
26.03.2012 17:01:50
0
7
Начетени хора има в това министерство - казват им - "шамандурата" работи на ротация, не на клатене.... те нямало достатъчно клатене, та не ни харесва?
2.
elektron
26.03.2012 15:03:24
0
3
Otnovo bezhaberie ot strana na darjavata.A i tozi plovdivski tzarevec niama kakvo da se opitva da osastestviava tuk idei za koito na6ite hora ne sa uzreli.Ako naistina ima vazmojnost da ne caka a vednaga da se hvasta s seriozni hor, a ne s takiva sme6nici kato balgarskite investitori!
1.
elektron
26.03.2012 15:03:08
1
4
Otnovo bezhaberie ot strana na darjavata.A i tozi plovdivski tzarevec niama kakvo da se opitva da osastestviava tuk idei za koito na6ite hora ne sa uzreli.Ako naistina ima vazmojnost da ne caka a vednaga da se hvasta s seriozni hor, a ne s takiva sme6nici kato balgarskite investitori!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори