СЗО предлага ограничаване на продажбата и притежанието на смартфони
Изполването на смартфони е толкова вредно, колкото пушенето, предупредиха от организацията
Световната здравна организация (СЗО) препоръча на държавите да обмислят въвеждането на мерки за ограничаване на използването на смартфони, подобни на ограниченията върху тютюневите изделия.
Наташа Азопарди Мускат, директор на националните здравни стратегии и системи, каза това в интервю за Politico: „Предвид нарастващите психични разстройства сред европейските тийнейджъри, свързани с игрите и социалните мрежи, този проблем изисква внимание. Това може да се окаже толкова вредно, колкото пушенето“, подчерта специалистът.
Мускат предложи мерките за борба с отрицателните ефекти на технологиите върху младите хора да включват възрастови ограничения за притежаване на смартфони, контрол върху цените на устройствата и забраната им в определени зони, подобно на пушенето на обществени места. Директорът на националните стратегии отбеляза, че може би е време да се помисли къде не трябва да се използват електронни устройства. Според нея неконтролираното използване на смартфони от младите хора може да повлияе негативно на техните академични постижения, психично здраве, общо благосъстояние и производителност на работа.
Източник: Телеграф.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
