×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

По тези рецепти става най-вкусното мезе за ракията


01 Октомври 2024, Вторник, 15:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Каквито и туршии да решите да правите, избирайте само качествени, здрави и не загнили зеленчуци

Крайно време е да разчистите хладилника, за да освободите място за зимнината, която няма да се стерилизира, но трябва да стои на студено.

Печени, парени и мариновани пиперки и камби, мариновани патладжани, пукани чушки, домати с аспирин – сега е моментът да си ги набавите и да ги приготвите за зимата, защото много скоро или ще изчезнат от пазара, или цените им ще скочат.

Стерилизираните консерви могат да се направят по всяко време, защото не е нужно да стоят на студено.

Зеленчуците за фризера също е най-изгодно да замразите, когато цените им са поносими. А за суровата туршия, киселото зеле, зелените доматчета и карфиола още е рано – те се слагат, когато свият първите сериозни студове, към Архангеловден, и то по старому.

Каквито и туршии да решите да правите, избирайте само качествени, здрави и не загнили зеленчуци. В противен случай рискувате да провалите целия си труд. Използвайте оцет от сигурен производител – ментетата също могат да развалят домашната продукция.

Прекалено едрите зеленчуци – пиперки, патладжани, моркови – са доста съмнителни откъм съдържание на нитрати и други подхранващи вещества. Прекалената химия, освен че е вредна, прави продуктите по-нетрайни.

Всичко трябва да бъде идеално измито и почистено. И най-малкото замърсяване може да накара бурканите да бомбират в резултат на развили се в тях бактерии, а суровите туршии направо да се вкиснат. А никой не обича да изхвърля храна, в която е вложил и пари, и труд, и време. 

Що се отнася до рецептите, днес ви предлагаме пет изпитани, с които да си приготвите вкусна зимнина за студените дни.

Първа рецепта
Списък с продукти: 

1 кг. зеле 
1.5 кг. червени чушки 
0.7 кг. целина 
магданоз
1.2 кг. моркови 
1 кг. зелени чушки 

За саламурата: 

0.8 л. оцет  
4 л. вода 
0.4 кг. захар
0.4 л. олио 
10 зърна черен пипер
6 зърна бахар 
4 бр. дафинов лист 

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте чушките, зелето и морковите и ги нарежете на едро. Кипнете саламурата с олиото, оцета, дафиновите листа, захарта, черния пипер и бахара. Всички зеленчуци се поставят в нея за 3 минути, след което се изваждат, а саламурата се прецежда и пак се кипва.

Морковите и зелето се попарват отново за 3 минути.

Попарените зеленчуци се редят плътно в буркани, а между тях се слага магданоз. Пълните буркани се заливат със саламурата, затварят се и се стерилизират 12 минути.

Втора рецепта
Списък с продукти: 

1 кг. зеле 
1 кг. моркови 
1 кг. зелени чушки 
400 гр. целина 
1.5 кг. червени чушки 
магданоз

За саламурата 

0.5 л. олио 
0.4 кг. захар 
10 зърна черен пипер 
0.8 л. оцет
5 зърна бахар
3 л. вода 
5 бр. дафинов лист  

Начин на приготвяне: 

Почистете чушките и ги нарежете на едро. Зелето се почиства и се режете на ситно, а морковите – на резенчета или, по желание, на парчета 3-4 см.

Сложете съставките за саламурата във водата и я кипнете. Добавете нарязаните чушки за 4-5 минути. След като времето изтече, извадете чушките и прецедете саламурата.

След това я кипнете отново и подобно на чушките, попарете зелето и морковите.

Наредете запарените зеленчуците в бурканите на слоеве, като между всеки два слоя поставяте целина и магданоз. Напълнете бурканите със саламурата до ръба, затворете ги и стерилизирайте 12 минути.

Трета рецепта
Списък с продукти:

1 кг. моркови  
2 кг. карфиол  
4 кг. червени чушки 
2 глави целина и отделно стръковете с листата от тях
3 глави чесън 

За саламурата: 
3 л. вода  
0.4 л. олио 
2.5 л. оцет 
0.5 кг. захар 
4 бр. дафинов лист 
0.4 кг. сол 
6 зърна бахар 
7 зърна черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте зеленчуците. Отрежете дръжките на чушките и набодете дебелата им семенна основа с шишче за месо. Обелете главите целина и ги нарежете на едро. Карфиола накъсайте на едри цветчета.

В подходяща тенджера налейте вода и я кипнете на котлона. Вътре добавете всички съставки за саламурата. След това сложете чушките за 2-3 минути, за да се попарят. Ако не може всички наведнъж, ги слагайте на части.

Попарените чушки се оставят да се охладят и отцедят, най-удобно става върху решетка-скара.

Най-отдолу на бурканите поставете стъбла целина с листата. След това поставете слоеве парчета от главите целина, карфиол, моркови и чесън. Препоръчително е във всеки слой да има от всички зеленчуци.

Най-отгоре в буркана сложете импровизиран венец от листа и стъбла на целината. По този начин зеленчуците се притискат по-добре с помощта на капачката, която на свой ред притиска венеца от целина.

Напълнените буркани се заливат със саламура до ръба, затварят се с капачки и се стерилизират (варите затворените буркани 20 минути след кипването на водата).

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
 


В категории: Лайфстайл


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
Коментари
Мария АРНАУДОВА Какво се слага на трапезата за Стефановден Какво се слага на трапезата за Стефановден 27/12/2025, Събота 16:12 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Кафявите панталони превземат гардеробите и създават усещане за „облечен комфорт“ Внимание! Ураганен вятър до 100 км/ч връхлита България Внимание! Ураганен вятър до 100 км/ч връхлита България Предопреждение за оранжев код за силни пориви в 12 области Нотариалната камара настоява: Завещанията да се обявяват публично пред наследници Нотариалната камара настоява: Завещанията да се обявяват публично пред наследници Променят Закона за наследството 40 см сняг оставиха хижи и туристически бази в Осогово без ток 40 см сняг оставиха хижи и туристически бази в Осогово без ток Паднали дървета и електрически стълбове прекъснаха захранването, обектите са били пълни с туристи Какво се слага на трапезата за Стефановден Какво се слага на трапезата за Стефановден Питка, месни ястия и домашен десерт, това повелява българската традиция на 27 декември Къде в Бургас ще може да обмените левовете си в евро без такса Къде в Бургас ще може да обмените левовете си в евро без такса Услугата ще е достъпна и след юли 2026 година 17-годишен загина при тежка катастрофа в Сливенско 17-годишен загина при тежка катастрофа в Сливенско При нощния инцидент е пострадал и 16-годишен пътник, откаран в болница в Сливен МВР предупреждава: Фалшиви „помощници“ за евро дебнат МВР предупреждава: Фалшиви „помощници“ за евро дебнат Полицията алармира за фалшиви посредници, телефонни измами и „изгодни“ курсове за превалутиране ЦСКА изненадващо привлече Макс ЦСКА изненадващо привлече Макс Макс Ебонг е на 26 години и основната му позиция е в сърцето на полузащитата Катерина Илиева свали 67 кг и преобърна живота си: От диабет и отчаяние до сила, кариера и вдъхновение Катерина Илиева свали 67 кг и преобърна живота си: От диабет и отчаяние до сила, кариера и вдъхновение Пътят ѝ дотук започва от едно тежко изпитание, което променя живота ѝ из основи
Сайт събира 19 лв. такса за 15 лв. винетка Сайт събира 19 лв. такса за 15 лв. винетка Годишната винетка, която струва  97 лв. за 2025 г., се предлага  на цена от 130 лв. с таксата Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Зарежете дънките - това е тенденцията за панталони Кафявите панталони превземат гардеробите и създават усещане за „облечен комфорт“ Мечките нападат, но каква е истинската причина в Япония да се яде месото им Мечките нападат, но каква е истинската причина в Япония да се яде месото им Рекордни атаки на едрите животни стряскат местните, но ловът и консумацията им не е ново явление и нямат само една причина Истината за евробанкнотите, която повечето хора не знаят Истината за евробанкнотите, която повечето хора не знаят Банкнотите се произвеждат посредством сложна печатна технология, а защитните им елементи позволяват те да бъдат лесно различавани от фалшификатит Шалке иска да купи български защитник от Партизан Шалке иска да купи български защитник от Партизан Германският тим, който е лидер във Втора Бундеслига е готов да предложили двугодишен договор на полузащитника, като в него има опция и за още един сезон Корупционен скандал в Украйна, депутати от „Слуга на народа“ разследвани от НАБУ Корупционен скандал в Украйна, депутати от „Слуга на народа“ разследвани от НАБУ От институциите посочват, че подробностите по случая ще бъдат оповестени на по-късен етап Google разкри най-търсените теми за 2025 година Google разкри най-търсените теми за 2025 година Чарли Кърк оглави тазгодишния списък като най-търсената тема в САЩ Появи се нова държава, Израел иска да изсели всички палестинци от Газа там? Появи се нова държава, Израел иска да изсели всички палестинци от Газа там? Сомалиленд обсеби територия на Етиопия  Котка, изчезнала преди 5 години, се върна при семейството си Котка, изчезнала преди 5 години, се върна при семейството си Това е считано за истинско коледно чудо Топ 10 на най-големите януарски трансфери, които могат да взривят Висшата лига през 2026 г. Топ 10 на най-големите януарски трансфери, които могат да взривят Висшата лига през 2026 г. Зимният трансферен прозорец във Висшата лига е на броени дни от своето отваряне, а с него идва и възможността за клубовете да подсилят съставите си
Джорджа Мелони Джорджа Мелони 2025 година беше трудна, но не се тревожете - следващата ще е още по-зле Виц на деня Виц на деня Скъпа, би ли ми простила изневяра?
- Ааа, не!
- Ех значи, същата си като жена ми!
Виц на деня Виц на деня - Постоянно търся смисъла на живота и не мога да го намеря!
- В хладилника няма ли го?
- Няма го!
- Значи вчера сме го изпили!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Красив е онзи, на когото сърцето е красиво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори