Създадоха изкуствен интелект, предсказващ престъпления
Технологията анализира поведението на хората на обществени места, сравнявайки го с поведението на престъпниците
Южнокорейски учени създадоха модел с изкуствен интелект, способен да предсказва престъпления, съобщи Tech Xplore. Моделът, стартиран от Южнокорейския изследователски институт по електроника и телекомуникации (ETRI), е в състояние да анализира видеозаписи и да оценява рисковете от престъпления в реално време. Системата се учи от ранни видеозаписи, набор от поведения и статистики.
Технологията, която учените наричат Dejaview, е в състояние да предвиди растежа на престъпността чрез оценка на много фактори. Тя анализира и поведението на хората на обществени места, сравнявайки го с поведението на престъпниците. Dejaview може също да прави разлика между видовете прегрешения и престъпления. Според експерти по време на тестването моделът е предвидил няколко престъпления с точност над 82%.
Втората характеристика на модела е възможността да се контролират действията на определено лице, за да се предотвратят рецидиви. Системата може да наблюдава човек, за да анализира задълбочено поведението му. Според представители на ETRI те възнамеряват да пуснат комерсиална версия на Dejaview в края на 2025 г.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
