×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Видни гербери разкулачиха образцовото училище на Карнобат


Видни гербери разкулачиха образцовото училище на Карнобат
Директорката на Техникума по селско стопанство и лека промишленост Бисерка Атанасова бяга из двора, за да не каже в чии джобове изтекоха десетки хил.лв. от разпродаденото имущество
14 Март 2012, Сряда, 21:22 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимки и видео: Добромир ДОСКАЧАРОВ

За една година оборудване за десетки хиляди левове напуска учебните зали, учениците са прогонени, а даскалите сковани от страх, общината ще наследи гробница от държавата

Образцовият селскостопански техникум на Карнобат, който половин век даваше качествено образование и професия на ръководните кадри в региона, се е превърнал в гробница (виж заснетия за идните поколения видеоматериал).

За рекордния срок от една година, при новата директорка Бисерка Атанасова от Бургас,  изпратена от началничката на РИ на МОН Виолета Илиева. Чистката на неудобни подчинени и прикоткването на своите от ГЕРБ, в т.ч. и синдикалната лидерка Петя Янева, е само моралната част от сценарий за подготвена далавера под шапката на ГЕРБ и с подкрепата на самото аграрно министерство, което се води принципал на училището. На принципа – каквото успеем да разграбим, да поделим парите и да хлопнем кепенците, а какво ще става след нас  – да му мисли общинската управа. Защото има държавно решение подобни професионални гимназии като карнобатската да преминат на издръжка към съответните общини.

Екипът на Бесове.бг видя днес потресаваща гледка в двора и учебните корпуси на някогашната гордост на селското стопанство и леката промишленост на Карнобат. Тук-там, из занемарения като бунище двор, се търкаляха ръждясали останки от машините, които все още не са изнесени за старо желязо. В коридорите на Професионалната гимназия по селско стопанство и лека промишленост (ПГССЛП), беше мъртва тишина, защото директорката Бисерка Атанасова плаши с уволнение дори и само ако сметне, че някой я гледа накриво.

Тя наследява поста от дългогодишния директор Дечо Дяков, който е изхвърлен на улицата след идването на новата власт, а по времето на неговия баща като директор, техникумът е белязан с най-големия си просветен разцвет. И тъй като

в Карнобат Виолета Илиева не вижда подходящ педагог

след отстраняването на Дяков,  от Бургас  тя засилва своята приятелка Бисерка Атанасова. Дипломата и специалността й са пълна загадка за педагогическия екип, но за сметка на това се носят легенди за аверските отношения на съпруга й с важна фигура от държавната власт на ГЕРБ в Бургас, както и за съпричастността на депутатката Вяра Петрова в разкулачването на училището. През цялото време Петрова е в течение на безобразията, но така и не взема отношение.
 
Домакинът на ПГССЛП-Карнобат Пенко Добрев: само председателят на комисията Гергана Коева знае кое за колко продадоха, но тя напусна училище
Атанасова, според подчинените, стартира на поста  с ремонт на 80 кв.м от покрива, за които плаща 11 хил.лв. Злите езици говорят, че ремонтът се изразявал в няколко греди и застилане с черна хартия.

Два трактора по 8 тона са продадени на ямболска фирма

за скрап по 40 ст./кг, но всички виждат, че машините напускат двора в движение, а не на части, както го изисква законът.

Имаме информация, че за всеки от тракторите в касата са постъпили по 3 200 лв., а след това ямболската фирма ги е продала – единия за 10 хил.лв., другия – за 12,5 хил.лв., според вас дали това не е предварително уговорено?!“, питат свидетели на случилото се.  В същото време карнобатските фирми за вторични суровини предлагат по 50 ст./ кг, но директорката е непреклонна. Имало и желаещи селскостопански труженици от Карнобат да си купят самите трактори, но разпореждането било да се плати на ямболската фирма за скрап. И толкова.

В края на ноември м.г. г-жа Атанасова достига своя апогей – разпорежда  да се изнесат всички шевни машини на школото, разположени в  учебния му цех в елитната фабрика за ризи „Карина“, където години наред се усвоява шивашката професия. Репортерският ни екип видя с очите си,

струпани в обор, скъпи машини с цена около 5 хил.лв.всяка,

между които за илици, копчета, оверлози и др. В същото време директорката разпратила официални писма до възпитаниците си от вечерното обучение, че оттук-нататък трябва да се самообразоват вкъщи и да идват само за полагане на изпит.

„Така останаха 320 ученици, а само във вечерното имахме над 200“, казват преподавателите, които чакат всеки момент да бъдат съкратени наполовина и не смеят да излязат с истинските си имена в медиите.

Поведението на Атанасова е арогантно и надменно. Провежда Годишния педагогически съвет не извън учебната сграда, а извън града, за което ни кара да си плащаме разноските за пътя, но мълчим. Виждаме как шофьорът с учебната кола я кара от и до Бургас и после се връща в Карнобат празен. За сметка на училището.  Даде 1000 лв. от бюджета за разпращане на осведомителните писма  до учениците,  с които ги принуждава за преминат към самостоятелната форма на подготовка“, казват от колектива. Как ще се готвят у дома  по съответната професия, особено шивашката, Бисерка Атанасова не се вълнува. 50 души от

колектива и ученици от вечерното правят подписка

срещу Атанасова и подробно описват безобразията, отиват в приемния ден при кмета на Карнобат Георги Димитров и го молят за съдействие, тъй като догодина, когато техникумът мине към общината, от него нищо няма да е останало. Преди това учители многократно са молили Виолета Илиева да се намеси, но без резултат. Кметът алармира началничката на инспектората с писмо, подписва се с името си в него и я моли за проверка, тя обаче му отвръща с друго писмо, че не е длъжна да проверява анонимни сигнали. Подобна е реакцията и на експерта г-жа Иванова от канцеларията на аграрния министър Мирослав Найденов, до когото Община Карнобат също изпраща писмо с настояване да се направи ревизия и да се спре разграбването. Оттам дори и отговор няма.

Общинският съветник на ГЕРБ в Карнобат Чавдар Вълев е поел охраната на техникума от 1 януари т.г.
„Г-жа Атанасова остави специалностите икономика, електротехника и лозаро-винарство,  като закри шивачеството и механизацията на селското стопанство, затова разпродава имуществото. Срамно е за една община като Карнобат да цари страх в училище. Искахме да помогнем, но ни отказват - както в инспектората на МОН, така и в министерството на земеделието. От това училище престанаха да ни търсят нито за хубаво, нито за лошо. Смятам, че е време да се намеси прокуратурата“, заяви зам.кметът по образованието в общината Мария Генова. Кметът Георги Димитров се оказа в отпуск за подготовка на заседание на РАО „Тракия“.

Бесове.бг направи всичко възможно да намери отговори на въпросите, които поставят смразените от страх преподаватели и помощен персонал, както и защо са уволнени счетоводителя и главния счетоводител, защо и следващият финансист, назначен от Атанасова също не издържа и си тръгва след като се понася мълвата, че не желае да сложи подпис в счетоводни документи, които ще го вкарат в затвора. Заварихме Бисерка Атанасова днес преди обед пред компютъра в кабинета й.

Директорката нареждаше пасианси, но до момента в който осъзна,

че пред нея стоят журналисти. След което побягна навън, оставяйки като втрещени пред нас секретаря на училището Радка Димитрова и още едно младо момиче без бадж, които си седяха в преддверието на покоите й. Атанасова кръстоса хаотично на бегом училищния двор, провеждайки нервно телефонен разговор, после пак на бегом се заключи в кабинета си и до идването на млад мъж по анцуг държа  служебната ни репортерска чанта под ключ при нея.

Оказа се, че неидентифицираният пазач е от фирмата на общинския съветник от ГЕРБ в Карнобат Чавдар Вълев, регистрирана в Стара Загора през 2010 г. - „ВИФ секюрити груп“. От 1 януари т.г. тя е заела мястото на фирмата на ексначалника на РПУ-Карнобат Недко Канев, която очевидно се е оказала по-неблагонадеждна като професионализъм от услугите на младия и напорист Чавдар Вълев.

 





България Всички новини
Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори