×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Медиите предателски мълчат за трагедията на гара Буново


Медиите предателски мълчат за трагедията на гара Буново
По време на тоталитарния режим на БКП за атентати не се говореше. Това, според съобщение на БТА, е жп-инцидент
11 Март 2012, Неделя, 14:31 ч.
Автор: Валери СИМЕОНОВ

Властта дежурно избягва темата за жертвите на протурския терористичен акт, но с охота се самоосъжда заради „възродителния процес“

След 27 години от най-кървавия атентат в най-новата ни история, равносметката е тъжна. Държавната власт продължава по всякакъв начин да затъмнява и да не дава информация за този инцидент. А датата 9 март би трябвало да се отбелязва и да не са забравя. Най-малкото, в духа на общата тенденция за обединяване на всички средства за борба с тероризма навсякъде по света.
Би трябвало на този ден жертвите на протурския терористичен акт да бъдат почитани от цялата нация. До този момент обаче нито една политическа фигура, нито едно лице от държавната власт, не смее да се появи там. От какво се страхува властта? Още повече, че към настоящия момент е налице и актът за оневиняване на терористите, което е косвено следствие от декларацията за т. нар. „Възродителен процес“, приет от Народното събрание. 


Монументална скулптурна композиция, висока 7 метра, напомня днес за жертвите на турския терор.
За последните 22 години от прехода такова унижение не бяхме преживяли. Това е гавра с паметта с всички тези, които са загинали не само на Буново, но и десетките - може би около стотина души - потърпевши през периода 1984 – 1986 година.

Това означава, че управляващите в момента България, тоест партия ГЕРБ, стигна дотам в лакейската си политика, че е готова да игнорира част от историята на България. Даже е готова да се изгаври с паметта на невинните жертви. На деца, пострадали във вагон “Майки с деца“, на гари, само и само да не влоши отношенията си с Турция.

В групата на поругателите влизат и придворните медии, които като че ли се гнусят да напишат дори няколко реда за събитията през 1985 г. И прескачат кървавия атентат, без да го отразят. Една дума не обелват! Това е отвратителна атестация за липсата на свободна журналистика. Защото налице е категорично и последователно ислямизиране не само на съседна Турция, но и на целия Близък изток. В този процес България не я чакат добри години.

Р.S. от редакцията на Бесове.бг:Това е част от словото на съпредседателя на НФСБ от 9 март, пред паметника на загиналите край гара Буново, изграден със средства на СКАТ тв през 2007 г. Да почетат паметта на невинните жертви отидоха само техни близки и представители на НФСБ. Никой от останалите политически сили не се появи, нито даде изявление по този повод в медиите. Ето и исторически факти за случилото се през 1985 г., публикувани по този повод във в.“Десант“:

На 3 март 1984 г. на автогара “Юг” в Пловдив, близо до жп гарата, една продавачка показва на намиращ се наблизо милиционер забравен куфар. Служителят на реда и неговият началник го отварят и намират вътре позив и увита във вестник спирателна обувка, която, поставена на релсите, може да дерайлира влака.

На 30 август 1984 г. по едно и също време на публични места избухват две бомби. В 17.29 часа на гарата в Пловдив са ранени 26 души, трима от тях тежко. По ирония на съдбата двама от пострадалите са турчета, братя на 13 и 16 години. След пет дни една жена от тежко ранените умира в болницата.
В 18.05 ч. гръмва взрив, скрит в сандъче за цветя на летището във Варна. Две жени са леко ранени.

 
Една от малкото архивни снимки, оцелели до днес. Кадърът е правен от фотограф на МВР непосредствено след взрива във вагона
На 9 март 1985 година в 21,31 часа на жп линията край гара Буново отеква силна експлозия. Взривен е вагон за майки с деца на влака от Бургас за София. След адския взрив следователите са намерили детски мозък, залепнал по дървен стълб около линията. На десетина метра от атентата пък, разследващите милиционери са открили стрелка от часовниковия механизъм на адската машина.

"Родителите на жертвите разпознаваха децата си само по дрехите, дотолкова те бяха обезобразени от турския терористичен акт", спомня си днес за ужаса от преживяното о.з. полковник полковник Тодор Чомпалов, бивш началник-щаб на Танковата бригада в Карлово.

По същото време в най-големия сливенски хотел избухва бомба, оставена на гардероба. Ранени са 14 души. Ясно е, че като първите два взрива, и това е координирана акция. Вече няма как да се крие и на 11 март 1985 г. БТА излъчва съобщение за „железопътна злополука“.

 
Разлика днес няма. И преди 20 години, и сега, държавниците се страхуват да сведат глава пред жертвите, наравно с техните близки
На 9 март т. г. в района на гара Буново в 21 часа и 40 минути е станал инцидент с вагон номер 5 на бързия влак № 326 по линията Бургас –София. Загинали са 7 души и са ранени 9. Комисия от специалисти разследва причините за злополуката“, се казва в лаконичното съобщение.
Транспортната милиция е вдигната на крак. Във всяко купе и на всяка гара се следи за изоставен багаж.

В Държавна сигурност се създава специално направление за борба с тероризма в рамките на Шесто управление (политическата полиция). На първо време то няма успех.
Разследването установява само, че терористичните актове са “слепи” (т. е. нямат за цел да убият определен човек) и че бомбите са самоделни с часовников механизъм. За закъснител е използван обикновен будилник. На всички часовникарски магазини в страната е наредено да вземат паспортните данни на хората, които купуват будилници.

По-късно става ясно, че виновниците са могли да бъдат идентифицирани по този начин, но указанията на ДС не са спазвани стриктно.

На 31 юли 1986 г. на плажа в курорта “Дружба” край Варна, около 16.30 часа един летовник обръща внимание на спасителите, че някой май си е забравил багажа на плажа. Оказва се, че това е гюм за мляко (дълбок метален съд). По-късно пристигат и униформените, които правят куп грешки. За да обезвредят устройството, те започват да стрелят в него, за да гръмне. Като не успяват, изсипват взривното вещество в гюма и го измиват. Много от следите са заличени.

Все пак остават няколко веществени доказателства: ­ гюмът, чантата, в която е поставен, и една покривка от вагон-ресторант. Установява се, че чантата е произведена в Асеновград, а гюмът в Бургас.

Имената на загиналите:

Георги Цветанов -12 г.,
Стефан Атанасов -13 г.,
Райна Бозукова - 64 г.,
Яворка Петрова – 38 г.,
Емил Николов – 40 г.,
Николай Генков – 64 г. и
Стилиян Иванов – 60 г.
Да е светла паметта им!


В категории: Опозиция , Политика


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
6
Коментара по темата
6.
българин
12.03.2012 22:48:50
1
1
Каквото повикало, такова се обадило. А някой няма ли да осъди "покръстването" , "преимунуването на българските турци", извършено именно от "омразната" на Валери БКП-майчица му родна? Ай стига с тези мерзки червени политически игрички...
5.
Иван Шишман
12.03.2012 17:46:10
1
2
предлагам да направим като сърбите през 92-95г в босна и херциговина,да избием долната мюсюлманска сган,ама безмилостно и жените и децата,и завинаги да се отървем от тия гаджали недоклатени.хубавото е че все повече руснаци започват да купуват и живеят ,а и те мразят копелетата мюцюлмански
4.
тарзан
11.03.2012 22:52:49
1
2
Проклети да са убийците и техните бащици
3.
бургазлия
11.03.2012 17:34:12
2
4
що за простаци има в нета. как може да реагирате така, след като става дума за загинали невинни хора. нормално е Валери да рипа, че никой не отразява това събитие. става дума все пак за тероризъм. утре вие същите можете да сте жертви на това.
2.
медии
11.03.2012 17:00:27
3
5
Медиите не мълчат, а не искат да те отразяват, бе олигофрен прост ямболски.
1.
Гришата
11.03.2012 16:51:39
6
5
СКАТ,Десант и Бесове си умират да употребяват за тъпите си цели всяка народна трагедия. Всеки атентат срещу невинни хора е терористичен акт независимо кой е автора. В случая за всички кукловоди е удобно да бъдат недоволните от преименуването турци. А дали е така, кой, кой ще ни каже и дали пазят ДС архивите от това време, кой да ти каже.... Само Валерката се надява да го изберат за депутат като се прави на по- българин от българите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори