×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новият президент срича речите от листче? Аз няма да бъда язвителен, изводите си ги правете вие


08 Март 2012, Четвъртък, 20:43 ч.
Автор: Бесове.бг Снимки Ивелина ДОНЧЕВА

Позитано 20 позабрави моя любим регион Бургас, затова аз все по-често ще идвам тук, за да върнем БСП в мача

- Г-н Първанов, обикаляте Бургаска област и ходите във всяка община поотделно, специално в Бургас кой Ви покани, защото имаше спекулации, че идвате без покана?

- Сигурно ви прави впечатление, че аз се опитвам да стигна до малките общини. Това са срещи, на които нетрадиционно информирам за своите намерения. Идеята е да се чуят предложения, конкретни въпроси, които съдържат в себе си и позиции. Не обичам да ходя там, където не съм канен и не мога да гадая кой какво мнение или позиция има. Тук съм с покана, (но не уточнява от кого – дали от областния лидер Атанас Зафиров или от общинския Павел Маринов, които седят до него, б.р.). Налице е висока степен на консолидация в Българската социалистическа партия, добре е да има работно напрежение, да има напрежение около целите, които сме си поставили, около тяхната реализация.

- Включвате ли се категорично в битката за лидерския пост?

- Аз не мога да кажа, че ще се включа във вътрешна битка, напротив - аз съм казал, че моята битка е с Бойко Борисов - политическата ми битка, с управляващите и го показвам това с всяка моя реплика, с всяка своя позиция. В този смисъл аз съм тук, защото чувствам, че мога и имам какво да дам, с опита ми, позволете тази нескромност, на успешен председател. Нека да си припомним, защото с част от вас сме работили заедно (като депутат два мандата от Бургаския район, б.р.). Къде беше БСП 1997-ма година и къде я оставих през 2001 година. И разбира се, с опита ми на държавник – президент два мандата. Това е опит, който струва ми се, би могъл да подпомогне БСП в амбицията й отново да стане водеща сила. Нито една от партиите в момента не е в кондиция. Има траен негативизъм по отношение на българските партии и на политиката изобщо. Партиите губят битката, ако мога да използвам тази ваша дума, на територията на морала, и най-вече губят управляващите.

ГЕРБ и Бойко Борисов загубиха няколко много важни битки

– за една активна икономическа и социална политика, която да изведе България от кризата, ние затова сега изглеждаме толкова зле, затова българския бизнес е смачкан, затова нашето производство е такова състояние, инвестициите клонят към нула, безработицата расте с всеки изминал месец, но след този провал ние имаме и провал на еврейската политика на ГЕРБ. ГЕРБ дойде на вълната на създаденото от тях очакване, че те ще вдигнат европейския авторитет на България. Вижте  доклада на европейската комисия от последните седмици, той говори за пълен провал. Това наистина е най-тежкият доклад, който сме имали от страна на Европейската комисия. Вижте къде сме в усилията да постигнем в членство в Шенгенската зона. По-отдалечени сме отпреди година-две. Защо? Защото ГЕРБ не само, че не подобри европейския образ на България, а този образ се нагнетява с все по-черни краски. И аз се опасявам, че ще има много сериозни поражения в бъдеще, когато се обсъжда бюджетът, финансовата рамка в европейски план и мястото на България с оглед на разпределение на евросредствата. ГЕРБ, който дойде в името на идеята да бъдат морален коректив, да бъдат нравствения съдник на българското общество ако щете, на българската политика. Борисов вече не може да си измие ръцете с едно на пръв поглед решително поведение. Той трябваше да бъде решителен тогава, когато се правеха правилата, когато се формират, а не когато се разкрие, че има такива неморални действия, като взетите бонуси от неговата администрация.  И аз имам моралното основание да заема тази позиция, защото

 през 2006 г. аз бях човекът, който възрази срещу практиката на тройната коалиция

 да изпраща в бордовете зам.министри, съветници на премиера, от областните администрации -  срещу относително високи заплащания. Моята теза беше, че могат да участват в управлението на тези предприятия, но без да е свързано с материални облаги. Трябва да престанат хората, които са по върховете да гледат на политиката като механизъм за лично облагодетелстване.

- Споменавате, че по време на вашите срещи, коментирате  убедителна победа на БСП, но как ще се случи тя - чрез нови политики и нови идеи на БСП или заради лошата кондиция на ГЕРБ и грешките, които описвате? И дали няма неоправдано свръхочакване  от страна на бизнеса към лидерите на БСП?

- Ще бъде грешно, ако някой смята, че провалите и ерозията в доверието към ГЕРБ ще прелее автоматично гласовете към БСП. Вие си спомняне, че имаше една такава теза, че Бойковата зима (т.е миналата зима) ще доведе до повдигане доверието  в БСП, но това не се случи. Тази зима също не го виждам, т.е., ние трябва да върнем доверието със силна, убедителна, ясна програма за управление. Една програма, в която всеки да види себе си, включително и българския бизнес. Българският бизнес е не просто смачкан, той е унизен. Тук нескромно ще ви върна 2.5 години назад, когато предложих пакет от антикризисни мерки, т.нар., който язвително беше характеризиран от вицепремиера Дянков, не искам да използвам понятието, което той тогава употреби. Ние предлагахме няколко неща, едно от които беше по-висок, но в рамките на 3% дефицит, с който да се плати на бизнеса, това не се случи. В резултат

 бизнесът е задушен, дребният и среден бизнес мизерства.

 И социалистическата партия е длъжна да има своя диалог със структурите на бизнеса, за да може да им предложи онези работещи решения, които ще върнат доверието. Веднага ви давам пример – има много протести, спонтанни, различни по своя характер, но засега те не намират своя политически носител, в това число не откриват и БСП като такъв, трябва да си го кажем честно и да потърсим диалога.

- Според социолозите, новото правителство на България ще бъде отново коалиционно, с кого сте готов да се коалирате, ако станете председател на БСП, ГЕРБ продължава да води по доверие?

- Ако аз слушах социолозите и им вярвах на 100%, нямаше да съм президент. Но се отнасям много сериозно към науката социология и внимателно следя, имам си свой коефициент, за всяко едно от проучванията, за всяка една от агенциите, за да преценя доколко достоверно е едно проучване. Вляво трябва една широка коалиционна култура, аз винаги съм бил носител на това разбиране, но не толкова широка, че да е всеобединяваща.


Депутатът  Пенко Атанасов (на преден план) и активисти от Бургас слушат внимателно дългия  разговор„ на Първанов с местните журналисти


Тази култура изключва априорни ГЕРБ. ГЕРБ е от другата страна на барикадата, нашият основен опонент и неслучайно моят огън е концентриран в по-голямата си част към тази формация. Аз съм привърженик на еднопартийното управление, но дали това е възможно –  решава избирателят. Всякакви разсъждения преди изборите ще отклонявам, защото това води до демотивация, разколебава, а ние се борим за максималния резултат. След изборите, на другия ден, трябва да се огледаме този резултат дали ни е достатъчен и ако не, с кого трябва да потърсим взаимодействие, за да вържем схемата на едно силно управление.  Но едно бъдещо управление трябва да разполага със 140 депутати минимум, за да може да провежда  управление и непопулярни мерки, защото това тежко наследство, което оставя ГЕРБ в момента, е лошо. Ето сега се коментира възможност за нов заем, с който да се покрият огромните разходи на сегашното правителство, при какви условия може да се вземе този заем?

 Харчат с лека ръка и след това тичат на опашката за заеми,

затова казвам, че трябва да има действено управление, с широка  парламентарна, не просто обществена подкрепа,  защото ще му се наложи да провежда непопулярни мерки, а в същото време има очакване има към левицата винаги, за добър ден, да започва с активни социални мерки. Никой не пита, или малцина са тези, които питат, защо ГЕРБ замрази пенсиите, но ако БСП не вдигне пенсиите на първия месец, няма да й дадат и сто дни.

-Не успяхте да се преборите за председателския пост в Националното сдружение на общините, което 15 години бе оглавявано от кмет на БСП, това не е ли пример, че не зачитат БСП дори и представителите на местното самоуправление?

-  Националното сдружение трябва да остане цяло, единно, не трябва да се партизира, защото ние не сме го допускали преди това. Сега е още по-важно, защото  сдружението на общините има своя глас при разпределянето на евросредства. Това е неприятна новина за БСП, тя идва да покаже, че нашето представяне на местните избори не е било удовлетворително, както се опитвахме да го представяме, не аз. Този резултат показва, че в политическото пространство има прегрупираме, дали това е траен процес, аз не се наемам да коментирам, или поне не бих го направил публично. Виждате, че гласуваха заедно ГЕРБ и ДПС (за независимия кмет на Пазарджик Тодор Попов, б.р.) и това е нещо, върху което, ние от БСП, другите партии и медиите трябва да се замислим, да анализираме.


Кирил Добрев придружаваше Първанов при обиколката му в Бургаско тази седмица


- Все пак какво се случи на дискретно организираната среща между Вас и Сергей Станишев. Освен, че сте хапнали риба, какво си говорихте?

- Имам различни хобита, едно от тях е да събирам менюта, дори си водя записки на тях и след време ще ги издам. Имам всякакви менюта от различни международни и вътрешни срещи, а за

моята оценка за бялата риба, която хапнах,

ще я научите в едно бъдещо такова издание, не днес.

-Г-н Първанов при евентуалната схватка със сегашния лидер на партията Станишев, каква позиция ще заеме ПЕС, според Вас?

- Когато аз бях председател винаги е имало по 3-4 и повече кандидатури. И в това нямаше нищо драматично. Ще припомня, че с един Румен Овчаров, с който сме се конкурирали по време на една отчетно-изборна кампания преди конгреса, е бил първият поканен от мен в изпълнителното бюро. Това е другарското отношение. ПЕС не би трябвало да взема отношение в една такава вътрешна надпревара, както БСП не взема отношение към кадровите въпроси на други партии. Мисля, че съм добре познат в ПЕС. Все пак не забравяйте, уважаеми дами и господа, че аз проправих пътя на БСП към ПЕС.  Мен ме питаха на последната публична пресконференция в София дали по повод на комисията „Яне Янев“ ще алармирам европейските комисии,  аз казах категорично „НЕ“, защото

следвам завета на Петко Каравелов, който казваше „В България такива неща не стават“.

Никога аз не съм изнасял вътрешни проблеми навън и никога не съм приемал опити да ни се внушава едно или друго решение.

- Какви шансове давате на България за следващите 6 години на международната сцена предвид приключилите президентски избори в Русия?

- Русия избра отново г-н Путин, защото в него вижда човекът, който върна не малка част от представата за силна руска страна и за мен това е основното обяснение. Що се отнася до българо-руските отношения: при Владимир Путин като президент, като президент преди всичко, ни постигнахме деблокиране на отношенията, което беше наложено от времето на Иван Костов. Нямам предвид само прословутия Голям шлем, този пакет от енергийни проекти, който е най-доброто нещо, което българската дипломация, по-точно част от българската енергийна дипломация, е постигала. Имам предвид това, че Русия имаше дълг към нас и го върна до последния цент. С никоя друга страна, това не е било постигнато, имам предвид, че беше подписана  специална спогодба, над дузина споразумения, които показват един друг климат на равнопоставеност в отношенията. Никога Русия, Путин, не е предявявала претенции. Ето, направихме ли американските бази, направихме ги.  Русия уважи нашия избор и нашите отношения за взаимноизгодни, толерантни.

- Г-н Президент, ще си позволя от името на колегите да кажа, че тази зала не помни подобна по-смислена пресконференция от този нормален, спокоен диалог с Вас. Последният ни искрен разговор с лидери на БСП е от парламентарните избори 2009 г., с г-жа Корнелия Нинова. Но Вие дълго бяхте президент и не бяхте слизали долу, в малките общини, а сега обикаляте. Знаете ли, че когато идете в Несебър, Поморие, напр., вече няма кой да Ви посрещне, защото БСП е разбита? Бургаската организация е в много тежко състояние, да не продължавам с примерите, струва ли си да поемате такава развалина?

- Познавам добре състоянието на всяка една общинска организация. Проблемите са вътрешни, но и дълго време

Позитано 20 позабрави  този мой любим регион.

Аз съм тук и ще бъда много често тук, като морален ангажимент към този регион, в който съм печелил не малко победи, разбира се, претърпявал съм и поражения, но тук имам много приятели и съратници. Ако не постигнем поне това, което имахме преди 10-15 години, то поне да върнем БСП в мача. Аз съм тук като началото на един траен ангажимент към тази организация.

- Само да ви попитам за едно  листче, то явно ще стане неизменен реквизит на новия ни президент, когато се налага да говори пред нацията. На мен ми е обидно като част от българския народ президентът ми да срича от „пищов“ речта си, но ми е интересно да чуя и вашето впечатление?

- Какво мисля аз, не е важно. По-важното е какво си мислите вие, медиите (усмихва се иронично, б.р.),не очаквайте от мен  критична, язвителна бележка. Аз не си позволих 10 години да кажа една дума за моите предшественици, въпреки че  специално г-н Стоянов ме е провокирал. В това число специално и по темата за 4 февруари 1997 г.. Но листчето не е проблема, не е.

- Казахте че имате приятели тук, чували ли сте се с бившия кмет  Йоан Костадинов, който скоро претърпя инсулт?

- Преди да влезе в болницата се чувахме, но след това непрекъснато се информирам за неговото състояние. Днес се чухме с Мария Христова, неговата сътрудничка и питах как е със здравето, надявам се да мога да отида да го видя лично, защото за мен е важно.

- А преди инсулта, когато се чувахте, смятахте ли, че все още е в  кондиция, в която може да се работи с него? 

- Е, това вече не няма да коментирам.


Със съкращения и незначителна редакция, която не променя смисъла на отговорите, използвани са въпроси и на други медии


В категории: Опозиция , Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 3
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
6
Коментара по темата
6.
LA
11.03.2012 10:40:04
2
4
Първанов е издънка на старите комунистически дърдорковци, които ни засипваха с красиви думи, но съсипаха държавата и нацията. Абсолютен негодник. Жалко е, че хората продължават да си дават гласа за такива вредни "политици". Ужасяващо е. Тая държава няма да прокопса, докато негодници като Гоце продължават да върлуват в нея и да си играят задкулисните си игрички с олигархията.
5.
gb
10.03.2012 14:32:10
5
3
Еее Гоце, може и да срича в речите си и да чете от листче ама и ти си наизустил няколко готови речи и ги въртиш според случая. Който не вярва да намери запис от Господари на ефира дето се бъзикаха с Първанов и еднаквите му речи ....
Намерил за какво да се присмива ...глупак .... да ходи при архарите да хваща гората.
4.
Хакиро
10.03.2012 11:30:13
3
5
Не ни трябваш в Бургас,Гоце.Беше се окопал в президентството и дори чуждите лидери не искаха да общуват с него.Гоце е един долен доносник и нищо повече!С последните си лигави медийни изяви го затвърди...
3.
4engetata
09.03.2012 08:05:29
12
7
mi ot mvr-to sme.az sym goce ubaveca ve4niq eban, a pyk pavel4o e s xalka razprana,dyrtii pomak go onojda. malkii nasko e s golqm tezgqx sal 4etvor4ica belot tyrci da my igraqt.
2.
WH
09.03.2012 07:59:11
11
8
Касабова , Георги киров да не е обеднял, че със закъснение от три дни ти преведе парите да публикуваш това "интервю" с Гоце. Като гледам кои "хора" са на сбирката с Гоце ми е ясно кой и защо го поддържа, а именно Герб и нашето момче Кмета. Тези от снимките лакомо сучат от общенските парички благодарение на него.
1.
OBEKTIVEN
09.03.2012 01:50:40
14
7
ABE PLEVNELIEV SRICHA OT LISTCHE A TI 10 GODINI EDNA I SASHTA RECH CHETESHE...PAK I PLEVNELIEV NE E BIL AGENT KAT TEB I NE MOJE LESNO DA ZAPOMNIA...LESNO POMNIAT ARTISTITE I SHPIONITE.
A TI SI I DVETE. SEA ISKASH DA ZEPNESH BSP. E, NAPRAVI GO. MNOGO HORA SHTE IZPITAT ORGAZAM OT TOVA.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Насрочено е следващо заседание на 6 юни, тогава ще стане ясно дали БМВ-то на Нойзи ще бъде конфискувано
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори