Земеделци бият тревога, голям проблем с реколтата
Средните добиви са изключително ниски – едва 50-60 кг от декар, много рядко се стига до 100 кг.
Земеделските производители в Ямболско алармират, че високите температури, продължителната жега и липсата на вода за напояване са сред основните причини прибирането на маслодайната култура да започне с един месец по-рано, предава БГНЕС.
Състоянието на слънчогледа е трагично. Средните добиви са изключително ниски – едва 50-60 кг от декар, много рядко се стига до 100 кг.
"Този горещ вятър и температури от 40 градуса просто го изсушиха, и растенията изгоряха. Макар че не само в нашата област. Оплакват се и колегите от цяла Югоизточна и Южна България– Пловдивско, Хасковско, Старозагорско- ситуацията е трагична“, каза председателят на регионалния съюз зърнопроизводителите Стоян Александров. Според него в Ямболско тази пролет са засети около 470 000 дка със слънчоглед, но никъде не се полива, защото е нерентабилно.
Ниската реколта е ключова и за собствениците на земеделски земи, които получават рента от земеделците. Традиционно в житницата на България - Добруджа, рентата за декар плодородна обработваема земя е около 100 лв., докато сега прогнозната рента за получаване наесен е около 60-70 лв. на декар.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
