Ден година храни - ето колко струва цацата и бира по морето
Бъркаме се 20-25 лева
От 20 до 25 лева излиза порция цаца с бира в морските курорти през това лято. Това става ясно от проверка по заведения в морските курорти и градчета, пише „Телеграф“. Порция от дребните рибки струва от 10 до 15 лева, като цената зависи от това дали я поръчвате на плажа или в заведение в курорта. Заради жегите това лято обаче има дефицит, а търсенето е голямо, обясниха рибари.
На много от борсите цацата е замразена, но има пресни миди.
Все по-малко заведения във Варна предлагат цаца, а заради високото й търсене цените на този вид риба са умишлено завишени. Средно 25 лева плащаме за порция трицона, пържени картофи и една бира това лято по плажните капанчета във Варна. Чиния от 300 г с цаца варира между 6-12 лв., пържените картофи без сирене са между 5 и 8 лв., а бира от 500 мл се търгува от 4 до 8 лв. в зависимост от марката й.
Цацата с бира по-скъпа на плажа.
"В момента рибата е малко заради високите температури на морската вода. Срещат се предимно дънни риби, главно иларии. Тази година много рано се стопли водата и сафридът, който хващаме в началото на сезона, влезе надълбоко в по-хладни води", обяснява рибарят бай Ненчо.
„Много е топло за цацата. Сафридът се изкупува в рамките на 5-7 лева, но на рибната борса се търгува 10-12 лева. Попчето по 12 лева го изкупуват, а на 14 лева го продават. И то не достига, понеже има доста рибни ресторанти“, категоричен е той.
По борсите цацата върви по 4 лева за килограм, а калканът стига до 40 лева за кило.
В момента е сезонът на мидите, юли-август ядката е най-пълна и най-хубава. На борсата вървят по 4 лв. за килограм, а в заведение по 10 лв. за порция натюр (с масло и чесън) от 500 г с черупките.
Пазар
"Цацата е само замразена. Мидите са си на 4 лева от много години насам, сафридът е на 12 лева, ако е пресен. Прясното попче се продава за 15 лева. Има и вносна риба – като лаврак и ципура. Прясна риба се намира все по-малко и може би затова е по-скъпа", коментира търговецът Петър Иванов.
Традиционно от пазара до чинията в ресторанта цената на морските продукти скача двойно.
Цацата идва замразена
Поскъпване
В разгара на сезона цената на рибата в морските курорти край Бургас хвръкна рязко нагоре. Порция пържена цаца с халба бира струва двайсетачка. Толкова излиза светлото пиво и ако е в комплект с пържени картофки.
Цацата и картофките са най-оборотните мезета от менютата на крайбрежните кръчми не само защото са подходящо мезе за биричка, но и защото цената им традиционно е най-ниска. Това лято обаче поскъпването е двойно.
По цялото южно крайбрежие не може да се намери пържена цаца под 10 лева, а в заведенията на първа линия цената на порцията стига и до 15 лв. Пържените картофки също са 10 лева, а гарнирани със сирене скачат на 13-14 лв. Халба изстудена бира, сервирана на пясъка, пък върви средно от 6 до 8 лева.
Борса
На рибните борси килограм цаца се продава за 5 лв., а хамсията и грацата са левче по-скъпи. Прясното попче, което преди началото на сезона струваше по 6-7 лв. килото, сега се продава за 14 лв. Най-евтино в момента след цацата и хамсията се продава замразената скумрия - 6,50 до 7,50 лв., следвана от беломорски сафрид за 10 лв. килограма.
Черноморският е поне с 30% нагоре, когато го има. Кефалът струва от 8 до 12 лв. в зависимост от размера, а деликатесният лефер удари 28 лв. Най-скъпо се търгува калканът - 35 лв. На рибната борса Краснодар в Бургас може да се намери ципура за 14 лв. и перки от ватус за 16 лв. Дребните, но вкусни черноморски скариди, струват 12 лв., а вносните кралски - от 16 до 20 лв.
С най-висока цена на борсата от готовите консервирани риби е сушеният чироз, който се предлага за 40 лева килото.
Неписано правило
Доскоро цените в кръчмите се определяха по неписано правило - порция риба струва толкова, колкото едно кило на борсата. В момента обаче кръчмарските цени са поскъпнали двойно. "Всичко поскъпва, затова и цените в заведенията се вдигат. Клиентите недоволстват, но и за нас не е лесно - плащаме по-високи наеми, по-високи сметки за ток, по-големи заплати и ако не вдигнем цените, ще фалираме", обяснява ресторантьор от Бургас.
Цените в заведенията на морето скочиха двойно
Новото неписано правило за цените в кръчмите е - цената на килограм риба да се умножи по 2 и така се формира колко ще струва порция от съответния вид риба. Изключения от правилото има само за най-скъпите видове, където надценката е по-малка.
На фона на цените на рибата мидите изглеждат направо евтини - белените ядки вървят по 12 лв., а с черупките - 4 лв. Сервирани обаче в заведение, цената на порция миди тутакси скача на 10-12 лв. Порция от по-скъпите риби като лефер и лаврак, изпечени на скара и сервирани в заведение, се предлага на цена от 40 до 80 лв. Пърженият сафрид или ципура са не по-малко от двайсетачка.
Ден година храни
"Нормално, ден година храни! Предвид, че хората разчитат само на един сезон, мисля, че е нормално цените да са по-високи, пък и то всичко скочи. Вижте цените в магазина! Цаца с биричка – това е класика за лятото! Лошото е, че я няма навсякъде. Ето това е третото заведение по алеята, в което питахме за трицона и нямаха и затова сме на сафрид, въпреки че слязохме до плажа да ядем цаца с бира", коментира Яна Иванова, клиент в едно от капанчетата на крайбрежната ивица във Варна.
Като няма цаца и сафридът е риба, но и той изчезва заради жегите
"Две бирички с цаца и картофки със сирене са около 25 лева“, заявяват Иван и Нина от София, които са успели да се докопат до така търсената трицона.
Преди дни стана ясно, че поне 90 на сто от цацата, която улавят най-големите български риболовци в Черно море, се изнася в чужбина. Сред най-големите пазари за страната ни е Португалия, посочиха от Асоциацията на производителите на рибни продукти.
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
Взимаме повече пари заради новите ваучери за храна
Даниел Бачорски побесня, изрече гневни думи
Царевичното брашно крие тайна? Здравен ефект, за който малцина подозират
Левът изчезва от банкоматите от 1 януари: Как ще теглим евро през 2026 г.
Влаковете тръгват по ново разписание
Съпричастност с монети: Варна показва как се гради доброто
Велико Търново се обедини в маратон с кауза
Мистерията с бетонираните тела, изплували от Дунав, свързана с изчезналите милиони от Белград
Шамани се опитаха да предскажат победителя в изборите в Чили, но духовете мълчат
Явор Божанков: Арогантността на властта събори правителството, не бюджетът
