Има ресторант, в който целият персонал е от роми и е ужасно вкусно
Няма по-гостоприемен етнос от нашия, казва собственикът
Геза Ашош е собственик на първия ромски ресторант в Унгария. Всички готвачи и келнери там са роми. И всички рецепти за ястията са ромски. Днес това е най-големият ресторант в град Бекеш. "В нашето семейство храната е култ. Многолюдни сме и когато се приготвя обяд или вечера на масата сядат десетки. Ромите имат поговорка, че колкото повече хора сядат на масата, толкова по-вкусна е храната", казва Ашош пред Deutshe Welle. Преди ресторантът на Геза е бил най-малкият в града, а сега е най-посещаваният.
"Мисля, че ако собственикът на ресторанта работи в своето собствено заведение, той просто повишава качеството и създава добавена стойност. Имам много клиенти, които изрично искат по време на вечерята да поседя на тяхната маса. Когато се налага и пийвам с тях. "
Геза е наясно, че предразсъдъците спрямо ромите в Унгария са широко разпостранени. В Бекеш ромският ресторант помага тези предразсъдъци да бъдат преодолени.
"Ромите могат да събират боклуци, да тършуват из контейнерите, да търгуват със старо желязо, но истинската ни сила е да посрещаме гости. Много малко етнически групи могат да бъдат толкова гостоприемни, както ромите. С ресторанта ми искам да покажа, че ние, ромите, не сме по-малоценни от другите. Нашата етническа група има много положителни страни и именно тях трябва да изкараме на преден план.", допълва Ашош.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден

By the way в Сл.бряг 70% от ресторантите са горе доло така!
By the way в Сл.бряг 70% от ресторантите са горе доло така!