×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще отбележи първите 100 дни от управлението си с митинг в Детройт
  • Ето какво ще е времето днес
  • Тръмп ще намали въздействието на автомобилните мита
  • След великденската ваканция, депутатите се събират за две заседания, започвайки с извънреден парламентарен контрол днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Храните в буркани могат да ни отровят


05 Август 2024, Понеделник, 17:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Ботулизъм, гастрит и стомашни разстройства са най-честите проблеми

Продуктите от домашното консервиране могат да се превърнат в смъртоносни, предупреждават здравните власти. Нито солта, нито оцетът, нито продължителното варене или замразяване неутрализират причинителите на ботулизма. Това е хранително отравяне, което може да има фатални последици, а причинителят се крие под самата капачка на стерилизирания буркан. Това обясняват от Министерството на земеделието и храните. На своята страница в интернет те са публикували списък с рисковете от консервирането на хранителни продукти в буркани.

Обяснява се за ботулизма, който се предизвиква от микроби, широко разпространени в природата. Причинител на болестта е микробът клостридия, който се среща в почвата и водата, върху зеленчуците и плодовете, като образува върху тях спори. Те са много устойчиви, издържат на многочасово варене и силно дезинфекциране. Затова дълго време се запазват във външната среда, но покълват при благоприятни условия. Вегетират във външна среда, но се размножават само при пълна липса на кислород. Точно такива условия се създават при консервиране в домашни условия с маринати на гъби, риба, месо, а също и в колбасите.

При размножаването си причинителят на ботулизма отделя бактериална отрова, наречена ботулинов токсин. Това е една от най-силните органични отрови, известни в природата.

Ако попадне в организма на човека дори в нищожно количество, може да се превърне в смъртно опасно вещество, обясняват здравните власти и са категорични, че най-често хранителните токсикози от ботулизъм идват от домашно консервирани храни, пише Труд.

В предупреждение на министерството се посочва още, че инкубационният период е от няколко часа до няколко дни, или симптоми могат да се появят средно от 6 часа след приема до 8-я ден. Началото е с проявата на гастроентерит. Наблюдават се болки в корема, гадене, повръщане, диария. Общо токсичните симптоми са: главоболие, световъртеж, сухота в устата, мускулна слабост, трудно или двойно виждане, разширени зеници, промени в говора и трудно преглъщане.

Наблюдава се частична парализа и ако тя не се лекува, може да прогресира и да обхване ръцете, краката, трупа и дихателните мускули. При забавяне, рискът от настъпване на смърт е много висок, поради спиране на дишането. 
Именно ботулиновият токсин се счита за най-силната органична отрова.

Минималната смъртоносна доза за човека е 100-150 нанограма. При адекватно лекувани пациенти смъртността достига до около 5 до 10%. Към болестта не се изработва имунитет, предупреждават още властите. Температурата на тялото обикновено остава нормална или леко повишена.

Общите симптоми на интоксикацията не дават възможност веднага да се заподозре болестта.
Затова трябва да се обърне внимание на замъгляването и раздвояването в очите, тези симптоми ще подскажат, съветват още от ведомството.

Особено опасни за консервиране са гъбите, които трудно се изчистват от полепналата пръст. Ако сте решили да си консервирате такива в саламура или марината, по никакъв начин не затваряйте бурканите с метални капачки. Подбирайте тези, които никъде нямат изгнило, нито плесен и ги измивайте много добре под течаща вода.

В повечето случаи бурканите, под чиито капачки вече се намира смъртоносният микроб, не могат да се различат на пръв поглед. Консервите не променят нито вкуса, нито цвета, нито миризмата си. Само понякога капачките са леко издути, отбелязват още здравните експерти.

Желателно е преди непосредствена консумация, домашно консервираните храни и най-вече месото в буркани, да се обработват термично още поне веднъж или два пъти. Добрата термична обработка цели и унищожаването на вируса на африканската чума, който е изключително устойчив. Продължителното варене е важно да е при постоянно висока температура от минимум 100 °.

Не се препоръчва и добавянето на прекалено много сол в бурканите като запазващ продуктите агент, както и допълнително прибавяне на консерванти. Консумацията на продуктите може да доведе до гастрит, стомашни възпаления и неразположение. Здравни експерти предупреждават да не се доверяваме на рецепти с отровни съставки. Дава се за пример добавка на “Син камък” (отрова за пръскане на лози) към сладкото от смокини.

Нищо не може да откаже българите, за които приготовлението и консумацията на домашно затворени консерви е традиция. Това потвърди пред репортер на “Труд news” Роска Стоименова от кюстендилското село Стоб.

“Всяка година сама си приготвям задължително домашна лютеница, лютивка и сладка. Като му дойде времето слагам и кисело зеле и туршийка”, заяви тя и добави: “Имам прекрасни условия за затварянето на буркани, изварявам ги в казана на открито, имам чудесно мазе, което е с постоянна хладна температура и няма защо да се притеснявам за консервите”.

Баба Роска има 4 внучета и споделя, че всички харесват палачинките и пържените филийки с домашно сладко. А зимата редовно си похапват от бабината лютеничка.

 “Тя е много по-вкусна от купешката, приготвям я със собствени продукти от моята градина. Наистина, ако са купени, няма да е толкова вкусно, а и ще излезе много скъпо. Да стане хубава лютеницата е нужно повече време. Варя я до късно вечерта, но си струва”, заявява още бабата.

“Не се притеснявам от бактерии и микроби, защото спазвям стриктна хигиена. Когато изваря бурканите, спазвам правилата за охлаждането им, после проверявам задължително капачките”, заявява още тя. Съветва винаги да се използват нови капачки и най-добре да се консервират продукти само собствено производство.

Сладкото от собствени плодове, забъркано на котлона у дома, не излиза скъпо и при всички случаи е по-вкусно от предлаганото в магазините. Това обясняват домакини от Шумен и уточняват, че сега е сезонът на джанките.

Те се приготвят лесно - за килограм плодове са нужни 700 грама или кило захар, с която престояват една нощ. После се варят около час и непременно се добавя лъжичка лимонтозу, също и индреше. Тази година захарта е под 2 лева. Буркани всеки има у дома, поясняват майсторки. От килограм джанки излизат 3 малки бурканчета със сигурно качество.

Вече може да се прави и сладко от смокини.  Почитателите на сладка си приготвят конфитюр и от кайсии.  По-евтино е, ако береш плодовете от градината си. Така бурканчето ще излезе на цена около 1 лев.


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона 29/04/2025, Вторник 22:00 0
Флагман.БГ На десния си крак носи бижута за... На десния си крак носи бижута за... 29/04/2025, Вторник 21:03 1
Големи проблеми с водата в...
Големи проблеми с водата в... 29/04/2025, Вторник 20:40 0
Млада жена нападна полицаи
Млада жена нападна полицаи 29/04/2025, Вторник 20:00 0
Флагман.БГ Спечели чисто нова кола Спечели чисто нова кола 29/04/2025, Вторник 19:40 0
Флагман.БГ Каза за българския футбол Каза за българския футбол 29/04/2025, Вторник 19:24 0
1
Коментара по темата
1.
Само
05.08.2024 18:18:59
0
6
Боклуците в LIDL и Кауфланд както и гнусотиите в пени маркет няма да ни отровят.
ВЕРВАЙТЕ МИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Отстраненият от шоуто готвач се появи на вечерната резервация с цветя и любовно послание Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Вече са договорени първите групи и стартираха резервациите за организираните пътувания Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона Добрин не завоюва колата от Турнирите, но получи награда за атрактивност Световен шампион пристига в Бургас Световен шампион пристига в Бургас Нафтата със силен трансфер Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици 60% дял на ВЕИ в мощностния баланс е критичен, поясни енергийният експерт Иван Хиновски Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Той сподели, че се съмнява кибератака да е причината за аварията на Иберийския полуостров, заради която няколко държави останаха без ток Големи проблеми с водата в... Големи проблеми с водата в... Хората във врачанско село бедстват Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Европол казва, че влиза от двете пристанища, поясни бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов Промяна в движението по "Тракия" утре Промяна в движението по "Тракия" утре Движението при 251-ви км, в посока Бургас, ще е в активната лента за няколко часа Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Гражданите настояват за реализацията й от години
Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Терористът е избягал със скутер Медведев отсече: Русия и САЩ са... Медведев отсече: Русия и САЩ са... Политикът счита, че няма да има крайно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон Драмата с тока не спря Григор Димитров Драмата с тока не спря Григор Димитров Българинът победи чисто великобританец Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака В Мадрид обаче не бързат с констатациите
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори