Яденето на тази риба може да удължи живота ви
Тя често се яде цяла - с главата, костите и всички органи
Учени от Медицинския факултет на университета Нагоя в Япония установиха, че яденето на определена риба е свързано с намалена смъртност по много причини. Резултатите от изследването им са публикувани в списанието Public Health Nutrition.
Говорим за малки риби. В Япония например са разпространени белият костур, мойвата, японската мириня и малките сушени сардини. Такава риба често се яде цяла: с главата, костите и всички органи. Според авторите тези компоненти са богати на микроелементи като калций и витамин А. Екипът е изследвал общо 80 802 участници на възраст от 35 до 69 години. През деветте години на проследяване 2482 участници са починали, като около 60% от тези смъртни случаи са причинени от рак.
Експертите са установили, че яденето на малки риби намалява риска от преждевременна смърт сред жените. Освен това, за значителен ефект, е достатъчно да ядете такава риба веднъж месечно.
Три паркинга ще облекчат паркирането до Детската болница
Рецепта за фолклорният герой на прехода Бахурът - ще се представи в Етнокухнята в Бургас
Кейт Уинслет осъжда пластичната хирургия в Холивуд и натиска върху младите и колеги
Италия е готова да посрещне 25-те Зимни олимпийски игри
Почти двойно поскъпване на стоматологичните услуги, зъболекарите оспорват данните
Роботът, който предвиди оставката на кабинета: На протеста усетих енергия за промяна
Фон дер Лайен към Тръмп: Не се меси в европейската политика
"Тук и сега" са ключовите тенденции за здравословен живот през 2026
Поморие вече има красива пейка за кърмене, обвита с крила на пеперуда
Ванеса Калинкова от Бургас със златен медал от световна олимпиада и бъдеще в българската наука
