Яденето на тази риба може да удължи живота ви
Тя често се яде цяла - с главата, костите и всички органи
Учени от Медицинския факултет на университета Нагоя в Япония установиха, че яденето на определена риба е свързано с намалена смъртност по много причини. Резултатите от изследването им са публикувани в списанието Public Health Nutrition.
Говорим за малки риби. В Япония например са разпространени белият костур, мойвата, японската мириня и малките сушени сардини. Такава риба често се яде цяла: с главата, костите и всички органи. Според авторите тези компоненти са богати на микроелементи като калций и витамин А. Екипът е изследвал общо 80 802 участници на възраст от 35 до 69 години. През деветте години на проследяване 2482 участници са починали, като около 60% от тези смъртни случаи са причинени от рак.
Експертите са установили, че яденето на малки риби намалява риска от преждевременна смърт сред жените. Освен това, за значителен ефект, е достатъчно да ядете такава риба веднъж месечно.
Зеленски разкри дали се плаши от избори и какво се планира за АЕЦ "Запорожие"
Известен актьор обвинен в серия изнасилвания
Дядо загина при пожар в Благоевград
Предстои бяла Коледа! Обявиха жълт код за обилен снеговалеж в почти цяла България
24/12/2025, Сряда 11:38
0
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли на границата със Сърбия
Украински дронове атакуваха Москва
Пускат VI блок на АЕЦ "Козлодуй" отново
24/12/2025, Сряда 10:58
0
Трагедия в спорта: 27-годишният Сиверт Гуторм Бакен е открит мъртъв в хотел в Италия
Зимата настъпва: В Северозападна България дъждът преминава в сняг, очаква се влошаване на времето
Българите пият по-малко домашна ракия, от Gen Z почти не посягат към нея
Взрив в Москва отне живота на двама полицаи и заподозрян при опит за задържане
Легендарният Елин Топузаков удари рамо на бургазлия
