9 невероятни ползи от пресните смокини
Смокините са сладък, сочен и много вкусен плод. Те могат да се консумират както пресни, така и сушени.
Пресните смокини са невероятно полезни, защото оказват благотворно влияние в много области – борят се със запека, лошото храносмилане, облекчават дори кашлицата, бронхита, имат огромни количества антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали.
Какво съдържат смокините?
Наличието на хранителни вещества в този плод е наистина впечатляващо. Смокините са изключителен източник на витамин А, В1, В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, хлор.
Кои са основните ползи от пресните смокини?
Отслабване
Фибрите в смокините помагат за изгарянето на мазнините и ускоряването на метаболизма. Все пак, те са калоричен плод с висок гликемичен индекс, което означава, че с количеството им не трябва да се прекалява.
Облекчават запека
Влакнините в смокините насърчават здравословното функциониране на червата. Това помага за редовно изхождане и детоксикиране на организма.
Понижават холестерола
Смокините съдържат освен фибри, които понижават холестерола, и пектин. Той също влияе изключително добре върху нивата на лошия холестерол, което предотвратява натрупване на плаки по стените на съдовете и втвърдяването им.
Превенция на сърдечносъдови заболявания
В смокините се съдържат завидни количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечносъдовото здраве. Тези мастни киселини намаляват риска от коварни и животозастрашаващи заболявания на сърцето. Смокините имат свойството да потискат ефекта на триглицеридите върху сърдечносъдовата система, а те са основен фактор в развитието на подобни заболявания.
Полезни в превенцията на рак на дебелото черво
Фибрите и антиоксидантите в смокините допринасят за регулирането на функцията на дебелото черво, извеждането на токсините от организма и нормалната обработка на храната. Тези влакнини регулират и стимулират здравословното движение на червата, което ги предпазва от развитие на злокачествени заболявания.
Помагат в контрола на диабета
Въпреки че са калорични и доста сладки, фибрите в смокините са главните виновници този плод да е така полезен в контрола на диабета. Смокините намаляват секрецията на инсулин и допринасят за запазване на стабилни нива на кръвната захар.
Понижават кръвното налягане
Смокините са с високо съдържание на калий, който балансира нивата на кръвното налягане за разлика от натрия.
Облекчават бронхит
Естествените биохимикали в смокините и в листата на дървото са идеални за приготвяне на чай. Чаят от листа на смокиня се използва и при астма, вирусни инфекции, кашлица.
Укрепват костите
Количествата калций в смокините не са никак малки. Този минерал е важен за здравето и плътността на костите. Калцият има свойството и да извежда токсините от организма.
- източник: az-jenata.bg
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
Взимаме повече пари заради новите ваучери за храна
Даниел Бачорски побесня, изрече гневни думи
Царевичното брашно крие тайна? Здравен ефект, за който малцина подозират
Левът изчезва от банкоматите от 1 януари: Как ще теглим евро през 2026 г.
Влаковете тръгват по ново разписание
Съпричастност с монети: Варна показва как се гради доброто
