×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Калин Стоянов: Днес започваме доставки на фургони за живеене във Воден
  • Президентът на Азербайджан ще помага на Нова Каледония да стане независима
  • Червен код и в Испания за жеги след съботните 44 градуса
  • Defence Express: Русия май е използвала нов дрон-камикадзе срещу Киев
  • Инцидент на река Марица: Турски каналджии простреляха гръцки граничар
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

HPV ваксините у нас не са задължителни, а трябва, защото са превенция на рак на маточната шийка


HPV ваксините у нас не са задължителни, а трябва, защото са превенция на рак на маточната шийка
Имам пациентки, които ми разказват, че от 30 години не са ходили на гинеколог, това е крайно погрешно и е нужна промяна, споделя началник на отделението по онкогинекология в КОЦ-Бургас
10 Юли 2024, Сряда, 09:42 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Ако имате неплатена глоба към КАТ не можете да излизате зад граница, същото трябва да е за профилактичните прегледи, добре ще е за самите пациенти, смята доц. Павел Добрев

- Доц. Добрев, вие завеждате отделението по онкогинекология в Комплексния онкологичен център в Бургас. Как се разви за последните години то и какво предстои занапред?

- С времето станахме база за обучение на специализанти, които могат да се докоснат до хирургията и да видят как тя е различна при онкологичните заболявания. Смятам, че има какво да помогнем и можем да развием младите хора. Защото такива определено липсват, а са нужни. Благодарение на съдействието на ръководството в частност проф. Христо Бозов, подадохме документи за клиника, което вдига нивото на отделението и ще можем да предложим на своите пациенти по-висок ценз на лечение. Това, поне на този етап, ще е единствената клиника в Бургас по отношение на гинекологичната помощ.

В пряко сътрудничество сме с Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, където съм преподавател. Разработваме много научни статии и лекции, които спомагат  за научния процес при младите студенти. Скоро имахме международен форум „Биоинфомед”, на който представихме изследване на изкуствен интелект и ехографски образ при наличие на патология в самата кухина на матката. Развиваме се в посока наука и ще даваме все повече в това отношение.

- Колко пациенти посещават отделението по онкогинекология годишно и кои са най-честите заболявания?

- На седмица, лично аз, преглеждам приблизително 60 пациентки. Палитрата от заболявания е голяма. Моите наблюдения са, че има динамика при карцинома на яйчника  и ендометриалния карцином. Искам да подчертая, че ендометриалния карцином вече се нарежда на трето място по заболеваемост и при честота на злокачественост при жените. Той е след карцинома на гърдата и след този на ректума. Профилактиката в този смисъл е задължителна.

- А какво трябва да правят жените, за да не стигат до вас?

- Ще започна по-отдалеч с малко статистика. Стряскащо е. Шесто място по заболеваемост при жените е ендоматреалния карцином. 417 367 нови случая за 2022 г. В САЩ той е четвъртия най-често срещан, а очакваната заболеваемост за 2023 г. е 66 570. В Европа броят на диагностицираните случаи надхвърля 130 000 за 2022 г. и диагностиката при рака на ендометреума е около 1.71%. При нас, според Националния раков регистър, през 2020 г. е бил на трето място по честота и злокачественост при жените - средно 8.2%.

Това са данни, които са вадени от НРР и от международни форуми, които са добра справка за пациентите, за да имат те някъкъв поглед и да видят, че това заболяване го има. И проблемите не спират, когато жената изпадне в менопауза. Много от пациентките разсъждават, че когато приключи менструацията, няма от какво и как да се разболеят. Напротив - когато една жена навлезе в менопауза, заболяванията са много повече, отколкото когато тя е във фертилна възраст. Банално е да преповтаряме, че профилактиката е важна. Но ще го повторим - днес имах 3 пациентки, които ми споделиха, че от 30 години не са посещавали лекар. Това ми е казвано не веднъж или два пъти.

На въпрос защо правят така, обикновено отговорът е „Знаем, че си неглижираме здравето, но... нямам време, нищо ми няма, добре съм” и т.н. оправдания. Когато обаче болката се появи, това е вече късен симптом,  който трудно можем да помогнем. Тоест моят съвет е по-често да се ходи на профилактичен преглед.

- Какви са някои от ранните симптоми и как могат да бъдат открити те?

- Най-важна е профилактиката. Ехографският преглед е сред основните методите за откриване на потенциални проблеми. Когато се направи гинекологичен преглед с цитонамазка, трансвагинална ехография, с която се оглеждат матката, тялото на матката и лигавицата на матката, както и двата яйчника - тогава погледът е върху цялостна картина. Иначе няма как да имаме правилна информация за всичко. На гинекологичен преглед те могат да се диагностицират ехографски.

Наскоро имах случай на жена с карцином на гърдата, която не ходила на лекар от 30 години. След диагностиката се видя патологично уголемяване на  лигавица на матката със съмнения за процес в самата кухина, който предстои да се докаже хистероскопски, за да разберем дали тази жена има нещо, свързано с онкологично заболяване.

Но това може да се профилактира и да се знае още от самото начало. Образната диагностика на първо място и впоследствие хистероскопията, ни дават много голямо предимство при лечението на пациенти. А жените с рак на гърдата също са обременени, защото много често, когато са HER позитивни, дават отклонения в малкия таз, тяло на матка. Решението го има, но самите пациенти трябва да са много по-отговорни.

- Чували сме за една ваксина, която се слага на малките момичета и значително намаля риска от развитие на подобни заболявания.

- Тази ваксина предпазва пациента до голяма степен  от HPV - човешкия папиломавирус, който в определени високорискови щамове, поразява шийката на матката. Ваксината, бих казал, е задължителна за момичета, които още не са водили полов живот , нямали са досег с HPV, защото това неминуемо може да се случи. В много от случаите при започване на сексуален живот на начална ранна възраст, слабата  информираност в училищата и от родители  за такъв тип заболявания и слабата информираност на самото общество за това какво представлява HPV, води до неглижиране на проблема. И идват пациентки в ранна възраст - на 19-20 години, при които изолираме високорисковите щамове на HPV, което притеснително и стресиращо за  самата пациентка .
Апелирам с две ръце - ваксините за HPV са хубави и помагат. Няма пълна гаранция, но това е вид превенция. Наблюдавам пациентки, които са с ваксина и такива, които са без. Наистина мога да кажа, че ваксината работи и трябва да има по-сериозна чуваемост в това отношение.

- Но тя не е задължителна в България, а препоръчителна. Кой трябва да информира пациентите?

- Отговорността, към момента, е на личните лекари, което малко се размива, защото според мен това трябва да се поеме от акушергинекологът. Една девойка или зряла жена отива на акушергинеколог - той разказва за HPV и за всички изменения. Може да се акцентира вниманието върху това заболяване. Личните лекари са достатъчно натоварени с огромен обем пациенти и административна работа. Някъде се губи връзката за тези ваксини. Личните ни лекари са отговорни и я презентират много правилно, но по трасето се губи връзката и нещо не се получава. Задават ми въпроси дали съм „за” или „против” тази ваксина. Винаги вдигам две ръце „за”.

- Има ли държави по света, където тя е задължителна?

- В Австралия, мисля, че започнаха от 1991 г. да ваксинират задължително за HPV. През 2050 г., по настоящи прогнози, там се очаква да имат 0.001% заболеваемост. В Европа се ваксинират и момчета. HPV е нещо, което поразява тихомълком и прави нещата лоши постепенно.

- Имате ли конкретна методология, по която се лекуват хората с тежката диагноза рак?

- Онкологичноболните пациенти са много специфични. Аз лично никога не отписвам никого до последния момент - колкото и зле да се чувстват и колкото и лоши да са показателите. Трябва да сме до голяма степен и психолози. Реакцията на лекуващия лекар трябва да е хладнокръвна и да вдъхва доверие на пациентите, колкото и зле да е ситуацията. Затова правилното и стратегическо построеното лечение - диагностика, лечение, операция - са толкова важни.

Всеки пациент се разглежда по различен начин, отделно, защото няма как да бъде сложен в една и съща рамка с други. Напротив - трябва да се избере специфично лечението за всеки един човек. Смятам, че точно това правим и затова имаме успехи. Постигнахме това с времето. Не на последно място е и техниката, с която работим. Успяхме да закупим уреди от високо ниво в лапороскопската и хистероскопската апаратура и това прави огромна разлика в лечението.

- Какво може да се направи да се събуди личната отговорност у пациентите?

- Не знам. По-скоро смятам, че в страните с такава профилактика има система, която работи. Да не кажа принуждение, но пасивно задължение да се ходи на такива прегледи. Ефектът ще е много по-добър. Вижте, ако имаме глоба към КАТ, не можем да отидем зад граница. Ето това, според мен, е методът. Да се върне топката и в пациента. Повечето казват, че нямат време да отидат на преглед, но ако има ограничения, в случай, че не са, то почти със сигурност те ще намерят времето. И това ще е за тяхно добро.

- Колко често препоръчвате на пациентките да правят прегледи?

- В менопауза един път на всеки шест месеца. Веднъж годишно е на практика задължително. За жени над 47-годишна възраст - два пъти в годината. Прегледът е стандартен, не отнема повече от 20-25 минути. Съветвам за пореден път: Отделете това време, за цитонамазка, за ехография - за да знаете, че в следващата една година сте в нормално здраве, макар да не е сигурно, че нищо няма да се появи. Но когато се хване навреме, то е много по-лечимо, отколкото когато закъснееш.

 


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Кати шокира мрежата със секси снимки Кати шокира мрежата със секси снимки 21/07/2024, Неделя 19:00 1
Флагман.БГ Турист се удави на плажа в Приморско Турист се удави на плажа в Приморско 21/07/2024, Неделя 16:32 2
България Всички новини
Кати шокира мрежата със секси снимки Кати шокира мрежата със секси снимки Ретро звездата се е държала арогантно с униформените полицаи, които са свалили номера на колата й Край на матурата по математика след 12 клас Край на матурата по математика след 12 клас Зрелостниците явяващи се на това ДЗИ са вече под 3 процента Какво е състоянието на Иван Гарелов след инцидента в Свети Влас Какво е състоянието на Иван Гарелов след инцидента в Свети Влас Четвърти ден промяна няма, а това не е добра новина  За безопасно пресичане! Да се сложи допълнителна маркировка на пешеходните пътеки в Бургас, предлагат съветници За безопасно пресичане! Да се сложи допълнителна маркировка на пешеходните пътеки в Бургас, предлагат съветници В Бургас, само за изминалите 5 месеца на 2024 година, са отчетени 147 ранени и 7 загинали Турист се удави на плажа в Приморско Турист се удави на плажа в Приморско Дете сигнализира на спасителите за удавника от Чехия Помните ли Кървавия Мерт? Слабичкият младеж посече с брадва майка и дете, а днес вече... Помните ли Кървавия Мерт? Слабичкият младеж посече с брадва майка и дете, а днес вече... Джебелчанинът излежа една трета от присъдата си   Всички питат коя е тази красавица - днес с официална рокля, утре слага полицейската униформа Всички питат коя е тази красавица - днес с официална рокля, утре слага полицейската униформа Рая Методиева е избрана за най-красива абитуриентка за тази година Багери разрушиха легендарната база на "Пиргосплод" в Бургас, вижте какво ще се изгради Багери разрушиха легендарната база на "Пиргосплод" в Бургас, вижте какво ще се изгради Модерен ритейл център ще се построи на площадката до две години  Кола гори на АМ "Тракия" край Калугерово Кола гори на АМ "Тракия" край Калугерово Има задръстване в посока София Днес любим курорт на всички, а преди бе недостъпен за обикновения българин Днес любим курорт на всички, а преди бе недостъпен за обикновения българин 66 години от създаването на Слънчев бряг
Откриха тунел с ширина 100 метра под повърхността на нашия спътник Откриха тунел с ширина 100 метра под повърхността на нашия спътник В него учените може да построят първата база на спътника на Земята Турция стана водещ износител на телевизионни драми в глобален мащаб Турция стана водещ износител на телевизионни драми в глобален мащаб Поредиците се продават успешно в над 100 страни по света Отборът на бежанците пристигна в олимпийското село Отборът на бежанците пристигна в олимпийското село Игрите започват на 26 юли Идва чума по кози и овце Идва чума по кози и овце Огнището е близо до България  Най-после е щастлива Най-после е щастлива Тя е много влюбена  Принцесата на Дубай се разведе с мъжа си по Инстаграм Принцесата на Дубай се разведе с мъжа си по Инстаграм Шейха Махра заряза съпруга си с 2 изречения и без никакви обяснения Как Бойко роди най-популярното меме Как Бойко роди най-популярното меме В последните дни социалните мрежи са буквално залети с хумористични изображения и видеоклипове, които си правят майтапи с реакцията на лидера на ГЕРБ по време на брифинг в парламента на 5 юли Почина капитан Атанас Илев - последният български офицер, участвал във Втората световна война Почина капитан Атанас Илев - последният български офицер, участвал във Втората световна война Капитан Илев си отиде навръх големия празник Илинден Пречат на пожарникарите да гасят в Гърция Пречат на пожарникарите да гасят в Гърция Огнеборците само наблюдават пожара, гасят от гръцка страна, заяви шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов Самолетите от Испания ще зареждат вода от яз. „Жребчево“, забранява се влизането с лодки и джетове Самолетите от Испания ще зареждат вода от яз. „Жребчево“, забранява се влизането с лодки и джетове Ограничението бе въведено заради международните самолети, които използват водата от язовира за гасене на бушуващите у нас пожари
Димитър КУМАНОВ, еколог Димитър КУМАНОВ, еколог Масово палят гори, за да освобождават земя за други цели Виц на деня Виц на деня - Мило, какво ще направиш ако ме отвлекат?
- Никога няма да те забравя!
Виц на деня Виц на деня Млади съпрузи:
- Преди да се оженим, ти ми обещаваше купища от злато, а сега непрекъснато мълчиш!
- Мълчанието е злато, мила.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - По какво си личи,че една блондинка е трила файл на компютъра?
- По следите от гума на монитора!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори