×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Калин Стоянов: Днес започваме доставки на фургони за живеене във Воден
  • Президентът на Азербайджан ще помага на Нова Каледония да стане независима
  • Червен код и в Испания за жеги след съботните 44 градуса
  • Defence Express: Русия май е използвала нов дрон-камикадзе срещу Киев
  • Инцидент на река Марица: Турски каналджии простреляха гръцки граничар
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Международен симпозиум събра учени от цял свят в Бургас


04 Юли 2024, Четвъртък, 18:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Те ще обсъдят новостите в областта на науката, като акцентът ще попадне върху изкуствения интелект в биологията и медицината

Като вече утвърдено събитие в календара на научните конференции в България и Европа, третият Международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина (BioInfoMed 2024) събра на едно място учени от нашата страна и от чужбина в Бургас. Събитието се провежда от 04 до 06 юли в Международен конгресен център – Бургас.

„Радвам се, че за трета поредна година в нашия град се открива този симпозиум. Поздравявам целия организационен комитет и всички, които участват с научни трудове. Впечатляващо е, че имаме 172 участника и 49 доклада. Бих желал да отбележа, че авторите на  докладите, които обединяват много интересни теми, свързани с биология, медицина, изкуствен интелект, са екипи от опитни учени и млади изследователи. Считам за важно, ние, които притежаваме по-голям опит в науката, да го споделяме с по-младите“, бяха думите на проф. д-р Христо Бозов, дм, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ при откриването на събитието. Той добави, че университетът винаги ще подкрепя такива симпозиуми.

„Пожелавам  на този симпозиум да породи не само смислен обмен на опит, но и да провокира нови идеи. Дълбоко вярвам, че обединението на толкова много умове в областта на тази интегрирана наука ще помогне, поне отчасти, за отговор на предизвикателствата на нашето време“, каза Михаил Ненов, зам.-кмет „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ към Община Бургас.

Председателят на Международната конференция проф. Сотир Сотиров поздрави участниците след, което даде думата на проф. Таня Пенчева от Българска академия на науките като съорганизатор на събитието. Тя сподели, че с вече реализираното трето издание на симпозиума, той се превръща в  устойчиво събитие в научния годишен календар. Проф. Пенчева отбеляза, че се спазва традицията за разширяване на географията на поканените лектори – през тази година с присъствието на учени от Индия и Швейцария.

Проф. Бойко Георгиев-Рюег от Изследователския институт Давос, който е съорганизатор,  също поздрави участниците и гостите на симпозиума, макар и онлайн. Той сподели радостта си от успешната колаборация и изрази надежда, че в бъдеще ще продължи това добро сътрудничество.

Конференцията е насочена към най-съвременните изследвания и иновации в областта на биомедицината, биоинформатиката, изкуствения интелект, компютърни технологии, обществено здраве и качество на живот. След строг процес на рецензиране, пълните доклади ще бъдат публикувани като сборник от конференции в поредица от книги на “Springer”.
 
Организатори на събитието са Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, Изследователски институт Давос, Швейцария, Съюз на учените в България: Секция „Информатика” и Секция „Биомедицинско инженерство”. Международният симпозиум се провежда с подкрепата на Община Бургас, фирма „Фот“ и Югоизточен дигитален иновационен хъб.

Генерални председатели в програмния комитет са проф. Сотир Сотиров от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, проф. Таня Пенчева от БАН, проф. Бойко Георгиев-Рюег - заместник-директор в Изследователски институт Давос и ръководител на програма „Биомедицинско развитие“, проф. Януш Качпржик - професор по компютърни науки в Институт за системни изследвания към Полска академия на науките.

Гост-лектори в събитието са проф. Бойко Георгиев-Рюег, който ще представи „Базирано на изкуствен интелект при откриване на травматични фрактури в тораколумбалния гръбначен стълб“; Проф. Ованес Мекенян, ръководител на Лабораторията по математична химия към университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Той ще представи „Механични подходи за прогнозиране на крайни точки от по-високо ниво“; Проф. Ги Де Тре ще говори на тема „Истинността на данните в системите за подпомагане на вземането на решения и генеративния изкуствен интелект“. Той е професор в катедрата по телекомуникации и обработка на информация на факултета по инженерство и архитектура в университета в Гент, Белгия; Проф. Кристина Групчева, която ще представи „Трансплантация на амниотична мембрана – перцептивни, визуални, козметични резултати“. Тя е член-кореспондент на Българската академия на науките в област „Медицински науки“ и д-р Мария А. Митева, която ще говори на тема „Подход на изкуствен интелект за прогнозиране на инхибитори на ензими, метаболизиращи лекарствата и транспортери за проектиране на по-безопасни лекарства“. Д-р Митева е директор изследвания в INSERM. В момента тя е главен редактор на „Напредък и приложения в биоинформатиката и химията“ (Dove Medical Press Ltd), Франция.

Всяка година интересът към форума расте и увеличава географията на участниците. Вече традиционно с доклади се включват учени от България, Мексико, Индия, Великобритания, Франция, Белгия, Полша, Турция, Норвегия, Великобритания, Мароко, Чехия, Швейцария и други страни.

През трите дена на международния симпозиум множеството водещи учени, изследователи и професионалисти ще представят своите научни трудове и практики. Те ще обсъдят новостите в областта на тези клонове на науката, като акцентът ще попадне върху изкуствения интелект в биологията и медицината.

 


Флагман.БГ Кати шокира мрежата със секси снимки Кати шокира мрежата със секси снимки 21/07/2024, Неделя 19:00 1
Флагман.БГ Турист се удави на плажа в Приморско Турист се удави на плажа в Приморско 21/07/2024, Неделя 16:32 2
България Всички новини
Кати шокира мрежата със секси снимки Кати шокира мрежата със секси снимки Ретро звездата се е държала арогантно с униформените полицаи, които са свалили номера на колата й Край на матурата по математика след 12 клас Край на матурата по математика след 12 клас Зрелостниците явяващи се на това ДЗИ са вече под 3 процента Какво е състоянието на Иван Гарелов след инцидента в Свети Влас Какво е състоянието на Иван Гарелов след инцидента в Свети Влас Четвърти ден промяна няма, а това не е добра новина  За безопасно пресичане! Да се сложи допълнителна маркировка на пешеходните пътеки в Бургас, предлагат съветници За безопасно пресичане! Да се сложи допълнителна маркировка на пешеходните пътеки в Бургас, предлагат съветници В Бургас, само за изминалите 5 месеца на 2024 година, са отчетени 147 ранени и 7 загинали Турист се удави на плажа в Приморско Турист се удави на плажа в Приморско Дете сигнализира на спасителите за удавника от Чехия Помните ли Кървавия Мерт? Слабичкият младеж посече с брадва майка и дете, а днес вече... Помните ли Кървавия Мерт? Слабичкият младеж посече с брадва майка и дете, а днес вече... Джебелчанинът излежа една трета от присъдата си   Всички питат коя е тази красавица - днес с официална рокля, утре слага полицейската униформа Всички питат коя е тази красавица - днес с официална рокля, утре слага полицейската униформа Рая Методиева е избрана за най-красива абитуриентка за тази година Багери разрушиха легендарната база на "Пиргосплод" в Бургас, вижте какво ще се изгради Багери разрушиха легендарната база на "Пиргосплод" в Бургас, вижте какво ще се изгради Модерен ритейл център ще се построи на площадката до две години  Кола гори на АМ "Тракия" край Калугерово Кола гори на АМ "Тракия" край Калугерово Има задръстване в посока София Днес любим курорт на всички, а преди бе недостъпен за обикновения българин Днес любим курорт на всички, а преди бе недостъпен за обикновения българин 66 години от създаването на Слънчев бряг
Откриха тунел с ширина 100 метра под повърхността на нашия спътник Откриха тунел с ширина 100 метра под повърхността на нашия спътник В него учените може да построят първата база на спътника на Земята Турция стана водещ износител на телевизионни драми в глобален мащаб Турция стана водещ износител на телевизионни драми в глобален мащаб Поредиците се продават успешно в над 100 страни по света Отборът на бежанците пристигна в олимпийското село Отборът на бежанците пристигна в олимпийското село Игрите започват на 26 юли Идва чума по кози и овце Идва чума по кози и овце Огнището е близо до България  Най-после е щастлива Най-после е щастлива Тя е много влюбена  Принцесата на Дубай се разведе с мъжа си по Инстаграм Принцесата на Дубай се разведе с мъжа си по Инстаграм Шейха Махра заряза съпруга си с 2 изречения и без никакви обяснения Как Бойко роди най-популярното меме Как Бойко роди най-популярното меме В последните дни социалните мрежи са буквално залети с хумористични изображения и видеоклипове, които си правят майтапи с реакцията на лидера на ГЕРБ по време на брифинг в парламента на 5 юли Почина капитан Атанас Илев - последният български офицер, участвал във Втората световна война Почина капитан Атанас Илев - последният български офицер, участвал във Втората световна война Капитан Илев си отиде навръх големия празник Илинден Пречат на пожарникарите да гасят в Гърция Пречат на пожарникарите да гасят в Гърция Огнеборците само наблюдават пожара, гасят от гръцка страна, заяви шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов Самолетите от Испания ще зареждат вода от яз. „Жребчево“, забранява се влизането с лодки и джетове Самолетите от Испания ще зареждат вода от яз. „Жребчево“, забранява се влизането с лодки и джетове Ограничението бе въведено заради международните самолети, които използват водата от язовира за гасене на бушуващите у нас пожари
Димитър КУМАНОВ, еколог Димитър КУМАНОВ, еколог Масово палят гори, за да освобождават земя за други цели Виц на деня Виц на деня - Мило, какво ще направиш ако ме отвлекат?
- Никога няма да те забравя!
Виц на деня Виц на деня Млади съпрузи:
- Преди да се оженим, ти ми обещаваше купища от злато, а сега непрекъснато мълчиш!
- Мълчанието е злато, мила.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - По какво си личи,че една блондинка е трила файл на компютъра?
- По следите от гума на монитора!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори