×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Калин Стоянов: Днес започваме доставки на фургони за живеене във Воден
  • Президентът на Азербайджан ще помага на Нова Каледония да стане независима
  • Червен код и в Испания за жеги след съботните 44 градуса
  • Defence Express: Русия май е използвала нов дрон-камикадзе срещу Киев
  • Инцидент на река Марица: Турски каналджии простреляха гръцки граничар
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скача броят на неграмотните младежи в 36% от областите у нас


04 Юли 2024, Четвъртък, 17:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Това представлява риск за икономическото развитие на някои региони

Тревожни изводи за образованието и нивото на грамотност в България, показва одитът на Сметна палата, обхванал периода от януари 2019 година до края на юни 2023 година, озаглавен "Осигуряване на качеството на училищното образование".

Поставената национална цел за намаляване на дела на неграмотните лица до под 1,5% за отделни възрастови групи е постигната. Но в 36% от областите в страната делът на неграмотните на възраст 20-29 г. е по-висок. Това се отнася и за 41% от общините за възрастовата група 9-13 г., като в някои общини делът на хората, които не могат да четат и да пишат, надхвърля 10%.

Най-високи нива на неграмотност са наблюдават в областите Сливен, Добрич, Ямбол, Ловеч, Силистра, Стара Загора. Към 2021 г. с най-голям дял на неграмотни жители е област Сливен (4,3% от възрастовата група 9-18 г., а за 20-29-годишните – 7,9% ).

"Първенци" при общините в негативната класация са общините Перущица и Крушари – там съответно 17,8% от населението на възраст 9-18 г. и 19,3% от младежите между 20 и 29 г. не могат да четат и да пишат. Сред общините с нива на неграмотност над 10 на сто в отделните възрастови групи са още Криводол, Малко Търново, Гурково, Мъглиж, Чирпан, Невестино, Ябланица, Стралджа.

Тези високи нива на неграмотност, предвид същественото им влияние върху възможността на формиране на качествена работна сила, пораждат рискове за икономическо развитие на част от областите и общините в страната.

Нивото на неграмотност е най-високо при населението от ромски етнос и най-ниско сред българската и турската етническа група. Неграмотността в селата е два пъти по-висока от тази в градовете. Това поражда рискове за задълбочаване на проблемите с обезлюдяването на по-слабо развитите селски райони. Невъзможността да бъдат компенсирани социалните, икономическите и образователните ограничения на семейната среда и да се осигури равен достъп до качествено образование на всички деца води до поколенческа мултипликация на неграмотността.

Позиционирането на България по отношение постигането на целта за качествено образование на ООН е крайно негативно. Данните за 2023 г. показват, че страната ни не само е много далеч от средните нива на ЕС, но и продължава да се отдалечава, като в сравнение с 2022 г. темпът се засилва.

Качеството на образованието у нас в три основни познавателни области – четивна, математическа и природонаучна грамотност, се измерва и чрез Програмата за международно оценяване на учениците (Programme for International Student Assessment - PISA).

Последните три изследвания - от 2012 г., 2015 г. и 2018 г., показват, че четивната грамотност на учениците поставя България неизменно в групата на страните с резултат значително под средния за ОИСР, наред с държави като Колумбия, Бразилия, Малайзия, Йордания, Мексико, Черна гора, Кипър, Коста Рика, Уругвай, Румъния, Турция, Тринидад и Тобаго, Чили. Средното ниво на четивна грамотност на българските ученици е с около 60 точки по-ниско от средното ниво за всички страни, участвали в трите изследвания. Имаме два пъти по-висок относителен дял на функционално неграмотните 15-годишни ученици в сравнение със средната стойност за ЕС.

Резултатите на българските ученици по математика също показват значително по-ниска степен на грамотност (с 55 точки) в сравнение със средните резултати на всички участници в изследването. Нашите резултати са съпоставими със Сърбия, Турция, Румъния, Кипър, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Казахстан. По този показател сме на предпоследно място в рамките на ЕС (формат 27 държави-членки). Делът на учениците със слаби постижения в България по математика е два пъти по-висок в сравнение със средните за ЕС през целия изследван период, което индикира съществени пропуски в качеството на обучението по математика.

При представянето на българските ученици в областта на природните науки отново сме със значително по-ниски резултати в сравнение със средните за ОИСР. Стойността е най-ниска през 2018 г. В същото време, тенденцията за ОИСР е обратна – на повишение на резултатите. ОИСР изрично обръща внимание, че България бележи един от най-големите спадове през 2018 г. в резултатите по природни науки.

Данните за 2023 г. показват, че относно целта на ООН - да се осигури приобщаващо и справедливо качествено образование и насърчаване на възможностите за обучение през целия живот за всички, страната ни е не само много далеч от средните нива на ЕС , но и продължава да се отдалечава от постигането на целта, като в сравнение с 2022 г. темпът на отдалечаване се засилва - от -0,3 до -1,4. Единствено Румъния е с по-лош статус спрямо средното за ЕС, но за разлика от България не се отдалечава от целта си.

Резултатите от зрелостните изпити също показват тревожно ниски нива на грамотност на българските зрелостници, измерени по националните подходи и критерии за оценяване. Същевременно, за да се компенсират дефицитите в качеството на образователния процес, значителен дял от родителите допълнително заплащат уроци извън училище за подготовка на учениците от всички възрасти. Размерите на паралелното образование в страната са обезпокоителни – близо 60 на сто от родителите плащат за частни уроци.

България е на едно от последните места в ЕС по относителен дял на младежите, които нито учат, нито работят, във възрастта от 18 до 34 г. – на 23-то място от 27. В същото време делът на работодателите, които срещат трудности при намирането на необходимите им специалисти и работници, нараства до 74,6 на сто, като липсват ключови компетентности като инициативност и предприемачество, дигитални способности и умения за учене, умения за писане и изразяване на правилен и разбираем български език.

Значителен дял от завършилите студенти по педагогика (около 50 на сто) не се реализират като преподаватели. Има недостиг на педагогически специалисти по отделни предмети и в регионален план, над 3 на сто от учителите са без правоспособност, почти 8 на сто преподават предмети, за които не са правоспособни. Възрастовата структура на педагогическите специалисти в страната продължава да се влошава.

Повишава се броят на иновативните училища, разработващи по нов начин учебно съдържание, учебни планове и учебни програми, но не се внедряват добрите практики в цялата образователна система.

Механизмът за оценяване и одобряване на учебниците и учебните помагала се нуждае от съществени промени, тъй като не осигурява в необходимата степен разбираемо и добре разработено съдържание в съответствие с възрастовите характеристики на учениците.

Резултатите от проведеното за целите на одита национално представително изследване сред родители, ученици във втори гимназиален етап на средното образование, декани на факултети и ръководители на други структурни звена във висшите училища, директори на училища и учители, ясно показва, че са нужни промени в образованието в България, за да може да се повиши неговото качество и една от основните сфери за промяна са именно учебниците и учебните помагала.

Сметната палата дава на министъра на образованието и науката общо 21 препоръки и 7 подпрепоръки. Сред тях са да се предприемат неотложни действия за приемане на държавния образователен стандарт за управление на качеството на институциите, за приемане на методология, обвързваща финансовото подпомагане на училищата с по-високото качество на образованието, действия за тематични анализи за ефективността на учебните програми и др. Препоръките трябва да бъдат изпълнени до края на 2025 г.
 


В категории: Просвета


3
Коментара
Флагман.БГ Турист се удави на плажа в Приморско Турист се удави на плажа в Приморско 21/07/2024, Неделя 16:32 1
Флагман.БГ Кола гори на АМ "Тракия" край Калугерово Кола гори на АМ "Тракия" край Калугерово 21/07/2024, Неделя 15:33 0
3
Коментара по темата
3.
d-r Mengele
04.07.2024 22:27:37
0
2
Е как нема да скача неграмотността, бре - то само мангал у тая територия, б@си!
2.
XX
04.07.2024 19:37:31
2
3
Супер!

ЕС, демокрация!
1.
Мара
04.07.2024 18:30:11
3
9
Че те даскалите неграмотни,какви ученици да възпитат,отделно родителите са прости и резултата е налице
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Край на матурата по математика след 12 клас Край на матурата по математика след 12 клас Зрелостниците явяващи се на това ДЗИ са вече под 3 процента Какво е състоянието на Иван Гарелов след инцидента в Свети Влас Какво е състоянието на Иван Гарелов след инцидента в Свети Влас Четвърти ден промяна няма, а това не е добра новина  За безопасно пресичане! Да се сложи допълнителна маркировка на пешеходните пътеки в Бургас, предлагат съветници За безопасно пресичане! Да се сложи допълнителна маркировка на пешеходните пътеки в Бургас, предлагат съветници В Бургас, само за изминалите 5 месеца на 2024 година, са отчетени 147 ранени и 7 загинали Турист се удави на плажа в Приморско Турист се удави на плажа в Приморско Дете сигнализира на спасителите за удавника от Чехия Помните ли Кървавия Мерт? Слабичкият младеж посече с брадва майка и дете, а днес вече... Помните ли Кървавия Мерт? Слабичкият младеж посече с брадва майка и дете, а днес вече... Джебелчанинът излежа една трета от присъдата си   Всички питат коя е тази красавица - днес с официална рокля, утре слага полицейската униформа Всички питат коя е тази красавица - днес с официална рокля, утре слага полицейската униформа Рая Методиева е избрана за най-красива абитуриентка за тази година Багери разрушиха легендарната база на "Пиргосплод" в Бургас, вижте какво ще се изгради Багери разрушиха легендарната база на "Пиргосплод" в Бургас, вижте какво ще се изгради Модерен ритейл център ще се построи на площадката до две години  Кола гори на АМ "Тракия" край Калугерово Кола гори на АМ "Тракия" край Калугерово Има задръстване в посока София Днес любим курорт на всички, а преди бе недостъпен за обикновения българин Днес любим курорт на всички, а преди бе недостъпен за обикновения българин 66 години от създаването на Слънчев бряг Този сладолед отговаря на вашата зодия Този сладолед отговаря на вашата зодия Вижте следващите предложения, пробвайте, няма да съжалявате!
Турция стана водещ износител на телевизионни драми в глобален мащаб Турция стана водещ износител на телевизионни драми в глобален мащаб Поредиците се продават успешно в над 100 страни по света Отборът на бежанците пристигна в олимпийското село Отборът на бежанците пристигна в олимпийското село Игрите започват на 26 юли Идва чума по кози и овце Идва чума по кози и овце Огнището е близо до България  Най-после е щастлива Най-после е щастлива Тя е много влюбена  Принцесата на Дубай се разведе с мъжа си по Инстаграм Принцесата на Дубай се разведе с мъжа си по Инстаграм Шейха Махра заряза съпруга си с 2 изречения и без никакви обяснения Как Бойко роди най-популярното меме Как Бойко роди най-популярното меме В последните дни социалните мрежи са буквално залети с хумористични изображения и видеоклипове, които си правят майтапи с реакцията на лидера на ГЕРБ по време на брифинг в парламента на 5 юли Почина капитан Атанас Илев - последният български офицер, участвал във Втората световна война Почина капитан Атанас Илев - последният български офицер, участвал във Втората световна война Капитан Илев си отиде навръх големия празник Илинден Пречат на пожарникарите да гасят в Гърция Пречат на пожарникарите да гасят в Гърция Огнеборците само наблюдават пожара, гасят от гръцка страна, заяви шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов Самолетите от Испания ще зареждат вода от яз. „Жребчево“, забранява се влизането с лодки и джетове Самолетите от Испания ще зареждат вода от яз. „Жребчево“, забранява се влизането с лодки и джетове Ограничението бе въведено заради международните самолети, които използват водата от язовира за гасене на бушуващите у нас пожари Предсказанията на „Семейство Симпсън“ за 2024 година започнаха да се сбъдват и всички са ужасени от това Предсказанията на „Семейство Симпсън“ за 2024 година започнаха да се сбъдват и всички са ужасени от това Предсказанията на сериала са безумно точни...
Димитър КУМАНОВ, еколог Димитър КУМАНОВ, еколог Масово палят гори, за да освобождават земя за други цели Виц на деня Виц на деня - Мило, какво ще направиш ако ме отвлекат?
- Никога няма да те забравя!
Виц на деня Виц на деня Млади съпрузи:
- Преди да се оженим, ти ми обещаваше купища от злато, а сега непрекъснато мълчиш!
- Мълчанието е злато, мила.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - По какво си личи,че една блондинка е трила файл на компютъра?
- По следите от гума на монитора!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори