×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Мавритания, 15 души починали, 150 изчезнали
  • Интензивен е трафикът на някои гранични пунктове с Румъния, Сърбия и Турция
  • ВАС потвърди отстраняването на кмета на варненския район „Приморски“
  • Обявиха оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури
  • Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница
  • Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Румен Рунков, д.м., съдов хирург в МБАЛ „Бургасмед“: В топлото време не неглижирайте венозните и артериални проблеми


Д-р Румен Рунков, д.м., съдов хирург в МБАЛ „Бургасмед“: В топлото време не неглижирайте венозните и артериални проблеми
Д-р Румен Рунков е съдов хирург с 39-годишен професионален стаж, от юни e част от екипа на Клиниката по Съдова хирургия в МБАЛ „Бургасмед“
03 Юли 2024, Сряда, 09:59 ч.
Автор: Димитър КИРЯКОВ

Ако крайникът ви стане „бял като платно“ или синкав, потърсете спешно специалист

Д-р Румен Рунков, д.м., от юни тази година е част от екипа на Клиниката по Съдова хирургия в МБАЛ „Бургасмед“. Той е съдов хирург с 39-годишен професионален стаж. Преди година защитава дисертация и придобива докторска степен. Д-р Рунков работи спешна и планова артериална и венозна хирургия, възстановяване на нормално кръвоснабдяване при диабетици и оперативни намеси при диабетно стъпало, AV фистули и катетри.

- Д-р Рунков, свидетели сме на екстремни жеги това лято. Как това предизвикателство се отразява на хората с венозни заболявания и какви са вашите съвети към тях?

- Относно пациентите с венозни заболявания, по-високите температури водят до повишаване на оплакванията от умора, тежест в долните крайници, особено изразени във втората половина на денонощието. Могат да се появят също кожни промени, сърбеж в областта на крайниците и при някои пациенти мъчителни мускулни крампи предимно вечер или сутрин при събуждане. Това налага тези пациенти да си плануват преглед при специалист по съдова хирургия още напролет – през април и да започнат венотонична терапия през май с продължителност до края на топлия сезон. Спешни консултативни прегледи се налагат при асиметричен оток на крайниците с дискомфорт и болка в оточния крайник, локално зачервяване по хода на вече разширени вени. След консултация със съдов хирург и доказана дълбока венозна тромбоза се налага адекватно антикоагулантно лечение и съответен постелен режим на пациента, поради опасност от усложнение на заболяването като белодробна емболия. При другата група пациенти с възходящ повърхностен тромбофлебит, преминал над средната половина на бедрото, се налага спешна оперативна намеса – прекъсване на повърхностната вена в зоната на преминаване към дълбоката вена. Целта на тази интервенция е предотвратяване на белодробна емболия.

- Каква роля играе наследственият фактор за появата на венозно заболяване?

- Счита се, че наследственият фактор е основна предпоставка за венозно заболяване. Хората, които имат близки роднини с разширени вени или венозни тромбози е уместно на си направят консултация със съдов хирург и съответно ехо-доплерова диагностика и уточняване състоянието на венозната система. Трябва да се знае, че венозните заболявания са с хронично-прогресиращо развитие, като тук влияние имат високата температура, натоварване на крайниците – прав стоеж на едно място без движение дълго време, продължително време седнал със спуснати крака. Като начин за забавяне на развитието на заболяването е необходимо да се избягват тези положения на крайниците и през топлия период хората с венозни заболявания да приемат венотонични медикаменти, предписани от съдов хирург след преглед, съответно доплерово измерване и преценка на венозната система.

- Как да разберем, че имаме проблеми с артериите и с каква спешност трябва да предприемем мерки?

- Относно пациентите с артериални заболявания или хора, които имат симптоми на такива заболявания, но още не са диагностицирани, трябва да направят консултация при съдов хирург, ако имат едно от следните четири оплаквания. Първото е изтръпване и хладина на стъпалото. Следващото е схващане на мускулите на краката при вървене и често спиране за почивка за няколко минути. Тревожен сигнал е също появата на рани на стъпалото без травма, които не заздравяват, както и наличието на предизвикана от травма рана, която не заздравява.

Спешна консултация със съдов хирург трябва да се прави при няколко промени в увредения крайник. Това са внезапно настъпила болка с изтръпване и изстиване на крайника, промяна в цвета на крайника, т.е. ако стане „бял като платно“ или синкав и отпадане функцията на крайника, изразяващо се в затруднено движение.

Тези промени са показателни за остро настъпило прекъсване на артериалния кръвен ток на засегнатия крайник, като тук времето от началото на оплакванията има голямо значение.

- Веднага ли трябва да се реагира и да се потърси Спешна помощ?

- Първите 6 часа са оптималното време за осъществяване на консултация със съдов хирург, диагностика и съответно лечение – оперативно или ендоваскуларно с цел възстановяване на нормалния кръвен ток. След 6-тия час настъпват трайни увреждания на останалите без кръвоснабдяване – нервна тъкан и мускули. Счита се, че ако до 6-ия час се възстанови кръвоснабдяването, крайникът се възстановява на 100%. След 6-ия час, в резултат на увредите на тъканите, крайникът остава с неврологични увреждания – парези или тъканни увреждания – гангрена, което налага малки или големи ампутации, водещи до съответна инвалидизация на пациента. При много късно диагностицирани пациенти първи избор като животоспасяваща операция е ампутацията на крайника. Трябва да се отбележи че при късно пристигнали пациенти и напреднали тъканни увреждания и навлизане на вредни вещества в организма се увреждат отделителната система – бъбреци и се стига до остра бъбречна недостатъчност, сърдечно -съдова система – остра сърдечна недостатъчност,  белодробна система – белодробна недостатъчност, и тези пациенти завършват за съжаление с летален изход. Разбира се това няма да се случи ако всички бъдем по-самонаблюдателни и отговорно подхождаме към болестните промени в нашия организъм.

- Вие наскоро се присъединихте към екипа на Клиниката по съдова хирургия на болница „Бургасмед“, заедно с още двама съдови хирурзи, с които сте работили години съвместно. Разкажете за опита на всеки от вас?

- Аз имам почти 40-годишен професионален опит, притежавам специалност обща и съдова хирургия, а през миналата година защитих дисертация и придобих докторска степен. Моите интереси са в спешна и планова артериална и венозна хирургия, възстановяване на нормално кръвоснабдяване при диабетици и оперативни намеси при диабетно стъпало.

Другият новопостъпил съдов хирург е д-р Антон Мусиевски, с 27-годишен опит, със специалност обща и съдова хирургия. Работи планова и спешна хирургия при артериална и венозна патология, траен съдов достъп за хемодиализа.

Заедно с мен постъпи и синът ми д-р Димитър Рунков, който има 15 години професионален стаж. Той работи планова и спешна съдова хирургия при артериални и венозни заболявания, лазерни процедури при разширени вени и склеротерапия, каротидна патология – нарушено кръвоснабдяване на мозъка. Той има особен афинитет към лечението на трудно заздравяващите рани на крайниците. Прилага успешно плазмотерапия, лазертерапия и разбира се възстановяване на адекватно кръвоснабдяване. Особен интерес има към диабетно болни пациенти с диабетно стъпало. Владее и едноваскуларни методи за терапия на съдовите заболявания, сред които артериално и венозно стентиране.

Фактът, че и досега сме работили заедно ни позволява екипност в прилагане на мултидисциплинарен подход към пациента – диагностика на периферните съдове на крайниците, на коронарните съдове на сърцето и на каротоидните съдове (сънните артерии) на мозъка, като се приема, че промените в кръвоносните съдове не е изолиран процес само в една от тези локализации. Важното при този подход е превенцията от бъдещи инфаркти и инсулти. След диагностиката се преценява коя зона на увреждане е най-критична и се прави план за последователно възстановяване на кръвоснабдяването на съответния орган – сърце, мозък, крайници. Този подход осъществяваме съвместно с кардиолози от „Бургасмед“ и по-специално с доц. Мирчева и д-р Жежовски.

Тримата вече преглеждаме и в ДКЦ „Бургасмед“. По график аз съм на кабинет вторник и четвъртък от 16:00 до 18:00ч. Д-р Д. Рунков преглежда всеки понеделник от 16:00 до 18:00ч. И двамата не преглеждаме по Здравна каса. Часовете за прием на д-р А. Мусиевски са в сряда от 16:00 до 18:00ч. На него му предстои сключване на договор с РЗОК, което ще му позволи да преглежда пациенти и с направление от личен лекар. Предварителното записване за преглед може да се осъществи на ет. 5 в кабинета по съдова хирургия, както и на регистратурата на лечебното заведение.

 


В категории: Меден Рудник


Флагман.БГ Бургас е първенец по електробуси в страната Бургас е първенец по електробуси в страната 25/07/2024, Четвъртък 15:00 4
България Всички новини
Тролей пропадна в шахта Тролей пропадна в шахта Инцидентът станал на бул. "Дондуков" Съпругата на този бизнесмен смени две рокли на сватбата си Съпругата на този бизнесмен смени две рокли на сватбата си Семейство Бачорски разрязаха 7-етажна торта, събра родата на езерото Комо Тя не се притеснява да покаже белезите си от макетно ножче на плажа Тя не се притеснява да покаже белезите си от макетно ножче на плажа Дебора Михайлова от Стара Загора се радва на ново начало Бургас е първенец по електробуси в страната Бургас е първенец по електробуси в страната Бургас е домакин на Националната конференция на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България Пуснаха внучката, заклала Виолета Донева, под домашен арест - при живата й баба Пуснаха внучката, заклала Виолета Донева, под домашен арест - при живата й баба Тя е обещала пред роднините си никога повече да не взема наркотици Днес дишат по-леко в изпепеленото село Воден, предизборно партиите пратиха фургони Днес дишат по-леко в изпепеленото село Воден, предизборно партиите пратиха фургони Разтърсващ видеорепортаж от последните часове разкрива голямата трагедия за местните хора  Сигнал до Флагман.бг! Зее огромна шахта в ж.к. "Славейков", вземете мерки! Сигнал до Флагман.бг! Зее огромна шахта в ж.к. "Славейков", вземете мерки! В този район текат ремонтни дейности – нека работниците се погрижат и за този проблем, зове нашият читател Изправят пред съда полицайката Симона Радева - обвиняват я в лично укривателство на Георги Семерджиев Изправят пред съда полицайката Симона Радева - обвиняват я в лично укривателство на Георги Семерджиев Тя му осигурила метална стълба, с която се изкачил до терасата на жилището си Лекари спасиха отрязания крак на 34-годишния Стефан след брутален побой (СНИМКИ) Лекари спасиха отрязания крак на 34-годишния Стефан след брутален побой (СНИМКИ) Пациентът е докаран в много тежко състояние в Старозагорската болница, където свикват спешно екипи и се заемат със сложната операция Кога ще започне проектирането на тунела под Шипка Кога ще започне проектирането на тунела под Шипка Оптимистичният срок за започване на дейностите за изработване на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г.
Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси Наследничката на Байдън очерни съперника си, бил престъпник Наследничката на Байдън очерни съперника си, бил престъпник  Доналд Тръмп пък я нарече лъжлива атакува политиките ѝ за миграцията Камала Харис води пред Доналд Тръмп с 2 процента Камала Харис води пред Доналд Тръмп с 2 процента Докато Джо Байдън беше кандидат на демократите, данните показваха обратния резултат Българите да си знаят: Забраниха ножове над 7 см в тази държава Българите да си знаят: Забраниха ножове над 7 см в тази държава Външното министерство с препоръки към пътуващите за южната ни съседка
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори