×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Калин Стоянов: Днес започваме доставки на фургони за живеене във Воден
  • Президентът на Азербайджан ще помага на Нова Каледония да стане независима
  • Червен код и в Испания за жеги след съботните 44 градуса
  • Defence Express: Русия май е използвала нов дрон-камикадзе срещу Киев
  • Инцидент на река Марица: Турски каналджии простреляха гръцки граничар
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Каква е магията на „Сцена край морето“? Душите на хората в Поморие са театър, каза Ани Кръстева


Каква е магията на „Сцена край морето“? Душите на хората в Поморие са театър, каза Ани Кръстева
Младите актьори от Кюстендил представиха в Поморие „Големанов“. Художественият ръководител на школата Ани Кръстева получи статуетката, изработена от Недко Данев, от Валери Еличов
30 Юни 2024, Неделя, 21:20 ч.
Автор: Флагман.Бг

Всеки участник във фестивала си тръгна с най-голямата награда за един актьор - любовта на публиката

Каква е магията на фестивала „Сцена край морето“, която превръща Поморие всяко лято в столица на изкуствата? На този въпрос се опита да отговори ръководителката на Театралната школа от Кюстендил Ани Кръстева, която благодари на организаторите и каза, че от години идва в Поморие с удоволствие, защото тук хората живеят, обичат и душите им са театър.

Детско-юношеският куклено-театрален фестивал в Поморие „Сцена край морето 2024“ се проведе за 16-ти път и даде възможност за национална изява на младежки театрални трупи от цялата страна. Организатор е Народно читалище „Светлина 1939”, под патронажа на Община Поморие.

Програмата на Театралния фестивал бе наситена, с много богат избор на достойни за гледане заглавия.  За три дни на сцената на НЧ „Светлина 1939”  се изявиха театрални състави от Бургас, Варна, Вършец, Кюстендил, Любимец, Несебър, Пазарджик, с.Поповци, Първомай, Силистра, София,  Сливен, Стара Загора, Твърдица, Търговище, Хасково, Шумен и др.

Журито на Детско-юношеския куклено-театрален фестивал в Поморие “Сцена край морето“ е тричленно. Председател е Валери Еличов - актьор в ДТ „Адриана Будевска“, художествен ръководител на МТ „Валери и приятели“ - Бургас. 

Членове на журито са Румяна Кралева - актьор в Държавен Куклен Театър- Бургас, художествен ръководител на детски театрални школи в областния град и в Поморие, Лидия Атанасова от ДКТ Бургас - дългогодишен художник- сценограф на ДТС „Светулка“. На тях се пада нелеката задача да оценят 29-те постановки, които се изиграха на сцената на НЧ „Светлина 1939“ от 28 до 30 юни 2024 г.

Председателят на журито Валери Еличов прекара тежка медицинска интервенция само преди три седмици и в момента се придвижва с патерица. Въпреки трудностите в неговата мобилност, той не се спря през целият тридневен театрален маратон в Поморие, изгледа всички постановки, разговаря с ръководители на актьорски трупи, с много младежи и раздаде на всички плакети и грамоти за участие.

Тричленното жури и тази година ще присъди награди на най-добре изявилите се. Те са за актьорско майсторство, за сценография, за костюми, за музика, за най-добро представление и други.

От името на организаторите – НЧ „Светлина -1939” и Община Поморие, председателят на журито Валери Еличов, връчваше плакети на  ръководителите на театралните състави, които са във вид на статуетки,  авторско дело на художника  Недко Данев. А на всички деца и младежи, участници във фестивала, бяха връчвани индивидуални грамоти за участие, с изчитане на имената им пред всички. 

Най-важното е, че всеки участник в „Сцена край морето“ си тръгна с най-голямата награда за един актьор - любовта на публиката.

 Ето участията в третия фестивален ден, 30 юни:

Прекрасно начало на третия фестивален ден на „Сцена край морето“ 2024 постави Клуб „Детски театър“ при СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Първомай, с художествен ръководител Теодора Кирякова. Жителите и гостите на Поморие, дошли в
ранния час в салона на НЧ „Светлина 1939“ гледаха пиесата „Василиса“ . Пиесата е създадена по стиховете на една от най-любимите детски поетеси и драматурзи Мая Дългъчева . 20 -те малки артисти от Първомай в първа възрастова група, всички те в начален етап на образование, затвърдиха отличното си представяне от миналата година. С огромна радост, облечени в сияйните костюми на героите от приказката, те изиграха пред поморийската публика спектакъла „Василиса“ и предадоха посланието си за обич: „Да е жива обичта между хората!“.

Много успешен дебют на „Сцена край морето“ през 2024 г. направи МТС „Смехоранчета“ към НЧ „Дядо Стойно- 1927“ с.Поповци, община Габрово, с художествен ръководител Тихомир Иванов. Постановката „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена“ от Никола Русев разсмя поморийската публика в неделния ден. В тази творба смехът на автора е ярък, сочен, но и много мъдър. Написан като народна приказка, с много фарсови елементи, граничещи с гротеска, този спектакъл даде друга гледна точка за любовта.

ТС„Хвърчащите хора“ към Военен клуб – Сливен, с художествен ръководител Вяра Начева, се представи с премиерния си спектакъл „Юбилей“ на Антон Чехов. Със зрителите в салона на НЧ „Светлина 1939“ бе споделена една шега за кривините на човешкия характер. Актьорските изпълнения, пресъздаващи бликащите емоции, експресивните образи и символи на руския класик Чехов връхлетяха като ураган в залата на НЧ „Светлина 1939“-Поморие. 

Председателят на журито Валери Еличов каза, че с поставянето на „Юбилей“ на гениалния руски писател Антон Павлович Чехов младите хора показаха, че имат представа от великите драматурзи на света. И това е похвално.

Театралната школа при ОНЧ „Напредък-1864“ гр.Търговище се представи в пълния си блясък на ДЮТФ „Сцена край морето“ в Поморие. Художествен ръководител е Грета Неделчева, знаково име от трупата на театъра и опитен педагог. Млaдитe aĸтьopи пpeдcтaвиха на 16-то издание на театралния фестивал интересната и много въздействаща пиeca „Зa или пpoтив“, пo шeдьoвъpa „12 paзгнeвeни мъжe“ нa Peджинaлд Poyз. В адаптираната версия се разказа за шест ученички – без имена, без да се познават, но трябва да се обединят и да преодолеят озлоблението си към всичко. Преодолявайки егото си, те трябва да вземат изключително важно решение дали един младеж е виновен или невинен за убийство“. B тoзи спектакъл тeмитe зa нeтъpпимocттa, бeзpaзличиeтo, бъpзoтo взeмaнe нa peшeниe, aгpecиятa и дoĸaзвaнeтo нa млaдитe xopa развълнува много поморийската публика. Тя притихна, силно провокирана, за да гледа „Зa или пpoтив“, което показа, че следи внимателно всяка дума, всеки жест на актьорите от Театралната школа при ОНЧ „Напредък-1864“
гр.Търговище. Пиесата с този психологическо- криминален жанр обогати фестивала „Сцена край морето“, каза председателят на журито Валери Еличов.

Актьорска студия „Арте“ гр. София, с художествен ръководител Илчо Димитров представи на 16-то издание на Театралния фестивал „Сцена край морето“ в Поморие с постановката “Неделя вечер“ на Захари Карабашлиев. 

Какво е изневярата? А предателството? Може ли любовта да преодолее всичко? И къде е спасението? Неделя вечер не е просто момент от седмицата, а е особен вид душевно състояние. Неделя вечер е всеки път, когато няма любов и сме сами, когато нещо ни тежи, когато ни боли…

В спектакъла, пресъздаден от Софийска съботна група на Актьорска студия „Арте“, има любов, изневяра, предателство, но и… спасение. Самият Захари Карабашлиев казва, че това е история за кризата и как да излезем от нея. Освен много размисли и меланхолично настроение, пиесата ни даде и смях, и красота, и надежда. 

Актьорска студия „Арте“ гр. София редовно участва в „Сцена край морето“. Художественият ръководител Илчо Димитров  обича фестивала в Поморие и споделя, че му е любимият  и винаги идва с удоволствие. А с прекрасната си игра актьорите от АС„Арте“ гр. София получиха заслужени бурни аплодисменти.

Детско-Ююношеският театър „БИС” при ЦПЛР “Анастас Стоянов” гр.Шумен, с художествен ръководител Диана Колева, се представи с пиесата „Максималистът“. На 16-то издание на „Сцена край морето“ шуменската трупа изигра пиесата на големия сатирик, писател и драматург Станислав Стратиев. На сцената видяхме как двойката премина през редица комедийни ситуации. Зад привидната комедия обаче се крие втори сложен философски план, послание към публиката.

Прекрасните младежи от Шумен се раздадоха докрай на сцената на НЧ „Светлина 1939“ . Художественият ръководител на ДЮТ „БИС” при ЦПЛР “Анастас Стоянов” гр.Шумен Диана Колева, след получаването на статуетката сподели следното за организаторите на фестивала“ Сцена край морето 2024“: „Адмирации за това, което правите! Програмата е тежка, представление след представление, вие сте НЕЧОВЕЦИ! Изключително много съм възхитена от това, което правите! Фестивалът има голям смисъл, аз виждам тук мои ученици, пораснали вече и създали собствени театрални трупи. Тук се чувствам като у дома си. Огромен смисъл има всичко, което правите!!!Благодаря ви!“

ТШ при ОДК гр. Кюстендил; с художествен ръководител Ани Кръстева, представи „Големанов“ на Ст. Л. Костов. Това е една от вечните комедии на българската драматургия, в която зрителите разбраха как в амбициозните пориви за власт губим себе си. Всичко неморално е голямо – и угодничество, и безбожие, и лицемерие, и безсрамието, в напразните стремежи към властта. Видяхме и много ясно как се променя психиката на хората, имащи власт. Много силна роля на Големанов направи Радослав Алексиев и бе аплодиран бурно. Ръководителката на Театралната школа от Кюстендил Ани Кръстева благодари на организаторите на фестивала и каза, че от години идва в Поморие с удоволствие, защото тук хората живеят, обичат и душите им са театър.

Актьорска судия ‚Арте‘гр. София, с художествен ръководител Илчо Димитров, представи “Грешката е вярна”, автор Дарио Фо. Редовен участник на фестивала в Поморие през последните години е Актьорска студия „Арте“.В нея младите хора съпреживяват театралната сцена. Страстта е завладяла всички, подвластни на магията, наречена театър. Доказателство за тяхната отдаденост освен аплодисментите, които съпровождат всяко тяхно представление, е и фактът че всяка година те печелят награди на различни театрални фестивали, на “Сцена край морето“ също. Предпоследни по ред на явяване на фестивала днес, те се представиха с емблематичната пиеса на всепризнатия майстор на комедията Дрио Фо-“Грешката е вярна“. 

Председателят на журито Валери Еличов благодари на ръководителя и целия екип на Актьорска студия „Арте“ гр.София за това забавно и много приятно представление, което заслужи бурните аплодисменти на публиката в залата на НЧ „Светлина 1939“ в Поморие.

16-то издание на „Сцена край морето“ 2024 бе закрито от ТС при СУ „Неофит Рилски“ гр.Твърдица с „Балкански синдром“ от  Станислав Стратиев

16-то издание на „Сцена край морето“ 2024 бе закрито от ТС при СУ „Неофит Рилски“ гр.Твърдица, с художествен ръководител Надежда Колева, с театралната класика на Станислав Стратиев „Балкански синдром“. Това бе 29-то по ред представление, изиграно в салона на НЧ „Светлина 1939“ в Поморие в рамките на три дни- от 28 до 30 юни 2024 г. 


В категории: Поморие


Коментари
Флагман.БГ Турист се удави на плажа в Приморско Турист се удави на плажа в Приморско 21/07/2024, Неделя 16:32 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Край на матурата по математика след 12 клас Край на матурата по математика след 12 клас Зрелостниците явяващи се на това ДЗИ са вече под 3 процента Какво е състоянието на Иван Гарелов след инцидента в Свети Влас Какво е състоянието на Иван Гарелов след инцидента в Свети Влас Четвърти ден промяна няма, а това не е добра новина  За безопасно пресичане! Да се сложи допълнителна маркировка на пешеходните пътеки в Бургас, предлагат съветници За безопасно пресичане! Да се сложи допълнителна маркировка на пешеходните пътеки в Бургас, предлагат съветници В Бургас, само за изминалите 5 месеца на 2024 година, са отчетени 147 ранени и 7 загинали Турист се удави на плажа в Приморско Турист се удави на плажа в Приморско Дете сигнализира на спасителите за удавника от Чехия Помните ли Кървавия Мерт? Слабичкият младеж посече с брадва майка и дете, а днес вече... Помните ли Кървавия Мерт? Слабичкият младеж посече с брадва майка и дете, а днес вече... Джебелчанинът излежа една трета от присъдата си   Всички питат коя е тази красавица - днес с официална рокля, утре слага полицейската униформа Всички питат коя е тази красавица - днес с официална рокля, утре слага полицейската униформа Рая Методиева е избрана за най-красива абитуриентка за тази година Багери разрушиха легендарната база на "Пиргосплод" в Бургас, вижте какво ще се изгради Багери разрушиха легендарната база на "Пиргосплод" в Бургас, вижте какво ще се изгради Модерен ритейл център ще се построи на площадката до две години  Кола гори на АМ "Тракия" край Калугерово Кола гори на АМ "Тракия" край Калугерово Има задръстване в посока София Днес любим курорт на всички, а преди бе недостъпен за обикновения българин Днес любим курорт на всички, а преди бе недостъпен за обикновения българин 66 години от създаването на Слънчев бряг Този сладолед отговаря на вашата зодия Този сладолед отговаря на вашата зодия Вижте следващите предложения, пробвайте, няма да съжалявате!
Откриха тунел с ширина 100 метра под повърхността на нашия спътник Откриха тунел с ширина 100 метра под повърхността на нашия спътник В него учените може да построят първата база на спътника на Земята Турция стана водещ износител на телевизионни драми в глобален мащаб Турция стана водещ износител на телевизионни драми в глобален мащаб Поредиците се продават успешно в над 100 страни по света Отборът на бежанците пристигна в олимпийското село Отборът на бежанците пристигна в олимпийското село Игрите започват на 26 юли Идва чума по кози и овце Идва чума по кози и овце Огнището е близо до България  Най-после е щастлива Най-после е щастлива Тя е много влюбена  Принцесата на Дубай се разведе с мъжа си по Инстаграм Принцесата на Дубай се разведе с мъжа си по Инстаграм Шейха Махра заряза съпруга си с 2 изречения и без никакви обяснения Как Бойко роди най-популярното меме Как Бойко роди най-популярното меме В последните дни социалните мрежи са буквално залети с хумористични изображения и видеоклипове, които си правят майтапи с реакцията на лидера на ГЕРБ по време на брифинг в парламента на 5 юли Почина капитан Атанас Илев - последният български офицер, участвал във Втората световна война Почина капитан Атанас Илев - последният български офицер, участвал във Втората световна война Капитан Илев си отиде навръх големия празник Илинден Пречат на пожарникарите да гасят в Гърция Пречат на пожарникарите да гасят в Гърция Огнеборците само наблюдават пожара, гасят от гръцка страна, заяви шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов Самолетите от Испания ще зареждат вода от яз. „Жребчево“, забранява се влизането с лодки и джетове Самолетите от Испания ще зареждат вода от яз. „Жребчево“, забранява се влизането с лодки и джетове Ограничението бе въведено заради международните самолети, които използват водата от язовира за гасене на бушуващите у нас пожари
Димитър КУМАНОВ, еколог Димитър КУМАНОВ, еколог Масово палят гори, за да освобождават земя за други цели Виц на деня Виц на деня - Мило, какво ще направиш ако ме отвлекат?
- Никога няма да те забравя!
Виц на деня Виц на деня Млади съпрузи:
- Преди да се оженим, ти ми обещаваше купища от злато, а сега непрекъснато мълчиш!
- Мълчанието е злато, мила.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - По какво си личи,че една блондинка е трила файл на компютъра?
- По следите от гума на монитора!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори