×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Мавритания, 15 души починали, 150 изчезнали
  • Интензивен е трафикът на някои гранични пунктове с Румъния, Сърбия и Турция
  • ВАС потвърди отстраняването на кмета на варненския район „Приморски“
  • Обявиха оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури
  • Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница
  • Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Одит показа шокиращи нарушения в управлението на екскмета Иван Жабов в Средец


Одит показа шокиращи нарушения в управлението на екскмета Иван Жабов в Средец
Иван Кичев представи доклада на последната общинска сесия, а констатациите са смущаващи
30 Юни 2024, Неделя, 08:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Новият кмет Иван Кичев го предава на прокуратурата

Смущаващи нарушения, неправилно разходване на публични средства, дублиране на дейности и завещани неплатени дългове от 1,68 млн.лева. Това показва независимият одит, изготвен по поръчка на новият кмет на община Средец Иван Кичев. Докладът бе представен на последното заседание на ОбС, след което незабавно бе внесен в прокуратурата.

Не само Иван Кичев, който до миналият мандат бе най-сериозният опозиционер, но и голяма част от обществото имаха съмнения в разходването на финансите, които се оказаха съвсем основателни.

Заради това новоизбраният кмет още при встъпването си в длъжност пое ангажимент да направи независим одит не само на общинските финанси, но и на управлението на публичната инфраструктура и дружествата, в които Общината има участие.

От утре започва ревизия на Община Средец, кметът Кичев заговори за сериозни рокади

„Някой очакваха, че ще гръмне бомба разкрития, други приеха тази новина с насмешка, а трети – се притесниха. Има много притеснителни неща, но няма да навлизам в детайли, а ще ви запозная само с най-фрапиращите заключения, които трябва да станат известни на обществеността“, каза на сесията кметът Иван Кичев.

Той подчерта, че целта на одита е да се провери финансовото състояние и ефективността на действията от 1 януари 2022 до 31 октомври 2023.

Натрупаните дългове за този период са над 1,68 млн.лева. Става въпрос за неплатени фактури и задължения към доставчици, които са изискуеми и ако фирмите пожелаят могат да запорират сметките на общината.

Проблеми има в много дейности, но най-сериозните са следните:

Във функция „Социални дейности“, са установени нередности в центрове за настаняване от семеен тип. Проверката е констатирала несъответствия с длъжностното и щатното разписание, както и съществуването на реален риск за отклоняване на дарения към потребителите, тъй като имало определени служители, които се разпореждали по своя воля с дарените стоки и продукти. При извършената инвентаризация на дълготрайните материални активи (ДМА) се установяват липса на активи. Твърди се, че някои уреди са бракувани, съмненията са, че фиктивно са изписани като повредени и са прибрани от служителите.  

Най-притеснително е състоянието на общинското предприятие „Благоустрояване и чистота“, управлявано от любимеца на Иван Жабов – Божидар Камалиев.

Одитът е установил редица разминавания. На 17 май 2022 година по документи са придобити перални машини и сушилня на стойност 29 хил. лева, без ДДС. На 6 април 2023 година отново са закупени перални машини и сушилня за 28 хил. лева, без ДДС. Това се е случило чрез директно възлагане, а поръчката е разделена на две, за да се закупят от избрана от управителя фирма, а да не се проведе процедура с открит търг.

За кратко време е обновен и автопарка, но в нарушение на чл.28 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), тъй като са закупени МПС-а чрез любимото на управителя директно възлагане. На 17 май 2022 година е придобит Ситроен джъмпер за 29 хил.лева, без ДДС, на 6 януари 2023 – Ивеко за 24 хил. лева, а на 17 октомври 2023 - Фолксваген за 16 хил. лева.

„Заключението е, че в ОБЧ са установени лоши управленски практики, непрозрачност и недалновидност при управлението на ДМА, управлението на служителите е неефективно. Аз съм изкушен да вляза в детайли. Дълговете към 31 октомври 2023 година са 1,68 млн.лв. Интересното е, че голяма част от задълженията са натрупани през годините. В същото време към определени фирми плащанията са извършавани на мига“, каза Иван Кичев.

Той посочи, че са сключвали абсурдни договори. Един от тях е на човек, който е трябвало да контролира движението на каруците в Средец. Въпросният е получил 1500 лева на месец. Но това не е всичко, защото в общинското предприятие явно са взели присърце каруцарския контрол и са назначили още пет контрольори, които също са получавали хонорар за извършената дейност. Какъв е резултатът изобщо не е ясно, а съмненията са, че дейностите са фиктивни, а избраните са получавали заплата без изобщо да правят, каквото и да е било.

Тази практика е продължена и с чистачи – около кметството в село Факия, пространството около военните блокове, централната част и куп други. Метачите на граждански договори си е средецко ноу-хау, защото този инструмент обикновено се използва за висококвалифицирани услуги като правна помощ, подготовка на проекти и изготвяне на стратегически документи. Едва ли има друга община в България, която да плаща по граждански договори на чистачи, вменявайки им да метат точно определено място.

Проблемът в случая е, че тези договори дублират дейността на сметопочистването, за която гражданите веднъж вече са платили чрез такса „Смет“, а втори път и чрез другите пера на общинския бюджет.

Според Иван Кичев общинското предприятие е превърнато в касичка, която е раздавала пари по граждански договори за неясни услуги на стойности десетки хиляди. Одитът е предаден на отговорните институции, за да предприемат нужните мерки.

Eдва ли някой вярва, че този човек - директорът на ОБЧ Божидар Камалиев е извършвал назначенията и разходвал публичните средства по свое усмотрение. Той бе най-довереният до бившия кмет Иван Жабов

„7 месеца бях достатъчно толерантен към всички, с изключение към една госпожа, която си тръгна на първия ден. Тя фигурира във всички приемо-предавателни протоколи. На всички останали съм дал шанс, за да разберат, че има нов кмет. Някои разбраха, други – не. Оттук нататък трябва да се притесняват тези, които не работят, не си изпълняват задълженията и тези, които са си позволявали да правят подобни неща. Казвам го съвсем отговорно“, категоричен бе Иван Кичев от трибуната на ОбС.

Вижте какво каза още Иван Кичев:

 

 


В категории: Средец


Флагман.БГ Бургас е първенец по електробуси в страната Бургас е първенец по електробуси в страната 25/07/2024, Четвъртък 15:00 3
29
Коментара по темата
29.
Поклон освободителю
12.07.2024 14:35:28
1
6
Велики другарю Кичев ти си като слънцето, въздуха и водата за нашето градче. Доживяхме да имаме такъв велик кмет освободител. Ти ще поставиш всички тирани и непослушковци на мястото им.Ще видят те.Ще разберат най-накрая кой вече реже баницата в Средецленд. Вече сме ти избрали място за паметник в същинския център на бъдещия малък Дубай на Балканите. Алилуя!!!
Хайл Кичев!!!
28.
*********
11.07.2024 22:05:50
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
27.
*********
10.07.2024 18:32:42
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
26.
*********
08.07.2024 14:02:22
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
25.
*********
08.07.2024 13:50:13
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
До SOS ци
06.07.2024 22:20:56
0
9
Абе вас май ще ви погледна още по-лошо. Вие нещо ми се отваряте. Казах всички невъзвеличаващи ме коментари да се изтрият. Зоркият ми лош ченгеджийски поглед забеляза че заповедта ми не е изпълнена изцяло.А ако смятате да ми се правите на опозиция ще се шляпаме.
Хайл КИЧЕВ!!!
23.
*********
06.07.2024 21:41:12
0
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
22.
Питане
05.07.2024 15:08:40
0
14
До Иван Колев. Когато писа това велико творение зададе ли си въпроса: А този (Цъцаров)вдясно от кмета(Кичев), който 12 години беше плътно до Жабов няма ли също някаква вина. Или за предателството му се прощава за всичко. Нима той не е знаел за всичко.Мълчаливото съгласие според закона е съучастие и също е наказуемо.
21.
ЧУДНО
05.07.2024 14:11:26
1
10
Много ми е чудно как великия Шекспир още през 1598 година е писал пиеса за нашият "велик" кмет "инженер" Иван Кичев със заглавие "Много шум за нищо". Как великия драматург е знаел ,че заблудените и ангелоплатените карабунарци ще изберат за кмет този злобен егоцентрик за кмет. За нищо това п.......о бивше ченге не може да осъди предния кмет. За негово съжаление той е постъпвал доста по-умно от него. Действията на предшественика му може да не са много морални, но са ЗАКОННИ.Така че Иванчо Кичев сори майна. А за ваше сведение Иванчо Кичев не само се опитва да копира Жабов, а дори вече го надмина.
20.
Темида
02.07.2024 21:17:05
6
7
Г-н градоначалник гледам го този волгарен и долен тип Божидар камалиев и се питам защо като го уволнихте му исплатихте 40 редесет и кусур хиляди лева вместо той да плати за золумите си вие му плащате да се махне парадокс
19.
ЖАБАТА В ЗАТВОРА
30.06.2024 23:44:54
7
14
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОЯ СЕЛЯК И ВСИЧКИ ОВЧАРИ ОКОЛО НЕГОВАТА МАСА ДА СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО! ХОРА БЕЗ ЧЕСТ И МОРАЛ И НЕ НАПРАЗНО КАЗВАМ ОВЧАРИ !
18.
Грудовец
30.06.2024 23:33:05
7
10
Кичев изглежда стои зад думите си.. … Дай Боже повече честни и справедливи хора начело на общините ..
17.
seahorse
30.06.2024 17:54:01
6
15
Герберските кметове-разбойници са навсякъде. Време е всички в редичка при бай Ставри !
16.
????
30.06.2024 16:18:55
7
13
Не стига, че персоната в ЦНСТ са повече от потребителите ами и ще крадат от тях. Срам и позор! Ама то с такъв директор друго не се очаква. Заслужават да бъдат дисциплинарно уволнени всички, които намазаха от тия дарения. Всеки знае, че има хора там, където минат трева не никне.
15.
Рашко
30.06.2024 15:21:58
4
17
Кмете като сте започнал, гони ги до дупка.Много са малко тези работни пчелички. Всичко живо търтеи!
14.
Наблюдател
30.06.2024 15:12:10
4
17
Всичко много хубаво, обещахте одит и ето резултатите са налице. Сега е Ваш ред да предприемете крути мерки срещу безхаберието, наглостта и ограбването на общината и жителите и! При тези констатации доста хора ще трябва да се сбогуват с работните си места ! Стига с тези пладнешки обири! Видов ден винаги идва!
13.
!!!
30.06.2024 14:36:43
2
17
Да се разследва и дейността на МИГ-а.Кои си построиха къщи за гости?На всички общински съветници бяха асфалтирани улиците.Какво е направено и изразходено като средства по програмата за облагородяване на междублоковото пространство точно преди изборите.Санирането ,за там няма да говорим пак преди избори беше.Дано този път прокуратурата да си свърши работата и за всичко сторено на този град, да се търси отговорност.
12.
От Белила
30.06.2024 14:11:47
1
24
Давал заплати на общински служител, назначен да координира движението на каруците из градчето и няколко инспектора към него на заплата, които да конролират трафика на каруци и добитък по улиците на Средец.
Е с това ноу хау жабата изби рибата из средецката река.
11.
Иван Жабов
30.06.2024 12:41:21
6
27
Пейо барсалата които открадна от Жабов пари и си построй къща за гости в Троян Ами Иван Димов кога ще се разследва той дълго краде и излъга много хора също с къща за гости в Средец когато и да звъннеш все е заета защото той си живее там Димо Зафиров този мазен овчар също трябва да се разследва Иван Кочев е същия искаше пари от Николай Филипов-Митничаря.Взе от Мечков пари и му даде да охранява всички общински обекти без търг защото трябва да му връща парите.Кичев и ти си един Долен измикяр и твоята история ще излезе наяве
10.
ами
30.06.2024 12:21:19
3
25
училищата кога, там никой нищо не знае и редовно изчезват разни неща.
9.
Народът на Бг.
30.06.2024 11:06:53
11
39
Всички кметове на групировката ГЕРБ е България са Крадци и Престъпници
Като вожда си бокоМутроФ!
8.
Бат Баян
30.06.2024 10:41:53
2
32
Проверката да обхване и другите общински съветници от Гроп и мишлето от вморо Тодор Стаматов. Мошеници, гласуват каквото им каже жабчев. Имоти коли изневери почивки. И това е от бедна община като нашата.
7.
*********
30.06.2024 10:15:59
1
25
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
БЗНС
30.06.2024 09:56:37
14
36
Интересно какво ще е на края на мандата на Кичев?
Защо си мислите че ние обикновенните граждани не виждаме какво се случва и сега?
Ами премахват се едни наши хора и се заменят с други наши хора!
Всички позиции се дублираха!
Още с встъпването на новия шеф негова доверена охранителна фирма монтира чипове на входа на общината!
Едни фирми се сменят с други!
Винаги е било така! Единия слиза, с него слизат определени фирми, качва се новия, с него се качват неговите доверени фирми!
Ами Ангел Ангелов? Никой ли не се усъмни как Ангелов реши да дарява кола за 170.000лв на общината? А не се ли питате какво ще вземе той в замяна?
Тъкмо Жабов се орентира към отдръпване от Ангелов, и той го смени! Сега Ангелов си има нов кмет който ще му подарява всичко общинско на безценица!
Вие сте седнали с дребните гражданско договори да се занимавате, защо се плащали по 300лв на метачки да метат цял месец!
Ще видим следващия какво ще открие след този кмет!
5.
*********
30.06.2024 09:53:16
2
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Кинтекс
30.06.2024 09:30:01
0
56
Да се направи независим одит на всички общини в България 15 години назад и ще трябва да внасяме съдии прокурори и адвокати.Толкова злоупотреби ще изникнат,най лошото е,че всички ги знаят но си траят,едни от страх,други от това ,че са зависими от тях,трети просто от безразличие.Резултата всички сме на този кораб и всички страдаме от това,няма доктори,няма медицински сестри,няма учители,няма работници,няма нищо всичко е на доизживяване.Никой не създава нищо
3.
Хитър Петър
30.06.2024 09:12:19
4
57
ЖАБОВ Е ВРЕМЕ ДА СИ ПЛАЩА ЗУЛУМИТЕ!НАДЯВАМ СЕ КИЧЕВ ДА НЕ ГО ОСТАВИ НА МИРА ДОКАТО НЕ МУ ПОТЪРСЯТ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ КРАДЕНЕ И ЗЛОУПОТРЕБИ СЪС СЛУЖЕБНО ПОЛОЖЕНИЕ!
2.
?
30.06.2024 09:02:35
1
44
Навсякъде където има кмет от ОПГ-то е такава ситуацията. Въпроса е ще понесе ли отговорност?
1.
Поморие
30.06.2024 08:55:42
0
49
В Поморие е още по зле ситуацията.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас е първенец по електробуси в страната Бургас е първенец по електробуси в страната Бургас е домакин на Националната конференция на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България Пуснаха внучката, заклала Виолета Донева, под домашен арест - при живата й баба Пуснаха внучката, заклала Виолета Донева, под домашен арест - при живата й баба Тя е обещала пред роднините си никога повече да не взема наркотици Днес дишат по-леко в изпепеленото село Воден, предизборно партиите пратиха фургони Днес дишат по-леко в изпепеленото село Воден, предизборно партиите пратиха фургони Разтърсващ видеорепортаж от последните часове разкрива голямата трагедия за местните хора  Сигнал до Флагман.бг! Зее огромна шахта в ж.к. "Славейков", вземете мерки! Сигнал до Флагман.бг! Зее огромна шахта в ж.к. "Славейков", вземете мерки! В този район текат ремонтни дейности – нека работниците се погрижат и за този проблем, зове нашият читател Изправят пред съда полицайката Симона Радева - обвиняват я в лично укривателство на Георги Семерджиев Изправят пред съда полицайката Симона Радева - обвиняват я в лично укривателство на Георги Семерджиев Тя му осигурила метална стълба, с която се изкачил до терасата на жилището си Лекари спасиха отрязания крак на 34-годишния Стефан след брутален побой (СНИМКИ) Лекари спасиха отрязания крак на 34-годишния Стефан след брутален побой (СНИМКИ) Пациентът е докаран в много тежко състояние в Старозагорската болница, където свикват спешно екипи и се заемат със сложната операция Кога ще започне проектирането на тунела под Шипка Кога ще започне проектирането на тунела под Шипка Оптимистичният срок за започване на дейностите за изработване на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г. Вредни ли са здравословните храни? Столетниците ни са яли хляб, а не лимец, разкри Иван Звездев Вредни ли са здравословните храни? Столетниците ни са яли хляб, а не лимец, разкри Иван Звездев Кулинарният гуру спорил с 20-годишна плувкиня, която не ядяла мляко, защото я излъгали, че е полезно за организма й Яжте слънчева туршия в жегите, за да сте здрави! Яжте слънчева туршия в жегите, за да сте здрави! Кулинарният спец Иван Звездев разкри, че фрементацията й е много полезна за организма ни Не отивайте на море без здравна книжка! Може да ви нападнат вируси, бактерии или кърлежи Не отивайте на море без здравна книжка! Може да ви нападнат вируси, бактерии или кърлежи Ще ви струва скъпо, ако я забравите
Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси Наследничката на Байдън очерни съперника си, бил престъпник Наследничката на Байдън очерни съперника си, бил престъпник  Доналд Тръмп пък я нарече лъжлива атакува политиките ѝ за миграцията Камала Харис води пред Доналд Тръмп с 2 процента Камала Харис води пред Доналд Тръмп с 2 процента Докато Джо Байдън беше кандидат на демократите, данните показваха обратния резултат Българите да си знаят: Забраниха ножове над 7 см в тази държава Българите да си знаят: Забраниха ножове над 7 см в тази държава Външното министерство с препоръки към пътуващите за южната ни съседка
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори