Кварталните кръчми вдигнаха двойно цените на манджата
Супа под 5-6 лева няма как да се намери, а в по-претенциозните места върви и по над 8 до 10 лева
Доскоро малките скромни квартални ресторантчета поддържаха сравнително прилични цени и бяха по джоба на средния данъкоплатец. Гостилниците, особено тези в центъра на София, работят на пълни обороти, най-вече по обяд, когато разчитат на посещенията на работещите по офисите.
От скоро обаче, и тези заведения вдигнаха драстично цените, въпреки че не могат да се похвалят с високо качество на храната, а повечето са и на самообслужване, което им спестява сериозни разходи, пише standartnews.com.
Сега обаче, храната поскъпна с над 20%, като едно обедно меню от 7-8 лева сега вече струва до 15 лева. Офертата обичайно включва супа, основно и някакъв скромен десерт, като мляко с ориз, суха паста или крем.
Супа под 5-6 лева няма как да се намери, а в по-претенциозните места върви и по над 8 до 10 лева, възмущават се потребителите.
Основно ястие, дори без месо, не пада под 7,50 лева, а тези с мръвка вървят над 8 до 10 лева.
Посетителите на този тип заведения недоумяват на какво отгоре се качват цените, при положение, че повечето от заведенията са неугледни, някои дори със съмнителна хигиена, сервитьори няма, а храната в никакъв случай не е приготвена от висок клас готвачи и предимно по рецептурници от соца.
Гостилниците се оказаха много изобретателни, изхитриха се и избиват и с цената на дребните добавки, както и с прибори, кутии и филии хляб. Една филийка хляб и в най-долната кръчма върви по 40 стотинки, при положение, че цял хляб в магазина е малко над 2 лева.
Кутийките, в които се сипва храната, вместо да са безплатни, вървят също по 30-40 стотинки, а отскоро и долнопробните, чупещи се пластмасови лъжици и вилици вървят по 20-30 стотинки, нищо, че доскоро бяха безплатни.
Гарнитурите стават все по-скъпи и не се учудвайте ако за няколко картофа, лъжичка ориз или салатка ви искат по 3 лева. Една люта чушка е около левче, а ако вземете и най-бедната салатка за гарнитура, това оскъпява с поне с 2 лева порцията.
„Нелепо е кварталните гостилници да си позволяват такова поскъпване, при положение, че нито са вдигнали качеството на обслужване, нито храната е станала по-качествена, гневни са посетителите.
Злоупотребите с порциите пък са на линия - често в супите с месо трудно се намира месо, а основните са наблъскани предимно с картофи или някакъв евтин зеленчук. Салатите пък представляват само накълцани марули, или пък евтин домат с лук, което показва, че никой не си е правил много труд да скалъпи нещо по-свястно.
Търговците са се изхвърлили и с цената на кафето в малките ресторантчета, която не отстъпва на скъпите кръчми. Ня някои места цифрата е скочила до 3-4 лева, а ободрителната напитка от първа глътка дава да се разбере, че пиете долнопробно кафе.
В Истанбул забраниха храненето на бездомни кучета
Майката на Давид се омъжила за ром, затова той избягал при баба си
34 години от смъртта на рок легендата Фреди Меркюри

Бати шушляка!
Грамажите на порциите са намалени.
Качеството на продуктите е ниско.
Отношението на сервитьорите е мутренско.
НЯМА ДА ДОЙДА НА МОРЕ В БЪЛГАРИЯ
там попаднал на хора,
излязъл-веднага ресторантьор.
На заплата разчитат наивните,
много са,
бай Тарикат е все с пълен джоб.
Едно малко питие е 4-5 евро и е 20ml.
Порция основно е 10-12€ и т.н
Това, че тука сте се събрали най-скъсаните джобчета в цялата област и се надъхвате взаимно, не значи че кръчмите нямат работа, напротив!!
В момента съм на Бекира в Айтос, хората хапват и пийват и няма места!
Ти си пиши есетата тук и чакай баба да сготви....
Да избият малко комплекси тук!
В кръчма не ходите да се напапкате като за последно ве, малки душички! За това има заведения за бързо хранене и дюнерче по 3 лева. В кръчма се ходи да се видиш с приятели, да си кажете по някой лаф и да се посмеете!!
Това няма как да го обясните на дребните душички, родени само да ядат и акат!! То от тях и нищо не зависи де, кварталните кръчмета се пукат по шевовете от хора!
Живи и здрави....