×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Мавритания, 15 души починали, 150 изчезнали
  • Интензивен е трафикът на някои гранични пунктове с Румъния, Сърбия и Турция
  • ВАС потвърди отстраняването на кмета на варненския район „Приморски“
  • Обявиха оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури
  • Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница
  • Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците


Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците
Хавиер Милей ще има правото  да закрива или преструктурира обществени организации
22 Юни 2024, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Правителството направи големи отстъпки и промени няколко раздела от своите водещи предложения, за да получи повече подкрепа в горната камара

Аржентинският Сенат одобри на 13 юни законодателния пакет с реформи на президента Хавиер Милей, известен като основен закон (Lay de Bases), с решаващия вот на вицепрезидента Виктория Виляруел. Предизвикалото много полемики предложение, заедно с фискален пакет, ще бъде върнато сега за гласуване в долната камара на Конгреса - Камарата на депутатите, която даде първоначалното си одобрение още през април.

Въпреки че все още няма потвърдена дата за следващата сесия, тя се очаква да се състои през идната седмица.

Правителството направи големи отстъпки и промени няколко раздела от своите водещи предложения, за да получи повече подкрепа в горната камара, особено по отношение на пенсиите и приватизацията. 

След като Камарата на депутатите даде окончателното си одобрение, както се очаква, Милей ще получи законодателни правомощия по административни, икономически, финансови и енергийни въпроси за една година. Текстът също така предвижда и въвеждането на извънредно положение по тези теми през този период

Хавиер Милей ще има правото  да закрива или преструктурира обществени организации. Засега институциите, свързани с науката и технологиите, не са застрашени, както и тези в областта на културата, включително Националният институт за кино (INCAA).

Други институции, които не са заплашени, са Националната база генетични данни, Администрацията на националните паркове, Националната метеорологична служба и Националната служба за здраве и агрохранително качество (SENASA). На изпълнителната власт също е забранено да поема управлението на Националната комисия за атомна енергия, отбелязва "Буенос Айрес Хералд".

Трудова реформа

Заложената трудова реформа вдига изпитателния срок от три на шест месеца, като позволява на най-малките фирми да  го удължат и до една година. Дава се също така възможност на работодателите да заменят обезщетенията при уволнение с "фонд за съкращения", който ще идва от заплатите на служителите и ще им бъде изплатен в случай, че бъдат уволнени.

Пенсии

Основна промяна спрямо първоначалния текст е частта за пенсиите. Сенаторите премахнаха член, който би сложил край на пенсионния мораториум от 2023 г., който в момента позволява на хората да имат достъп до държавна пенсия, като плащат за липсващи години социалноосигурителни вноски. Ако Долната камара приеме тази промяна, обезщетението ще остане в сила.

Приватизации

Приватизациите бяха препъникамъкът, когато законопроектът понесе провал през февруари и много имена на компании бяха премахнати от списъка. Сенатът извади "Аеролинеас Архентинас" (Aerolíneas Argentinas), пощенската компания "Корео Архентино" (Correo Argentino) и аржентинската радио и телевизия от списъка с публични компании, които ще бъдат приватизирани. Въпреки това енергийният доставчик "Енерхия Архентина" (Energía Argentina) и "Интеркарго" (Intercargо) компания, която предоставя услуги за товарене на багажа на летищата - все още ще бъдат напълно приватизирани, докато други, като компанията за доставка на вода "АЙСА"( AYSA) и жп оператора "Тренес Архентинос" (Trenes Argentinos), ще бъдат отдадени на концесия.

Преди дни президентският говорител Мануел Адорни каза, че правителството ще настоява за приватизация на компаниите, премахнати от списъка. "Всички публични компании подлежат на приватизация", каза той, имайки предвид президентския мегауказ, който ги превърна в дружества с ограничена отговорност през декември, първата стъпка към приватизация. "Ще видим дали ще се случи сега или в бъдеще. Долната камара ще реши това", добави той.

Големи инвестиции

Рамката за стимулиране на големи инвестиции ще предостави данъчни облекчения на компании, които искат да инвестират над 200 милиона щатски долара в Аржентина. Те ще бъдат освободени от национални и местни данъци и ще имат право да внасят стоки, без да плащат такси.

Сенаторите също въведоха някои промени в текста за защита и насърчаване на местните производители и наемането на аржентинци след критики за това как тази рамка ще облагодетелства вноса и чуждия капитал за сметка на националните малки и средни компании. 

Докато пакетът от реформи се обсъждаше в Сената, хиляди хора протестираха по улиците на Буенос Айрес срещу исканите от правителството приватизации и това, което смятат за началото на унищожаването на държавния сектор. Имаше тежки сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност в екипировка за борба с безредиците, които отговориха на хвърлянето на коктейли Молотов и камъни със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми. Около трийсет души бяха ранени, а повече от двадесет арестувани. Ранени бяха и трима полицаи. Правителството поздрави в изявление полицейските сили за ефективния отговор на това, което нарече "опит за преврат, атака срещу нормалното функциониране на Конгреса на аржентинската нация".

По повод първите шест месеца от президентския мандат на Милей "Уола" (Wola), организацията, която се занимава със защитата на правата на човека в Северна и Южна Америка, е направила равносметка на социално-икономическата ситуация в страната и въздействието на мерките, прилагани досега от правителството, пише италианското издание "Интернационале". Аржентинският президент въведе план за строги икономии за борба с инфлацията, девалвира националната валута, песото, намали министерствата и държавните субсидии за транспорт, бензин и пенсии. Тези мерки имаха сериозни последици върху населението, както от по-ниските слоеве на обществото, така и върху средната класа. Само за няколко месеца покупателната способност на гражданите е намаляла с над 20 процента, а цените на храните и лекарствата са се повишили.

Понастоящем бедността засяга 55 процента от населението, а крайната бедност -  18 процента. Безработицата също е  нараснала, като са налице големи съкращения в общественото образование и секторите на науката и културата. Сякаш това не е достатъчно, правителството на ултралибералния лидер разпространява антидемократични ценности не само чрез политиките си, но и с непрекъснати атаки срещу своите опоненти, срещу всички хора, които го критикуват, медиите, феминистките и природозащитни асоциации, според оценката на организацията. "Уола" приканва международната общност да разгледа икономическата ситуация в Аржентина, без да пренебрегва състоянието на демокрацията и влошаването на човешките права в страната.


В категории: Политика


9
Коментара
Флагман.БГ Новото на олимпиадата в Париж Новото на олимпиадата в Париж 25/07/2024, Четвъртък 16:27 0
Тролей пропадна в шахта
Тролей пропадна в шахта 25/07/2024, Четвъртък 16:00 1
Флагман.БГ Бургас е първенец по електробуси в страната Бургас е първенец по електробуси в страната 25/07/2024, Четвъртък 15:00 4
9
Коментара по темата
9.
Санитар от ЦПЗ
23.06.2024 17:28:51
2
2
Да го гръмнат този клоун би било най-добре.
Хората погрешно го асоциират с пича, който изчисти Салвадор и навря всичката сган в затвора.
8.
проссия хаос анархия
23.06.2024 12:22:34
4
5
Курс рубла-долар
Източник: Yandex
Валутата, която руските граждани и компании държат в брокерски сметки, не може да бъде обект на блокиране и в резултат на това ще се направи принудително конвертиране, обясниха от борсата по-рано. Приблизително 5% от средствата в чуждестранна валута са били блокирани, според оценката на Digital Broker. Компанията, заедно с други големи брокери, включително дъщерно дружество на Raiffeisenbank, Finam и BCS, обявиха на 13 юни, че спират тегленето на долари и евро от сметки, което обаче скоро беше възобновено.Евро-рубла
Евро-рубла
Източник: Zonanews
Седмица по-късно борсата срещна проблеми с теглене на китайски юан, съобщи брокерската компания Sinara в петък. Причина за това са санкциите срещу борсата и NCC, обясни Sinara, добавяйки, че те въвеждат временни ограничения върху транзакциите в юани за своите клиенти. Самата борса увери, че транзакциите с юани "се извършват нормално" и без забавяне на дебитиране и кредитиране на средства.На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащане - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD). На следващия ден търговията с щатски долар, евро и хонконгски долар спря на борсата и Централната банка започна да определя официални курсове за транзакции на извънборсовия пазар.Де факто единствената чуждестранна валута, достъпна за търговия, беше китайският юан. Но търговията с юани може скоро да бъде спряна, каза източник, близък до Централната банка на Руската федерация, пред Bloomberg. Според него китайските банки, предоставящи такива транзакции, най-вероятно постепенно ще прекратят операциите с борсата поради заплахата от вторични санкции на САЩ.
7.
оффф... до 6
23.06.2024 11:39:32
3
6
Приятелче, Аржентина от сто години се управлява от социалисти. За какви капиталистически магьосници говориш?
6.
Хаха
23.06.2024 10:21:31
6
2
Аржентина е в криза от миналия век, въпреки гениалните идеи на всякакви капиталистически магьосници. И с тоя така. Рекламите по телевизията също са чиста истина, а шоколадът го завиват в станиол, разбира се, мармоти.
5.
оффф...
23.06.2024 10:14:11
4
9
Докато у нас само предизборно говорят за борба с корупцията от вътре, един човек в Аржентина ГО ПРАВИ на практика!

Колко човека до сега в България са се борили против разплутия държавен сектор, който създава гласуващи за ГЕРБ паразити на държавна издръжка?

Кога последно в България закриха безсмислено министерство?

Кога ще се сетят, че щом някой се изхранва с държавни субсидии, значи че българският клиент не го иска достатъчно, за да съществува?

До кога ще се подаряват пари от данъкоплатците на некадърни животновъди и земеделци, които не знаят как да си продадат продукцията?

Без хора като Хавиер Милей, България няма бъдеще и ще повтаряме едни и същи глупости в парламента, също както в момента се повтаря същия филм за шести път
4.
Me
23.06.2024 09:37:46
2
2
Хората си го избраха, сега ще го търпят.
3.
3
23.06.2024 08:11:33
6
6
флегми я по-добре дайте статия затъваща проссия Долар от 100 на 200рубли няма достъп до Банкови сметки паника на пазара и честито от днес изплащане в тоалет папир рубли депозити Евро Долар
2.
2
23.06.2024 08:09:06
1
12
айде айде флегми 30год цоциализъм й еваха майката на тая хубава страна всякакви измамници перон кирхнер и жена му вещицата la bruja кристина и тя стана президент да смуче милиарди
1.
В България
22.06.2024 22:04:39
2
14
Бай Ганьо отваря бузи за още реформи и преебаване от над 35 годишно управление на дърти комунисти, доносници, мутри, военни, милиционери и боклуци. Бай Ганьо краде и се лъже сам. Хак да ви е!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Помните ли го? Взел е 1100 лв. на ръка за погребение на 22 юли и изчезнал с тялото Помните ли го? Взел е 1100 лв. на ръка за погребение на 22 юли и изчезнал с тялото Не си вдигнал телефона цял ден на 23 юли, а опечалените обявили тази дата за траурната церемония Изкуствената усмивка на българския хайлайф потъна в дългове - дължи 4 бона за ... Изкуствената усмивка на българския хайлайф потъна в дългове - дължи 4 бона за ... В рамките на няколко години родният Дон Жуан е тунинговал тялото си назаем Сняг в Търново? Това показаха на метереологичната карта от НИМХ за утре Сняг в Търново? Това показаха на метереологичната карта от НИМХ за утре Забавен гаф на НИМХ предизвика коментари в социалните мрежи Кралят на фолка призна, че говори на 6 езика и пише на 3 Кралят на фолка призна, че говори на 6 езика и пише на 3 Азис се оказа и полиглот УМБАЛ "Александровска" спря аутопсиите, повече не може да приема трупове, моргата била пълна УМБАЛ "Александровска" спря аутопсиите, повече не може да приема трупове, моргата била пълна В нея имало тела, съхранявани от над 15 години Тролей пропадна в шахта Тролей пропадна в шахта Инцидентът станал на бул. "Дондуков" Съпругата на този бизнесмен смени две рокли на сватбата си Съпругата на този бизнесмен смени две рокли на сватбата си Семейство Бачорски разрязаха 7-етажна торта, събра родата на езерото Комо Тя не се притеснява да покаже белезите си от макетно ножче на плажа Тя не се притеснява да покаже белезите си от макетно ножче на плажа Дебора Михайлова от Стара Загора се радва на ново начало Бургас е първенец по електробуси в страната Бургас е първенец по електробуси в страната Бургас е домакин на Националната конференция на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България Пуснаха внучката, заклала Виолета Донева, под домашен арест - при живата й баба Пуснаха внучката, заклала Виолета Донева, под домашен арест - при живата й баба Тя е обещала пред роднините си никога повече да не взема наркотици
Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси Наследничката на Байдън очерни съперника си, бил престъпник Наследничката на Байдън очерни съперника си, бил престъпник  Доналд Тръмп пък я нарече лъжлива атакува политиките ѝ за миграцията Камала Харис води пред Доналд Тръмп с 2 процента Камала Харис води пред Доналд Тръмп с 2 процента Докато Джо Байдън беше кандидат на демократите, данните показваха обратния резултат
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори