×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Облаци, но без дъжд по морето, идеално е за плаж
  • 66-годишен чешки турист се удави в Приморско
  • Интензивен трафик по граничните ни пунктове3 часа Интензивен трафик по граничните ни пунктове
  • Пожарът в Гърция до нашата граница продължава да гори
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внимавайте с дюнера, кетчупа и майонезата по морето


Внимавайте с дюнера, кетчупа и майонезата по морето
Не ползвайте през лятото същите мокри кърпички, каквито през зимата и поддържайте висока лична хигиена, посъветва проф. Тодор Кантарджиев
20 Юни 2024, Четвъртък, 16:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Притеснява ме нарастването на случаите на болни от варицела, каза инфекционистът

Лятото е на прага. Oсвен забавления, то носи и своите рискове. Често от родното Черноморие се завръщаме болни. Tова важи особено за малките деца. Какви мокри кърпички да ползваме на плажа, за да се предпазим от ентеровирусите, които са особено актуални по морските курорти? Как да се пазим от заразите по морето, за какво да внимаваме и какви болести върлуват през лятото разказва проф. Тодор Кантарджиев. Специалистът отговаря на въпроса защо скарлатината и варицелата втора година бушуват с пълна сила, а броят на болните от магарешка кашлица намалява. Ето какво каза проф. Кантарджиев в интервю за „Телеграф“:

- Проф. Кантарджиев, какви инфекции върлуват обикновено през летния сезон?

- Лятото е времето, когато се проявяват няколко групи инфекции след ухапване от кърлежи и комар. Пикът им е в края на лятото, въпреки че най-интензивното напиване и нахапване от паразитите и насекомите е в момента. Втората група инфекции, които са характерни за летния сезон, са тези, свързани с храносмилателния тракт. Това са стомашните разстройства, които обикновено са проява на бактериална инфекция. Често това са салмонелата и дизентерията или другите бактериални инфекции със засягане на долните отдели на храносмилателния тракт. Освен това лятото е периодът на инфекциите, причинени от ентеровируси. Това са болести, които преминават за 1-2 дни, а при децата за три с температура, главоболие, болки по ставите и мускулите. Понякога болните имат и обрив. Те преминават бурно с високата температура и характерната за острата вирусна инфекция симптоматика. При възрастния за 1-2 дни има пълно оздравяване, а при децата това настъпва на четвъртия ден. Сезонът на почивките е също свързан с увеличаване на инфекциите, предавани по сексуален път.

- Кои са те?

- Това са гонореята, хламидиите, гениталната микоплазма, която е единствената микоплазма, предавана по полов път. Нейната хронификация, както и тази на хламидиите пречат на забременяването. Българският народ трябва да знае, че 90% от детеродните проблеми в семейството, т.е. желанието и невъзможността да имат деца, се държат на неправилно лекувани полово предавани болести. Това го обяснявам от десетки години. Разбира се, политиците са сериозно заинтересовани за лечението на безплодието, а не за неговото предотвратяване. Въпреки че неговото предотвратяване е много по-ефективно, много по-лесно и много повече семейства ще имат деца и ще им бъде много по-евтино.

- Често на родното Черноморие малките деца се разболяват. Има ли начин да се завърнем здрави от морето?

- Когато човек е на море, трябва да спазва някои правила. По възможност винаги пийте бутилирана вода. Хигиената на ръцете в никакъв случай не бива да бъде подценявана. След всяко ползване на тоалетната и преди всяко ядене трябва да си мием ръцете много акуратно. Освен това трябва да се оглеждаме за кърлежи в случаите, когато сме били в контакт с трева. Оглеждането за кърлежи е много важно, защото ако го свалим до 12-я час, откакто паразитът се е забил в кожата ни, вероятността да пренесе инфекция е много ниска. Аз лично, както казва и американският гайд за антибиотици, която е най-голямата световна инструкция за употребата им, смятам, че там, където кърлежите имат повече от 20% заразеност, трябва да се вземе превантивно еднократно антибиотик. Американската медицина е направила задълбочени изследвания над десетки хиляди вземащи и невземащи антибиотик при ухапване от кърлеж. Оказва се, че ако вземаме еднократно антибиотик, вероятността да се заразим от някаква бактериална инфекция - арлихиоза, анаплазмоза, лаймска болест или Марсилска треска, е 10,2 пъти по-малка. За мен това е много.

- Посъветвахте да се пие бутилирана вода. Трябва ли да внимаваме с таратора по морето например?

- До известна степен да, защото има ли режим на водата и спира ли се водопроводът в населеното място, неминуемо във водата попадат някои микроорганизми. На първо място това е причинителят на дизентерията. А от вирусите на първо място е причинителят на хепатит А. Затова е хубаво, когато ваксинираме и реваксинираме нас и децата срещу хепатит Б, да ползваме комбинираната ваксина срещу хепатит A и Б. И у нас се прилага. Има добри лекари, които могат да кажат откъде да се снабдим с този вид ваксини.

- Казвате да не забравяме хигиената на ръцете. Мокрите кърпички на плажа ефективни ли са?

- Въпросът е много хубав, защото опитният лекар и епидемиолог знае, че трябва да се променят хигиенните кърпички. Тези, които ползваме на морето, не трябва да са като тези, които ползваме през зимата. През зимата ползваме кърпички, които са с антимикробно действие на базата на спирта. Спиртните кърпички не действат през лятото. В топлия сезон по магазините и аптеките трябва да се търсят кърпички с дезинфекционното вещество хлорхексидин. Това вещество има активност срещу ентеровирусите, които са честа заплаха по летните курорти.

- Кои храни на морето са най-опасни?

- Ако ядете дюнер, най-важното е да е прясно приготвен. Майонезата и кетчупът не бива да се стояли с часове на слънцето в шишетата на щандовете. При консумация на пици, които се продават на улицата, трябва да се внимава с майонезата, ако е стояла с часове на летните температури. Месото трябва да е минало през огън, а ръцете да са чисти, както и да се ползват хигиенни кърпички, ако не можем постоянно да си мием ръцете.

- Доста българи почиват в Съседна Гърция. Какъв е рискът от внасяне на западнонилска треска оттам в България? Имаме и официално регистрирани 4 случая на треската Денга тази година.

- Нилската треска е нещо, което ме притеснява най-много, защото миналата година в Гърция имаше няколко десетки починали от болестта. Напомням, че именно там българинът отива на ол инклузив. Имаше десетки умрели и в Сърбия и десетина умрели в Румъния. Това, че у нас няма, според мен е въпрос на регистрация и занемарена диагностика, както и на факта, че не се мисли за това заболяване. Това е вирусна треска, която може да се пренася от нашенските комари. На 100 ухапани от заразни комари 80% не разбират, че вирусът е в организма им.

След като патогенът атакува организма, човекът изгражда имунитет и е защитен от този вирус. 19,5% от ухапаните около седмица до 10 дена след това развиват симптоми на вирусна инфекция в организма - болки по мускулите и ставите, температура и загуба на сила. Това отминава за седмица до 10 дни и човек вече е имунен за това заболяване.

Половин процент, или на 200 ухапани от заразени комари един, обаче прави инфекция на мозъка. Засягането на централната нервна система преминава бурно и с възможни тежки последици. Именно затова е опасно, ако болестта се разпространи масово.

Фактически човечеството беше изненадано преди 20 години от възможността да се разпространява това заболяване, което беше затворено в географския регион на западния приток на река Нил. Разпространявайки се в големите градове на САЩ, където има много комари и много хора, тръгна циркулацията на този вирус, а болните и смъртните случаи бяха толкова много, че стреснаха една развита в епидемиологично отношение здравна система като тази на Америка.

- В момента има букет от вируси, които ни разболяват. Каква е ситуацията с инфекциозните заболявания?

- Мога да кажа няколко неща за актуалната епидемична обстановка към 21 седмица на годината. Имаме едно намаляване и стациониране на случаите на коклюш, което много ме радва. Това стана факт благодарение на правилната употреба на антибиотици и правилната практика те да се дават за профилактика при епидемичен взрив.Магарешката кашлица се стационира и намалява. Може би, ще имаме едно по-спокойно лято по отношение на коклюша.За съжаление, броят на болните от скарлатина през последните седмици е точно толкова, колкото миналата година по това време. Това говори за няколко неща.

Първо, че някои хора не искат да си вземат бележка, а бележката е, че скарлатина, ангина и носителство на стрептококи трябва да се лекуват с антибиотици. Бета-хемолитичният стрептокок е причинителят на скарлатината.Оказа се, че той е най-чувствителен към пеницилиновите антибиотици. За съжаление ниската цена на тези антибиотици не създава мотив у лекарствоснабдителните институции и в лекарите да ги изписват.

Майките трябва да знаят, че цената на антибиотиците не определят техните качества. Поначало пеницилиновите антибиотици и цефалоспорините от първа генерация, най-старите, са най-активни срещу скарлатината.

Ако неправилно се употребяват, няма да имаме скарлатина в такива мащаби. Най-много случаи на скарлатина – над 30 000, сме имали в началото на 70-те години на миналия век, защото тогава се въведе едно лекарство, което се даваше на всички деца, когато ги заболяваше гърлото.

Въпреки че беше с германски лиценз, то не лекуваше стрептококите. А болните гърла се превръщат в извор на скарлатина. Затова трябва заболяването трябва да се лекува адекватно.

- Има и много варицела в момента? Болните са над 17 500 от началото на годината до сега.

- Броят на болните от варицела е равен или малко по-голям от случаите по това време миналата година. Това лично мен много ме плаши и си задавам въпроса защо с години се забавя програмата за ваксиниране на децата пожелание срещу варицела. Колко десетки хиляди трябва да станат случаите, за да се предприеме нещо от тези, чиито служебни задължения включват това да направят нещо? Това е едно вирусно заболяване, при което също може да се стигне до усложнения. Майките трябва да знаят това и да го имат предвид.

 


В категории: Здраве


Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari
Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari 22/07/2024, Понеделник 16:13 0
13
Коментара по темата
13.
Кинтекс
23.06.2024 17:16:57
0
0
Черно море е септичната яма на Европа,Турция,Украйна Русия ,Грузия,Румъния България какво друго да стане освен човек да се на.ере след къпане в него.Що се отнася до храната в ресторантите и всякакви там бързи бавни хранения,баничарници,пилчарници по добре да не виждате как я правят и кой я прави.Хах тези които си носят храна и си я приготвят сами няма да сгрешат и няма да ви се налага да ползвате аптеките.
12.
Nqma
21.06.2024 06:35:26
0
3
Nqmam pari za more.
11.
до 9
20.06.2024 20:55:00
0
3
Изказването на 7 може да е било и саркастично, но на днешно време, при наличието на всякакви ненормални мнения, е трудно, до невъзможно, да си сигурен кое е ирония и сарказъм в писмена форма и кое е идиотизъм... Затова се налага ползването на /s таг....
10.
*********
20.06.2024 20:13:35
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
До 8
20.06.2024 20:13:25
3
2
питай копейката той се има па и избирателите му. А може и Ивелинчу да питаш и той го дава ариец :)
8.
до 7 - тъмен балкански субект
20.06.2024 20:03:46
1
2
Вицът на деня! Ти за ариец ли се имаш...? Ще разсмееш целия свят!
7.
До 6
20.06.2024 19:56:48
4
4
ми такъв ще е персонала скоро навсякъде. Свиквай. Понеже изнежения ариец с бяла кожа му е под достойнството да работи за под 4к на месец ще те обслужват не чак такива арийци .Така че кво се оплакваш?
6.
Турист-културист
20.06.2024 18:25:06
0
13
Най–зле е в Приморско.Гнусотия страшна.Пиле на жар,баници,дюнери,пици всичко се приготвя в алуминиеви бараки при страшна мръсотия.Няма ли вече ХЕИ,общински контрол някакъв?Потресаваща мизерия.И персонала само красавци,с черни нокти,черни бради,абе черни от всякъде.ГЕТО
5.
До 4
20.06.2024 17:57:02
1
13
Точно!
А, готвачът от Капана, който идва да остави пърженото за клиент на бара, ама е с "еротични" джапанки, т.е. тасмичка между двата пръста. С вълнените кълки и късите шорти.
И го гледаш след малко как прицапва със същите чехли в тоалетната отзад!
Или сервитьорката, която ти говори свойски на мьек диалект, обаче е с пластмасовите, "модерни" ноктаци и ги пЕри като ящерица. А, под тях.....?!???
Зоопарк!
Ами, същата попивателна кърпа, с която забърсва масите, после и мивката зад бара, и обратно..?!?
Ами, осмърдяните, оляти, опотнени и омазани барбарони по пясъка??
Пък и летният бум и на главови въшки?!???
Традиция!
4.
ФЕС
20.06.2024 17:34:57
2
6
то у морету на хотелите каналу се излива, той за храната говори ....
3.
Професорът
20.06.2024 17:06:32
7
4
Марш зад завесата, какво стана с КОВИДА нали щяхме да измрем та сега с майонеза тръгнал да ни плаши.
2.
Кафява изненада
20.06.2024 16:56:15
5
18
За да не внимавате с храната по морето, изберете правилното море
1.
Мими
20.06.2024 16:37:24
14
7
тоя мустакат професор май си мисли че е холивудска звезда
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жълти петна под мишниците на дрехите - това е начинът да ги премахнете Жълти петна под мишниците на дрехите - това е начинът да ги премахнете Жълтите петна под мишниците са грозни, но това не означава непременно, че имате проблеми с хигиената Екшън пред заведение! Мъж удари с бутилка уиски 16-годишно момче Екшън пред заведение! Мъж удари с бутилка уиски 16-годишно момче Непълнолетният е настанен в болница - с рани по носа и главата Дъщерята на футболната легенда Камата отново е пред олтара, вече е Стоичкова-Трайкова Дъщерята на футболната легенда Камата отново е пред олтара, вече е Стоичкова-Трайкова Мика и любимият й са подписали в тесен кръг Забравен сак блокира района на летището Забравен сак блокира района на летището Полетите не са засегнати 62-годишна надрусана шофьорка блъсна 2-годишно дете и избяга 62-годишна надрусана шофьорка блъсна 2-годишно дете и избяга Детето е транспортирано в болница Джигит качи мацка в колата си и се хвали с мощно шофиране (ВИДЕО) Джигит качи мацка в колата си и се хвали с мощно шофиране (ВИДЕО) Той шофира с над 230 км/ч в тунел "Железница" Кошмарно е движението по пътя Карнобат-Айтос Кошмарно е движението по пътя Карнобат-Айтос Магистралата бе затворена заради разсипан чакъл и трафикът се отклонява по вътрешния път Ето кой ще е служебен премиер, ако мандатите са неуспешни Ето кой ще е служебен премиер, ако мандатите са неуспешни Във всички случаи предсрочните избори отиват най-малко началото на октомври, смята Пламен Киров 13-годишно момче блъсна с електрическа тротинетка дете в Несебър след заплахи 13-годишно момче блъсна с електрическа тротинетка дете в Несебър след заплахи Връхлетял е с триколката умишлено, макар че не се познават със сина ми, каза Александър Иванов Два вертолета на армията гасят пожара във Воден Два вертолета на армията гасят пожара във Воден 440 служители са в готовност да се включат в битката с огъня, каза министърът на обраната ген. Атанас Запрянов
Злобни и невъзпитани: първа акция на победилите във Франция крайнолеви глобалисти Злобни и невъзпитани: първа акция на победилите във Франция крайнолеви глобалисти Депутатите на Новия народен фронт нарушиха вековна парламентарна традиция Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari Колата все още е покрита с камуфлажно фолио Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Вие сте отговорна за всяко изнасилване, нападение и трагедия, причинени от притока на нелегални имигранти, каза в лицето й Ева Заянцковска-Херни Мошеникът Джо Байдън не е годен за президент, а Харис ще я победя още по-лесно, зарече се Тръмп Мошеникът Джо Байдън не е годен за президент, а Харис ще я победя още по-лесно, зарече се Тръмп Той се изкачи до президентския пост само чрез лъжи и фалшиви новини, коментира кандидатът не републиканците Доналд Тръмп вреден за Европа и НАТО? Надежда Нейнски очаква жена да го бие Доналд Тръмп вреден за Европа и НАТО? Надежда Нейнски очаква жена да го бие Ще е израз на комплекс това да следим какъв ще е изхода от американските избори, за да наредим собствения си политически живот, призна тя И семейство Клинтън застана зад Камала Харис И семейство Клинтън застана зад Камала Харис Бил и Хилари се надяват вицето на Байдън да е номинацията на демократите за президент Зеленски не е във възторг от оттеглянето на Байдън, но уважава решението му Зеленски не е във възторг от оттеглянето на Байдън, но уважава решението му Той съобщи, че Украйна е подсилила своята противовъздушна отбрана с още една система "Пейтриът", доставена от Германия Тръмп нямал представа как да сложи край на войната в Украйна Тръмп нямал представа как да сложи край на войната в Украйна Това разкри негов бивш съветник по националната сигурност Камала Харис била луда смешница, но най-подходяща да смени Байдън Камала Харис била луда смешница, но най-подходяща да смени Байдън Трудно ми е да повярвам, че демократите на конгреса така глупаво ще се самоубият, коментира пък политологът Дмитрий Евстафиев Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Вицето на чичо Дончо е върл противник на войната в Украйна и салфетката се носи на повърхността, но бедна България ще дава по 50 млн. евро 
Николай ДЕНКОВ Николай ДЕНКОВ Пеевски се опитва да бъде единствения деребей в държавата Виц на деня Виц на деня - Брат, аз оставих с 10 кинта повече.
- Брат, аз оставих с 20 кинта повече!!!
Сервитьорката:
- Не стигат 315 лева.
Виц на деня Виц на деня - Искам да ти кажа нещо, но ме е срам!
- Наистина ли? Аз също! Хайде да го кажем заедно, 3-2-1...
- Обичам те!
- Имаш сопол на носа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Избягвайте целувките по тъмно. Не всичко което има бузи е лице...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори