×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Облаци, но без дъжд по морето, идеално е за плаж
  • 66-годишен чешки турист се удави в Приморско
  • Интензивен трафик по граничните ни пунктове3 часа Интензивен трафик по граничните ни пунктове
  • Пожарът в Гърция до нашата граница продължава да гори
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българин тръгна от Царево и си построи личен рай на Пукет


Българин тръгна от Царево и си построи личен рай на Пукет
Не смята да се жени втори път, след като е „щастливо разведен от 30 години“, но Съдба... среща тайландката Ом
17 Юни 2024, Понеделник, 13:20 ч.
Автор: Флагман

На Равай бийч си вдига голяма къща на 47 м от морския бряг. От терасата му от 80 кв. м на 3-я етаж се отваря 180-градусова панорама към морето

„Преместването от една държава в друга някои хора го правят по погрешния начин, поетапно. Не става така. Аз направих като Наполеон - изгорих всички мостове към България. Разпродадох бизнеса си, заличих всички мои фирми и активи, всичко, остана ми само паспортът.“

Райко Матеев от остров Пукет, Тайланд е много огорчен от родната си държава. Като внук на кулак и „враг на народа“ през соца, е минал през жестоки перипетии, за да намери най-накрая покой и равновесие на далечния остров.

Живее в красив дом на острова и е женен за тайландката Ом. 

Райко Матеев

След близо 20 години в странство, Райко Матеев се изразява и пише в социалните мрежи на перфектен български език. „Да, помня родния си език отлично, вероятно, защото съм четвърта генерация даскалско дете - прадядо, дядо и баща учители. Имахме огромна библиотека от хиляди томове, които четях отрано“, казва той пред BG Voice

Фамилията му е изцяло от село Крива бара, Ломско, но той самият е роден в Тервел. Баща му е студент II курс „Теоретична физика“, но понеже неговият баща е кулак и „враг на народа“, го натоварват с жена му, току-що женени, на вагон, и ги пращат като балировачи на слама в кравефермата в Тервел, Добричко. Райко се ражда там.

След 7 години се прибират в Крива бара. Детството на Райко от I до VIII клас е бедно, но щастливо. Образованите му родители трудно намират работа заради произхода и припечелват за хляб по градините. Като „врагове на народа“, дядо му и баба му не получават нито стотинка пенсия, и няколко декара градина хранят всички.

Той завършва „Електроника“ в София, но знае, че никога няма да учи в университет - заради произхода. Завършва още 2 средни образования - по „Геология и проучване на полезните изкопаеми“ и „Технология на машиностроенето“. Не може да избира и чужд език - само руски. Жени се, но „не намира любовта си от първия път“ и се развежда.

Бил е 12 години активен пещерняк, спасител в пещери и пропасти, инструктор към Федерацията по пещерно дело и говори много за екология. На един симпозиум недоволства, защо от главния извор, снабдяващ язовир Студена и Перник с вода, тя е отклонена за Червена могила - за военната индустрия. Предрича пресъхването на язовир Студена и така се получава - Перник остава без вода.

Веднага го прибират от Държавна сигурност и започва ходенето по мъките: „Защо си с брада, ти к’ъв си, бе, обръсни я!... Каква екология, к’во разбираш ти от тия работи?“...

Като председател на пещерен клуб, той си прави бригада за боядисване на високи сгради с въжета. Свалят го от постове, не може да е вече председател, нито бригадир, и през 1986-а бяга в Сърбия. Лежи един месец в затвор близо до Белград за нарушаване на граничния режим.

От правозащитната организация „Хюман Райтс“ настояват той като невъзвращенец да бъде преразпределен към страна от свободния свят. Това не се случва. Предават го на Гранична служба Драгоман.

Закарват го право във Външно разузнаване и се започва - разпити на улица „Развигор“, много дълги 2 месеца и половина.

„Сваляха ме на пода, опираха зареден пистолет в слепоочието ми. Лъжеха, че баща ми е на смъртно легло. Пуснаха слух, че съм убит на границата, а по тогавашния обичай „изменниците на родината“ се заравяха на браздата, отказваха да ги погребват“, разказва той.

На всички въпроси за бягството му в Сърбия си измисля една и съща версия - че проучвайки пещера близо до границата, внезапно са го арестували сръбски граничари и - в Белград, разпити, затвор. „Звучи ти като зловеща приказка, но това беше истината. Вече 20 години оттогава, има срок на давност, така че не ми пука за нищо“, казва Райко.

На „Развигор“ го държат още 3 седмици, после в Перник, където живее тогава, е в ареста още 2-3 седмици и го пускат поради липса на доказателства. За последно го изнудват - ако не приеме да стане агент на ДС, ще му припишат нещо криминално и - в затвора.

„Аз избрах да ме „спукат от затвор“, но да не стана предател, а те почти ме изритаха със злоба“, спомня си той.

„Сега разбираш ли защо преди не поисках да ти дам интервю?... За всичките 18 години, откакто съм се махнал, бях в България само 2 пъти за по 2 седмици“, споделя той.

След арестите няма голям избор за работа и боядисва високи сгради на недостъпни места, хванат само за едно въже. Заради големия риск за няколко дена получава няколко годишни заплати. През 1987-ма се премества в Бургас заедно с брат си. Вземат бързо постоянно бургаско жителство, защото боядисват почти без пари 5-стайния апартамент на един от партийните лидери в града.

Идеята им е от Бургас да са по-близо до морето и да забягнат в удобен момент. Двамата с брат му си купуват на черно неопренови водолазни костюми, от „Кореком“ се снабдяват с маски и започват да тренират дълги нощни плавания в бурно море, намазани със свинска мас. Идеята е от Резово да плуват 2 денонощия до Турция. Тренират здраво, влизат навътре в морето с километри.

Когато почти са готови с тренировките, идва ноември 1989-а, „ужким смяна на системата“. „Тогава у мен и брат ми се събудиха първичните бизнес инстинкти“, казва Райко. Той разработва бизнес в много направления и 3 години продуцира първия частен кафе театър „Кафе арт“.

През 1996-1998-ма вече има всичко. Има пари, кара „Мицубиши“, но не се чувства щастлив и на мястото си. През 1999-а отново се връща към своята мечта - да си намери държава, в която да се чувства добре. Тогава е на 44 години и иска вече да живее щастливо.

Отхвърля вариантите Америка („прекалено много правила“), задрасква изцяло Европа („там е като в България“) и се спира на Азия. Обикаля Тайланд, Бали, цяла Малайзия. „Отидох и на Пукет, за първи път. И о, чудеса! То тук много красиво, бе! Андаманско море. Корали. Джунгла. Евтино. Приятно“, разказва той.

През февруари 2000 г. се връща в България, отново е разочарован. Тръгва ва банк. Обикаля из много държави в Южна Азия, да види, дали пък не прибързва с избора си. Но не. Пукет ще е. През 2004-а си харесва и място - Равай бийч.

Купува си яхта и през 2006-а „си взема еднопосочен билет на лодката“, с курс - Пукет. Натоварва яхтата с 2 тона вода и провизии, пред властите казва, че отива до Истанбул и оттам - Босфора, Мраморно море, Дарданели, Средиземно море, Червено море, Аденския залив, Малдивите, Пукет.

Изминава 14, 500 км. Плава 3 месеца и 9 дни. Своите приключения по-късно описва в книгата си „Моята Азия“, която излиза през 2016 г. 

На Равай бийч си вдига голяма къща на 47 м от морския бряг. От терасата му от 80 кв. м на 3-я етаж се отваря 180-градусова панорама към морето. Първо организира няколко месеца круизи за туристи с яхтата.

Не смята да се жени втори път, след като е „щастливо разведен от 30 години“, но Съдба... Преди 16 години, докато търси да купи ипотекирана фабрика за производство на мебели, се запознава с нейната собственичка - тайландката Нуанлак Чареонсап, или Ом, както е псевдонимът й.

Ом е вдовица от няколко години. Била е „Мис Чианг Май“ и е от стара аристократична фамилия. Прадядо й получава от кралицата на Тайланд почетното звание „Лорд“ на една област. Основал е един град, огромен храм, манастир. А тя има високопоставени роднини в Горната камара на Сената, депутати и сериозни връзки във висшата класа на Тайланд.

Не е лесно да се ухажва знатната дама, но след няколко месеца успява да я склони за обяд в ресторант, а после й предлага и брак. И оттогава са заедно. Райко е част от голямото семейство на Ом, която има двама сина и две снахи. Управляват много компании - нейни и негови.

Имат агенция за отдаване на над 250 мотора под наем - предпочитан транспорт на острова. Райко е и строителен предприемач. В момента довършва две луксозни вили с два огромни басейна. В единия има пещера със свод и барплот, на който сядаш под дъждовен водопад. „Изцяло моя идея“, казва той. Занимават се и с недвижимост - продаване, купуване, строене и отдаване под наем.

„Както разбираш, драматична история - казва Райко. - Затова и благославям Съдбата и тая поредица от невероятни събития, които ми позволиха да бъда жив до ден днешен. Дали съм щастлив?... А ти как мислиш?...

Тук е друга планета. Затова искам да бъда кремиран на Пукет и моят прах да се раздели на две. Половината да пръснат над Андаманско море, което обожавам, а другата половина, по настояване на Ом, да остане в урна във фамилната ѝ гробница“, казва българинът.

 


В категории: Царево


Автор
25
Коментара
25
Коментара по темата
25.
Даа
20.06.2024 15:14:22
0
3
Мога спокойно да кажа от позицията на годините си, на жизнения си път и този на родителите си, които отдавна не са вече живи, че в 99% от случаите на пострадалите от Държавната сигурност всички са лъжци и манипулатори. Познавам лично в това число и близки които са лежали в Белене, които никога не са парадирали с това си тежко минало, за разлика от "героя" на тази статия. Да е жив и здрав с отрязан корен.
24.
Сталинист
19.06.2024 14:18:35
1
5
Трябвало е още навремето да го вържат гол зимата за някое дърво, за да не цапат секира или острие, но ето че поне резултатите са налице и можем да сме сигурни че е било грешка, че не са го направили това.
23.
Георги Койнаков
19.06.2024 13:49:28
1
2
Ало, модераторите!
Един човек осъжда друг човек за кражба на пари и решението на съда било недоказуемо твърдение!
Вие май нещо сте се объркали.
Пишете си глупостите. Твърденията на Матеев доказани ли са?
22.
Справедлив
19.06.2024 11:28:57
5
3
Какво го давате за пример този Българин - предател,който се е отрекъл от най-святото - националността си. Такива мигранти- предатели не трябва да петнят името Българин.
21.
Георги Койнаков
19.06.2024 07:58:38
0
8
Като публикувате измишльотини на комплексари, имате ли резервни източници за пловерка на лъжите?
Живея на Пукет преди Метеев. Знам всичко за този герой. Даже бяхме съдружници в един бар ( от мен парите, от него управлението. Хаха).
1. Валентин Пенчев го осъди да върне откраднати пари. Не ги върна, но решението на съда и налице.
2. Арестуваха го за опит за убийство на друг българин - удари го с бутилка и разкъса вени. Откупи се с 400 000 бата
3. Завлече друг българин, който тръгна да купува фабриката в Чианг Май
Не Матеев , а друг е купевачът и загуби всичко.
Мога да пиша да утре.
Поканете го да покаже тези измислени 250 мотора.
Въпрос - като си се преселил на 10 000 км от България, какви нужди задоволяваш с тези измислени абсурдни истории?
20.
*********
19.06.2024 07:31:42
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
19.
Леферов
18.06.2024 15:14:03
0
4
Четох книгата на тая откачалка. Жива авантюра ако е вярно всичко написано. С него е плавало някакво момче от Шумен, което може да потвърди или отрече описаното. Не му е харесал Пукет и се е върнало в България.
18.
Питанка до 17
18.06.2024 09:47:23
0
8
Вярно е!
17.
Бойка Ненкова
17.06.2024 22:41:29
2
41
Аз съм първата жена на Райко.От него имах две прекрасни деца.-син и дъщеря.От Ани имам внук и внучка,две слънца!юТя почина от ковид...Адвокат по професия,рисуваше от три годишна и пишеше стихове.Мечтата и беше да издаде книга.Осъществих я.Казва се "Несамотния сам човек".Баща и Райко, не дойде на погребението и трета година не е отишъл, да запали свещичка на гроба и...Той е един комплексар ,който ми падаше на колене ,да не подавам молба за развод...След развода,се ожени втори път.От нея има двама близнака.Заряза ги и се опита да избяга в чужбина. Забрави деца и внуци в България и представя внуците на Ом за свои.Той има два брака и четири внука,за които не споменава...За Ом не е женен-може да сънува.Имаше прекрасна приятелка от Бургас,за която споменаваше в книгата си.Тя беше с него в Пукет,но се върна в Б-я .Не можа да преживее ,че я смени с Ом и се хвърли под влака в Пловдив...Всичко описано по горе от него е така украсено, че ми идва да се смея...Щастлива съм,че навреме се отървах, от това недораснало дете,което живее в къща с химична тоалетна и плъхове, тук там,но прахта му ще се разнесе в Пукет.....
.и се хвали,та чак се забравя...Бъдете живи и здрави драги читатели и се гордейте,че сте българи!Да живее БЪЛГАРИЯ !!!
16.
123456
17.06.2024 18:55:23
1
15
Деца, внуци в България няма ли, с които да се похвали
15.
Ломкина
17.06.2024 18:51:47
1
14
За внучетата си нещо да каза.... Тези в България
14.
@@@
17.06.2024 18:36:48
1
24
Доста украсена история,придружена с много неизвестни!
13.
До 1
17.06.2024 18:34:22
3
18
От Ломско е тръгнал, мисля, че само това е истината в разказа на този тюфлек измамник с две средни, поне да беше казал като повечето с две виши дето за едно няма ама пак.
12.
интересен материал
17.06.2024 17:13:38
6
7
Толкова е хубаво да видиш ЖИВ и ЩАСТЛИВ човек! Късметлия! Много малко са сравнително обикновените хора които имат възможност и късмет да живеят където действително се чувстват добре, където наистина ЖИВЕЯТ, а не съществуват и не пропиляват единствения си и къс живот, който минава докато премигнеш няколко пъти... С присъщата си мнителност интуитивност, изводите от които обаче обикновено излизат правилни, не можах да не забележа един неясен и мътен период в живота му - от 1989/върл враг на ДС до 2006/яхта. Дано не съм права, доста години са наистина, но някак си ми е трудно да си представя честен бизнес път от нищо до яхта в България... Но може би яхтата не е била нова и луксозна, а просто адекватна за целта му. Животът му определено е изпълнен с много приключения, някои от тях доста неприятни и опасни. С интерес бих прочела и книгата му.
11.
RE-1
17.06.2024 16:58:18
2
13
Вероятно е Ром от Лом.
Кой да знае ?
10.
*********
17.06.2024 16:48:44
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
Мими
17.06.2024 16:43:12
1
9
купил една ябълка, измил я , продал я и купил две и т.н. и накрая се оженил за една богата жена
8.
Бай Кольо
17.06.2024 16:04:07
2
25
И аз ходих в Пукет да си търся имотна булка.Намерих ведин бар в 4 сутринта едно много хубаво момиче,скромно такова едно,баща му имал фабрики.Викам си голям късмет извадих...Обаче като си легнахме се оказа че не е точно момиче...Аз отначало се опъвах но ми обеща да ми построи къща на плажа и накрая кандисах.Обаче като влязох в банята да со пооплакна тоя мръсник ми взе сандалите и избяга!!!Станах жертва на долна ИЗМАМА!!!Пуснах жалба в тяхната прокуратура но там е голяма корупция,образуваха досъдебно п-во срещу неизвестен извършител,обаче оня бил състудент на Пеевски от Благоевградския и сложиха делото на трупчета...Последната ми надежда е Жоро Игнатов!!!
7.
Ани
17.06.2024 14:42:31
12
15
Супер,жив и здрав,най сетне е намерил мястотото си,борба голяма,малко хора ще се решат,повечето българи се причиняват и остават мишки докрай
6.
*********
17.06.2024 14:36:22
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
Тоест
17.06.2024 14:33:52
8
24
Тоест си е намерил богата жена, която му е построила рай на Пукет. Кинтите от нея, а той е нещо, като държанка и роля, като момите от Ергенът. Същата работа е, онази от Ергенът със салона за красота и кинтите от играч на Лудогорец налети в салона. А тук от богаташка са налети кинти.
4.
хах
17.06.2024 14:20:14
5
48
Накратко. Накрая се оженил за богата вдовица и живота му потръгнал. :)
3.
България
17.06.2024 13:54:16
3
43
Решението на този момък става когато си млад или много богат. И да нямаш близки в България. Иначе не става. Коренът не се реже ей така без причина. Пича сигурно не е тръгнал гол като пушка за пукет.
2.
22
17.06.2024 13:41:28
6
43
Все повече българи отвратени от съвременните български жени тип "участничка в Ергенът" ще си взимат чужденки.
1.
Asd
17.06.2024 13:36:22
6
35
Демек е тръгнал от дъното (Мичурин) и е стигнал до рая
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Забравен сак блокира района на летището Забравен сак блокира района на летището Полетите не са засегнати 62-годишна надрусана шофьорка блъсна 2-годишно дете и избяга 62-годишна надрусана шофьорка блъсна 2-годишно дете и избяга Детето е транспортирано в болница Джигит качи мацка в колата си и се хвали с мощно шофиране (ВИДЕО) Джигит качи мацка в колата си и се хвали с мощно шофиране (ВИДЕО) Той шофира с над 230 км/ч в тунел "Железница" Кошмарно е движението по пътя Карнобат-Айтос Кошмарно е движението по пътя Карнобат-Айтос Магистралата бе затворена заради разсипан чакъл и трафикът се отклонява по вътрешния път Ето кой ще е служебен премиер, ако мандатите са неуспешни Ето кой ще е служебен премиер, ако мандатите са неуспешни Във всички случаи предсрочните избори отиват най-малко началото на октомври, смята Пламен Киров 13-годишно момче блъсна с електрическа тротинетка дете в Несебър след заплахи 13-годишно момче блъсна с електрическа тротинетка дете в Несебър след заплахи Връхлетял е с триколката умишлено, макар че не се познават със сина ми, каза Александър Иванов Два вертолета на армията гасят пожара във Воден Два вертолета на армията гасят пожара във Воден 440 служители са в готовност да се включат в битката с огъня, каза министърът на обраната ген. Атанас Запрянов Летящи политици над злочести хорица - България гори Летящи политици над злочести хорица - България гори А че техника липсва е факт, макар в предишния кабинет са осигурени пари за над 300 пожарни автомобила Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Вицето на чичо Дончо е върл противник на войната в Украйна и салфетката се носи на повърхността, но бедна България ще дава по 50 млн. евро  На морето ядем миди с ориз и домати по тази рецепта На морето ядем миди с ориз и домати по тази рецепта Ето каква е тайната
Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Вие сте отговорна за всяко изнасилване, нападение и трагедия, причинени от притока на нелегални имигранти, каза в лицето й Ева Заянцковска-Херни Мошеникът Джо Байдън не е годен за президент, а Харис ще я победя още по-лесно, зарече се Тръмп Мошеникът Джо Байдън не е годен за президент, а Харис ще я победя още по-лесно, зарече се Тръмп Той се изкачи до президентския пост само чрез лъжи и фалшиви новини, коментира кандидатът не републиканците Доналд Тръмп вреден за Европа и НАТО? Надежда Нейнски очаква жена да го бие Доналд Тръмп вреден за Европа и НАТО? Надежда Нейнски очаква жена да го бие Ще е израз на комплекс това да следим какъв ще е изхода от американските избори, за да наредим собствения си политически живот, призна тя И семейство Клинтън застана зад Камала Харис И семейство Клинтън застана зад Камала Харис Бил и Хилари се надяват вицето на Байдън да е номинацията на демократите за президент Зеленски не е във възторг от оттеглянето на Байдън, но уважава решението му Зеленски не е във възторг от оттеглянето на Байдън, но уважава решението му Той съобщи, че Украйна е подсилила своята противовъздушна отбрана с още една система "Пейтриът", доставена от Германия Тръмп нямал представа как да сложи край на войната в Украйна Тръмп нямал представа как да сложи край на войната в Украйна Това разкри негов бивш съветник по националната сигурност Камала Харис била луда смешница, но най-подходяща да смени Байдън Камала Харис била луда смешница, но най-подходяща да смени Байдън Трудно ми е да повярвам, че демократите на конгреса така глупаво ще се самоубият, коментира пък политологът Дмитрий Евстафиев Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Вицето на чичо Дончо е върл противник на войната в Украйна и салфетката се носи на повърхността, но бедна България ще дава по 50 млн. евро  Злокобно предсказание на Ванга за 2025 г.! Хора ще бягат, страните им ще са под водата Злокобно предсказание на Ванга за 2025 г.! Хора ще бягат, страните им ще са под водата  За страшна икономическа криза в САЩ и огромен астероид в Тихия океан говорила пророчицата  Ердоган с ключово предупреждение към Виктор Орбан Ердоган с ключово предупреждение към Виктор Орбан Турският президент разбрал за заплахата по време на срещата на върха на НАТО
Николай ДЕНКОВ Николай ДЕНКОВ Пеевски се опитва да бъде единствения деребей в държавата Виц на деня Виц на деня - Брат, аз оставих с 10 кинта повече.
- Брат, аз оставих с 20 кинта повече!!!
Сервитьорката:
- Не стигат 315 лева.
Виц на деня Виц на деня - Искам да ти кажа нещо, но ме е срам!
- Наистина ли? Аз също! Хайде да го кажем заедно, 3-2-1...
- Обичам те!
- Имаш сопол на носа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Избягвайте целувките по тъмно. Не всичко което има бузи е лице...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори